Η μελατονίνη είναι ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα που συχνά χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που έχουν αϋπνίες ώστε να τους διευκολύνει να πέσουν για ύπνο. Ο εγκέφαλός μας εκκρίνει κανονικά μελατονίνη τα βράδια,δίνοντας έτσι στο σώμα μας την εντολή να νυστάξει και να κοιμηθεί. Όμως μερικοί άνθρωποι παράγουν λιγότερη μελατονίνη από άλλους και αυτό τους κάνει να δυσκολεύονται να κοιμηθουν. Κάποιοι άλλοι δε, έχουν αϋπνίες λόγω του άγχους και του στρες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό τους, έτσι το να λάβουν τη συγκεκριμένη ουσία τους νυστάζει.
Αλλά όσο κοινό κι αν είναι το να παίρνει κάποιος μελατονίνη πριν πέσει για ύπνο, υπάρχει πάντοτε ένα ρίσκο όπως κάθε άλλη φαρμακευτική ουσία που μπαίνει στον οργανισμό του. Καθώς λοιπόν η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, είναι πρακτικά λιγότερο επικίνδυνη από ένα φάρμακο, παρόλα αυτά οι γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει και αυτή να λαμβάνεται με μέτρο.
Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη μελατονίνη;
H μελατονίνη σε γενικές γραμμές, θεωρείται μια ουσία η οποία δεν έχει εθιστικές ιδιότητες. Τα φάρμακα, μπορούν να επιφέρουν εθισμό στον εγκέφαλο και με τον καιρό να είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς τη λήψη. Αντιθέτως η μελατονίνη, όταν λαμβάνεται όπως συστήνεται δεν προκαλεί εθισμό.” Ο ορισμός του εθισμού, είναι η αδυναμία του να μπορεί κάποιος να σταματήσει τη λήψη ενός υποκατάστατου το οποίο του προκαλεί ψυχολογική ή ψυχική βλάβη” λέει ο οικογενειακός γιατρός David Cutler, MD. Kαι συνεχίζει ” Η μελατονίνη είναι ασφαλής, οικονομική και εύκολο να τη βρει κάποιος. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι εθιστική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρήση της σύμφωνα με τα γνωστά πρωτόκολλα είναι ασφαλής.”
Σε κάθε περίπτωση, η μελατονίνη, δεν μπορεί να γίνει τόσο απαραίτητη στην καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου που να μην μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτή λόγω σωματικής εξάρτησης.
Ο ψυχίατρος Alex Dimitriu, εξηγεί ότι “αρκετοί άνθρωποι που έχουν αϋπνίες και παίρνουν μελατονίνη, έχουν ταυτόχρονα και ένα σοβαρό βαθμό άγχους ότι δεν θα μπορέσουν να κοιμηθούν, έτσι όταν βάζουν στην ρουτίνα τους την μελατονίνη και τελικά κοιμούνται, φοβούνται μήπως η διακοπή της τους κάνει να επιστρέψουν στο δυσάρεστο καθεστώς της αϋπνίας. Επομένως ο εθισμός που μπορεί να προκαλέσει η μελατονίνη είναι κυρίως ψυχολογικός.
Πόσο καιρό μπορείς να λαμβάνεις μελατονίνη με ασφάλεια;
Παρόλο που η μελατονίνη δεν είναι εθιστική οι γιατροί και πάλι συμβουλεύουν να μην την λαμβάνει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Dr. Dimitriu προτείνει να μην παίρνει κανείς τη συγκεκριμένη ουσία για περισσότερους από τρεις μήνες, ενώ παράλληλα να προσπαθεί να βελτιώνει τις συνθήκες του ύπνου του ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί να κοιμάται χωρίς τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Ο Dr.Cutler επίσης προτιμά να προτείνει τις φυσικές μεθόδους αντι για συμπληρώματα ώστε κάποιος να επιτυγχάνει να κοιμάται από μόνος του καλά χωρίς τη βοήθεια σκευασμάτων. Μια από αυτές είναι η συμπεριφοριστική θεραπεία που έχει καλό αντίκτυπο πλην των άλλων τις πλεονεκτημάτων και στην αϋπνία.Τέλος, η κάθε περίπτωση αϋπνίας είναι διαφορετική και το άτομο πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το πως θα την αντιμετωπίσει, με τρόπους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του. Αν η μέθοδος περιλαμβάνει και μελατονίνη, τότε αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με την δοσολογία που θα προτείνει ο γιατρός και όχι αυθαίρετα.