Τον Οκτώβριο του 2021, η 19χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, Zara Owen, πόσταρε στο Twitter πως βγήκε σ’ ένα κλαμπ, ξύπνησε το επόμενο πρωί χωρίς να θυμάται τίποτα, πονούσε πάρα πολύ στο πόδι, ανακάλυψε ένα περίεργο σημάδι στο σημείο που ήταν το επίκεντρο του πόνου και συνειδητοποίησε πως τη νάρκωσαν με μια παράνομη ουσία χρησιμοποιώντας σύριγγα. «Σας παρακαλώ διαβάστε τι συνέβη, κάντε share και κυρίως να παραμείνετε ασφαλείς», ανέφερε.

Μετά τη μαρτυρία της, ακολούθησαν στα social media εκείνες της 19χρονης Sarah Buckle και μίας ανώνυμης 18χρονης, οι οποίες δήλωσαν πως βίωσαν ακριβώς την ίδια τρομακτική εμπειρία. Η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ονομάζεται spiking και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Αγγλία.

Μόνο το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, συγκεντρώθηκαν 670 καταγγελίες στα αστυνομικά τμήματα, 2.201 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουαλία μίλησαν δημόσια πως έχουν υποστεί τέτοιες τραγικές επιθέσεις που οδήγησαν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις και υπολογίζουν πως την προηγούμενη χρονιά, τα θύματα ήταν συνολικά 43.000.Τουλάχιστον σοκαριστικός ο αριθμός των κοριτσιών, που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή ψάχνοντας τι ακριβώς τους συνέβη.

spiking
φωτ: Alexander Jawfox/ Unsplash

Τώρα, το Τμήμα Εκπαίδευσης ανακοίνωσε πως θα πάρουν μία σημαντική πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν καταγγελίες και μαρτυρίες φοιτητών στα πανεπιστήμια. Η πρύτανης Michele Donelan έφτιαξε μία ομάδα συμβούλων, αστυνομικών, νομικών και ακτιβιστών για να οργανώσουν δράσεις και εκστρατείες, με στόχο την στήριξη των σπουδαστών που έχουν βιώσει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες και τον εντοπισμό των δραστών.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και έχει γίνει και προσωπικό γιατί έχω έναν πολύ κοντινό μου άνθρωπο που έχει πέσει θύμα όταν ήμασταν νεότεροι. Οι συνέπειες που ακολούθησαν ήταν σοκαριστικές οπότε ξέρω από πρώτο χέρι πόσο φρικιαστικό έγκλημα είναι και είμαι αποφασισμένη να κάνω κάτι ουσιαστικό για να το σταματήσω», ανέφερε η υπέροχη Donelan.

Παράλληλα με αυτή τη συμμαχία αλληλεγγύης, η Donelan είπε επίσης πως κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να εφαρμόσει μία νέα πολιτική για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομενου καταγράφοντας όλα τα περιστατικά με λεπτομέρειες και τα ονόματα των θυμάτων έως το τέλος του 2022, ώστε να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κορίτσια των σχολών τους πριν γίνουν θύματα.

Ήδη κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να παίρνουν μέτρα. Το πανεπιστήμιο του Exeter που παρέχει ποτά με ταινίες ασφαλείας, οι οποίες αναγνωρίζουν τις ύποπτες ουσίες αλλάζοντας χρώμα ενώ το Nottingham Trent, θα ξεκινήσει σεμινάρια, στα οποία θα εκπαιδεύει το προσωπικό του για να παρεμβαίνει με σωστό τροπο όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στα πάρτυ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HUMANKINDIST (@humankindist)