Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα ότι κάποιος μένει κρυφά στο σπίτι σας και περιμένει σιωπηλά να φύγετε για να φάει το φαγητό σας, να χρησιμοποιήσει το μπάνιο σας, ακόμα και να χαιδέψει τη γάτα σας;

Ανατριχιαστικό ε; Ακραίο σενάριο ταινίας θρίλερΔυστυχώς, για ορισμένα άτομα, αυτή η εφιαλτική κατάσταση έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα συμβαίνει τόσο συχνά, που πλέον υπάρχει και όρος που το περιγράφει. Phrogging ή αλλιώς η πράξη ενός ατόμου που ζει κρυφά σε ένα χώρο σνός σπιτιού χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών.

Ενώ η λέξη “phrogging” υπάρχει τεχνικά μόνο από το 2014, η πρακτική είναι πιθανώς τόσο παλιά όσο και τα ίδια τα σπίτια.

To “phrogging” διαφέρει από την κατάληψη ή εισβολή σε ένα σπίτι και τη ληστεία κυρίως ως προς την πρόθεση. Ο δράστης του phrogging δεν προσπαθεί να κλέψει χρήματα ή κοσμήματά σαν ένας κοινός διαρρήκτης. Αντίθετα, έρχεται στο σπίτι σαν παράνομος ένοικος. Θέλει να ζήσει κρυφά μέσα σε αυτό, χωρίς όμως να τον αντιληφθείτε. 

Σε αντίθεση με τους καταληψίες που καταλαμβάνουν άδεια ακίνητα, οι phrogger γνωρίζουν τον κίνδυνο επιστροφής των ενοίκων και επιλέγουν να ζήσουν κρυφά ανάμεσά τους. Να χρησιμοποιήσουν την κουζίνα σας, το μπάνιο, ίσως να φορέσουν τα ρούχα σας, και κρυφά να κοιμούνται σε κάποια αποθήκη, σοφίτα, πατάρι, χωρίς όμως να τους καταλάβετε. 

Ο όρος phrogging προέρχεται από την αγγλική λέξη frog, που σημαίνει βάτραχος, εξαιτίας της ικανότητας των βατράχων να προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον και να πηδούν από μέρος σε μέρος. Phrogs και phroggers, λοιπόν, λέγονται τα άτομα τα οποία μένουν παράνομα σε κατοικημένα σπίτια.

Ο τυπικός phrogger είναι κάποιος που δεν έχει πού αλλού να ζήσει και επιλέγει να κρύβεταιι σε σπάνια επισκέψιμα μέρη του σπιτιού όπως η σοφίτα, το υπόγειο ή το πατάρι.

Για πολλά χρόνια το phrogging θεωρείτο αστικός μύθος. Ωστόσο, πρόκειται για πραγματικό φαινόμενο και πολλοί άνθρωποι έχουν εντοπιστεί να το κάνουν.

Περιπτώσεις Phrogging

Μία από τις πιο δημοφιλείς ήταν όταν ο τραγουδιστής George Michael βρήκε έναν phrogger που ζούσε κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του σπιτιού του για τέσσερις ημέρες το 2012.

Ο τραγουδιστής συνειδητοποίησε ότι είχε έναν εισβολέα στο πολυτελές σπίτι του στο Λονδίνο όταν άκουσε περίεργους θορύβους κάτω από το πάτωμα του σαλονιού του. Όταν αποφάσισε να το ερευνήσει, η γυναίκα πήδηξε ξαφνικά από την κρυψώνα της – τρομάζοντας τον σταρ.

Είχε συρθεί κάτω από την έπαυλη Hampstead αξίας 2,5 εκατομμυρίων λιρών – η οποία είναι χτισμένη σε μια πλαγιά και στηρίζεται σε ξύλα στο πίσω μέρος – και έμεινε κάτω από το πάτωμα του σαλονιού του για 4 μέρες. Ο τραγουδιστής κάλεσε αμέσως την αστυνομία και η θαυμάστρια συνελήφθη αφού γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό. 

Το 2012, ο παγκοσμίου φήμης ράπερ Puff Daddy, έπεσε θύμα phrogging.

Στις 31 Μαρτίου, ένας άντρας ονόματι Quamine Taylor κατάφερε να μπει στο σπίτι του Puff Daddy στο Long Island. Ο Taylorι βρήκε μια ξεκλείδωτη πόρτα στο υπόγειο και μπήκε όσο ο γνωστός ράπερ ήταν διακοπές. Κατάφερε να ξεφύγει από το προσωπικό ασφαλείας, φόρεσε τα ρούχα του Puff Daddy, άνοιξε μερικά μπουκάλια αλκοόλ και έτρωγε στην κουζίνα. 

Αλλά οι διακοπές του στο σπίτι του Puff Daddy δεν θα διαρκούσαν πολύ. Ένας επιστάτης βρήκε τον phrogger μετά από 24 ώρες. Ο Taylor είπε στην αστυνομία ότι ήθελε απλώς να φύγει από την πόλη και σχεδίαζε να μείνει εκεί μεταξύ 15 και 17 ημερών. Ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να μείνει τόσο πολύ, επειδή δεν ήταν η πρώτη του φορά που έκανε phrogging στο σπίτι του γνωστού ράπερ.

Ένας άλλος phrogger o Theodor Coneys αναφέρεται ως ο Spider Man του Ντένβερ, αλλά δεν είναι υπερήρωας.

Τον Σεπτέμβριο του 1941, ο  Coneys αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από έναν παλιό γνωστό του, τον Philip Peters.

