Προσωπικά δεν μου έχει τύχει να έχω κοινό ταμείο με ένα σύντροφο, πόσο μάλλον να έχω κοινό ταμείο από το οποίο όταν παίρνω χρήματα για προσωπική χρήση να μου γίνεται έλεγχος, άρα δεν έχω βιώσει αυτή την κατάσταση από πρώτο χέρι, έχει τύχει όμως να δω αρκετές φίλες και φίλους μου να κάνουν κάποια ψώνια για τους εαυτούς τους και να προσπαθούν να τα κρύψουν διότι αν το μάθαινε @ σύντροφός τους θα υπήρχε πρόβλημα.
Κάποτε, πιο συγκεκριμένα, είχα μια φίλη η οποία κάθε φορά που αγόραζε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ κρυφά από τον σύζυγό της με τα χρήματα από τον μισθό της, το έκρυβε σε μια ειδική κρυψώνα την οποία είχε στο σπίτι ώστε εκείνος να μην το δει και κάποια στιγμή μελλοντικά, σκηνοθετούσε μια κατάσταση ώστε να φανεί ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο πχ. της το έχουν φέρει ως δώρο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του.
Κάποια άλλη φορά, ένας φίλος μου διατηρούσε μια πιστωτική κάρτα κρυφά από τη γυναίκα του ώστε να παίζει πόκερ, στοίχημα και άλλα παιχνίδια χωρίς εκείνη να παίρνει είδηση ότι ψιλοτζογάρει.
Πάνω κάτω λοιπόν, αυτή είναι η οικονομική απιστία: Το ότι ο ένας εκ των δυο συντρόφων δαπανά χρήματα χωρίς να το πει στον άλλο ή γενικότερα του κρύβει κάποιες πληροφορίες όπως ας πούμε τις πραγματικές οικονομικές του απολαβές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια μεταξύ του ζευγαριού στο οικονομικό κομμάτι κάτι που συνεπάγεται σε κρίση εμπιστοσύνης. Αν πχ. ο ένας σύντροφος διατηρεί έναν κρυφό λογαριασμό στην τράπεζα, έχει μετοχές ή είναι κάτοχος μιας πιστωτικής κάρτας χωρίς να το έχει γνωστοποιήσει στον άλλο, τότε ναι, ανάμεσα σε αυτό το ζευγάρι υπάρχει οικονομική απιστία. Και είναι σοβαρό.
Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της οικονομικής απιστίας;
H εταιρία CreditCards έκανε μια έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 843 Αμερικανοί οι οποίοι κατά την περίοδο που έλαβαν μέρος στην μελέτη βρίσκονταν σε σχέση, προκειμένου να μάθει ποιο είναι το ποσοστό των ζευγαριών που κρατούν μυστικές κάποιες από τις οικονομικές τους συναλλαγές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 1 στους 5 είχαν δαπανήσει τουλάχιστον 500 δολάρια εν αγνοία του συντρόφου τους, ενώ ένα ποσοστό 6% ζούσε διπλή οικονομική ζωή διατηρώντας κρυφούς λογαριασμούς στην τράπεζα ή πιστωτικές κάρτες. Το 31% των ερωτηθέντων απάντησε πως αν ο σύντροφός τους ξοδέψει λιγότερα από 100 δολάρια δεν το θεωρούν αναγκαίο να τους το πει, καθώς είναι ένα μικροποσό το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προϋπολογισμό του σπιτιού. Οι άνδρες παραδέχθηκαν σε ποσοστό 8% ότι έχουν πιστωτικές κάρτες τις οποίες δεν γνωρίζουν οι γυναίκες τους και το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που έχουν πιστωτικές κάρτες τις οποίες δεν γνωρίζουν οι άνδρες τους είναι 6%. Αντίστοιχα το 26% των ανδρών κάνει έξοδα τα οποία δεν αποκαλύπτει στις γυναίκες του και το 14% των γυναικών κάνει έξοδα τα οποία δεν αποκαλύπτει στους άνδρες του.
Ποια είναι τα αίτια της οικονομικής απιστίας;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ζευγάρια δεν αποκαλύπτουν όλες τους τις οικονομικές συναλλαγές για να αποφύγουν τους μεταξύ τους διαπληκτισμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μεγάλος και αναπόφευκτος καυγάς θα έρθει όταν ο ένας ανακαλύψει ότι ο άλλος του κρατάει μυστικά και έτσι κλονίζεται η εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες σε μια σχέση. Επομένως, έστω ότι οι μυστικές οικονομικές συναλλαγές για όσο παραμένουν μυστικές μπορεί να κάνουν ένα ζευγάρι να μην τσακώνεται, αν και όταν όμως αποκαλυφθούν τότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο και συνολικότερο αφού δεν θα αφορά αποκλειστικά μια σπατάλη η οποία πιθανόν και σε λίγο να ξεχνιόταν, αλλά θα αφορά σε βαθύτερα θέματα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, τα οποία μπορεί να αποβούν μέχρι και μοιραία για την ίδια τη σχέση.