Όταν έφτασε στο σπίτι του συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν είναι μέσα και αποφάσισε να μπει. Καθώς έψαχνε στο σπίτι, βρήκε μια μικρή τρύπα που οδηγούσε σε ένα μικρό δωμάτιο στη σοφίτα και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί.

Για έναν μήνα, έμενε σε αυτό το μικρό δωμάτιο και κατέβαινε μόνο όταν άκουγε τον Peters να φεύγει από το σπίτι. Μια μέρα, νομίζοντας ότι το σπίτι ήταν άδειο, κατέβηκε από το δωμάτιο και άρχισε να ψάχνει για φαγητό. Ο  Peters, που κοιμόταν, ξύπνησε από θορύβους και τον βρήκε στην κουζίνα.

Ο Coneys  χτύπησε και σκότωσε τον Peters με ένα παλιό πιστόλι και ένα σιδερένιο σέικερ. Αντί να φύγει, επέστρεψε στο δωμάτιο της σοφίτας. Ο φόνος μπέρδεψε την αστυνομία γιατί όλα τα παράθυρα και οι πόρτες ήταν κλειδωμένα και ο Peters δεν είχε εχθρούς.

Παρόλο που το σπίτι ερευνήθηκε και ανακαλύφθηκε η μικρή τρύπα, κανείς δεν πίστευε ότι ένας άντρας μπορούσε να χωρέσει μέσα από εκεί, οπότε δεν ελέγχθηκε. Η σύζυγος του Peters άρχισε να ακούει περίεργους θορύβους στο σπίτι και τελικά πιστέυοντας ότι  είναι στοιχειωμένο μετακόμισε με τον γιο της. Αλλά οι γείτονες και οι περαστικοί ανέφεραν ότι έβλεπαν τα φώτα να σβήνουν και να ανάβουν συχνά.

Τελικά, στις 30 Ιουλίου, η αστυνομία έκανε έλεγχο και βρήκε τον Coneys. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ονομάστηκε ο Spider Man του Ντένβερ.

Σε ένα άλλο παράδειγμα από το 2008, ένας Ιάπωνας ανακάλυψε μια άστεγη γυναίκα που ζούσε κρυφά σπίτι του, όταν παρατήρησε ότι τα τρόφιμα εξαφανίζονταν μυστηριωδώς από το ψυγείο του.

Πεπεισμένος ότι έπεφτε θύμα συχνών διαρρήξεων, ο 57χρονος κάτοικος τοποθέτησε κάμερες ασφαλείας που μετέδιδαν εικόνες από το εσωτερικό του σπιτιού του απευθείας στο κινητό του τηλέφωνο. Ο ένοχος δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, ένας πολύ ικανός και πεινασμένος διαρρήκτης, αλλά μια μεσήλικη, άστεγη γυναίκα που έμενε στο πάνω ράφι της ντουλάπας του για αρκετούς μήνες.

«Ψάξαμε το σπίτι ελέγχοντας παντού όπου θα μπορούσε να κρυφτεί κάποιος», είπε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στο Associated Press, προσθέτοντας ότι η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποίησε την κατοικία και άλλα σπίτια στις περιοχές ως αυτοσχέδιους χώρους ύπνου τον περασμένο χρόνο. «Όταν ανοίξαμε τη ντουλάπα, ήταν εκεί, κουλουριασμένη νευρικά στο πλάι της», είπε.

Το phrogging έχει κανόνες

Ο phrogger δεν είναι κλέφτης ή εισβολέας στο σπίτι.  Σέβεται τους ιδιοκτήτες του σπιτιού και να αφήνει το χώρο όπως τον βρήκε, δεν τον καταστρέφει και το σημαντικότερο, δεν κλέβει. Παίρνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, φαγητό, νερό, προϊόντα περιποίησης που είναι μέσα στα “δίκαια” πλαίσια της διαμονής.

Για να μην τους καταλάβουν όμως δεν τρώνε τεράστιες ποσότητες, ούτε αδειάζουν όλο το γάλα. Προσπαθούν σαν stealth να περνάνε απαρατήρητοι. Αφήνουν τα πράγματα στη θέση τους και δεν λερώνουν το σπίτι. 

Γι΄αυτό και κάνουν συχνά μπάνιο και πλένουν τα ρούχα τους, ώστε να μην μυρίζουν και προδώσουν την κρυψώνα τους.

Το μέρος που θα μείνουν είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επιλέγεται συνήθως ένα σπίτι με χώρους που δεν έχουν συχνή επισκεψιμότητα. Τα εξοχικά ή τα σπίτια σε προάστια είναι οι καλύτερες περιπτώσεις και τα πατάρια, οι σοφίτες και τα υπόγεια προτιμώνται.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει εργάζονται, ώστε να υπάρχει χρόνος και χώρος να βγαίνουν οι phroggers από την κρυψώνα τους. Σημαντικό είναι να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και σκυλιά ως κατοικίδια. Ακόμα και το πιο μικρό σκυλάκι μπορεί να μυρίσει τον παράνομο ένοικο και να προδώσει την κρυψώνα του. 

Ακριβώς επειδή η φύση του phrogging είναι κρυφή, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσες περιπτώσεις έχουν υπάρξει καθώς στη δημοσιότητα έχουν έρθει μόνο αυτές που οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κατάλαβαν τον phrogger. Οι καλοί phrogger δεν αφήνουν σημάδια. Δεν γίνονται αντιληπτοί, δεν συλλαμβάνονται. Έχουν κάνει την κρυψώνα καθημερινότητά τους, ζουν στις σκιές, στην ησυχία του σπιτιού και αφήνουν πίσω τους μια ανατριχίλα και μία αίσθηση ότι κάποιος σε παρακολουθεί.