Συχνά ακούμε για τον μινιμαλισμό στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά στην πραγματικότητα ο μινιμαλισμός αφορά πολλά περισσότερα, και η εφαρμογή του στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη. Η ζωή που ακολουθεί την φιλοσοφία του “less is more”, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο εναρμονισμένη με τις πραγματικές μας ανάγκες εντός του παραφορτωμένου με πληροφορίες, περισπασμούς και προϊόντα σύμπαντός μας. Πρόσφατα έπεσα πάνω σε μια ιαπωνική παροιμία για τον μινιμαλισμό. “Ware tada taru wo shiru”. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Απλά γνωρίζω τι μου αρκεί».

Είχα πέσει πάνω σε αυτήν την παροιμία βλέποντας ένα βίντεο από έναν youtuber που ονομάζεται Samurai Matcha. Ξέχασα ποιο βίντεο ακριβώς, αλλά θυμάμαι ότι έδειχνε ένα νόμισμα με αυτά τα τέσσερα kanji και μετά συνέχισε να εξηγεί γι’ αυτό.

Αυτή η παροιμία εμφανίζεται για πρώτη φορά ως επιγραφή σε ένα tukubai, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας νεροχύτης που χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες για να εξαγνιστούν προτού εισέλθουν σε ένα ναό, στο ναό Ryoanji. Το tsukubai χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

μινιμαλισμός
Tsukubai/ Πηγή: Wikimedia Commons

Τα τέσσερα kanji, όταν διαβάζονται μόνα τους, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, όταν όμως συνδυάζονται με το τετράγωνο στη μέση (όπως μπορείτε να διακρίνετε στην εικόνα), δημιουργούνται τα kanji 吾, 唯, 知 και 足. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να διαβαστεί με πολλούς τρόπους, αλλά ως επί το πλείστον διαβάζεται ως αυτό που έχω ήδη γράψει στην πρώτη παράγραφο: “Ware tada taru wo shiru”.

Όταν ο Aki, του οποίου το βίντεο είδα στο youtube, εξήγησε για το νόημα πίσω από το νόμισμα που κρατάει, μου κίνησε την περιέργεια. Είμαι πραγματικά νέος σε αυτή την ιδέα του μινιμαλισμού, οπότε ενθουσιάστηκα εύκολα. Η έννοια του μινιμαλισμού και της ουσιοκρατίας θα μπορούσε να φανεί σε αυτά το τέσσερα kanji.

Ο μινιμαλισμός μας μαθαίνει να διαχωρίζουμε αυτά που θέλουμε από αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Αυτή η απλή κατανόηση έφερε τόσα πολλά οφέλη στην καθημερινή μου ζωή. Από το να είμαι πιο συγκεντρωμένη όταν κάνω κάτι, μέχρι να έχω λιγότερο άγχος, να εξοικονομώ χρήματα, να έχω περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο κινητό μου και πολλά άλλα. Αλλά η αλλαγή που αισθάνθηκα περισσότερο είναι ότι αισθάνομαι το κεφάλι μου πολύ πιο ελαφρύ από ό,τι παλιότερα.

Ήμουν ο τύπος ανθρώπου που όταν κάτι τραβούσε το ενδιαφέρον μου, το αγόραζα παρορμητικά, ακόμη και αν ήξερα ότι δεν θα το χρησιμοποιούσα ή αν ήταν ρούχο, δεν θα το φόραγα πάνω από 2-3 φορές. Είχα επίγνωση ότι πρόκειται για μια πολύ κακή συνήθεια, αλλά εξακολουθούσα να μην έχω τον αυτοέλεγχο που ήταν απαραίτητος από το να αγοράζω κάθε τρεις και λίγο αχρείαστα μπιχλιμπίδια και αντικείμενα. Η συνειδητοποίηση ότι δεν χρειάζομαι πραγματικά κάτι, με βοηθά να εξοικονομώ χρήματα από τις παρορμητικές και παράλογες αγορές.

Το ίδιο συμβαίνει και με την απαλλαγή από πράγματα που δεν έχω χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζομαι. Το να έχω λιγότερα πράγματα στο δωμάτιό μου βοηθάει πραγματικά στο να καθαρίσει το μυαλό μου από τους περισπασμούς. Μου δίνει επίσης περισσότερο χώρο για να κινούμαι.

Πιάσατε την βασική ιδέα, έτσι; Να ξέρω τι χρειάζομαι και τι θέλω, να κάνω αυτά που μπορούσα να κάνω και να μην σκέφτομαι αυτά που είναι πέρα από τον έλεγχό μου, να διαγράφω αρχεία που δεν μου είναι απαραίτητα, να ξεφορτώνομαι φωτογραφίες που έχω διπλές και τριπλές ή είναι τρομερά παρόμοιες μεταξύ τους κ.λπ.

Προχωρήστε μπροστά μερικά χρόνια, πολλά από εμένα άλλαξαν. Αυτό το lifesytle με διδάσκει να έχω μεγαλύτερη επίγνωση του τι κάνω. Με διδάσκει να είμαι παρούσα και να έχω επίγνωση του περιβάλλοντός μου. Και το πιο σημαντικό από όλα; Να εκτιμώ αυτά που έχω.

Ακολουθούν 8 τρόποι για να ζούμε καλύτερα με λιγότερους περισπασμούς: 

1. Αφήνουμε κατά μέρος ό,τι δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
Ξεφορτωνόμαστε ότι μας αποσπά την προσοχή και μας κάνει να χάνουμε την εστίαση και τη σαφήνεια μας. Κρατάμε μόνο ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

2. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.
 Είναι δύσκολο να μην πέφτουμε στην πλάνη των διαφημίσεων, της μόδας και τις απόψεις των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι, μόλις ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, τα προϊόντα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μας ή να μας κάνουν ευτυχισμένους. Μπορούν μόνο να παρέχουν μια στιγμιαία ικανοποίηση που εξαφανίζεται σύντομα.

3. Να ευγνωμονούμε για ότι έχουμε ήδη
Εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε αντί για αυτά που δεν έχουμε. Διαφορετικά, θα αισθανόμαστε πάντα ελλιπείς, δυσαρεστημένοι και έρμαια των επιθυμιών μας.

4. Δημιουργούμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις
Παρόλο που είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να συνδεθούμε με περισσότερους ανθρώπους μεσώ του Διαδικτύου, στην πραγματικότητα η αποσύνδεση μας είναι όλο και μεγαλύτερη. Δεν έχουμε πραγματικές, αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.

5. Ζούμε την κάθε στιγμή
Με άλλα λόγια, αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε στιγμή που ζούμε. Αν είμαστε μόνιμα διαδικτυωμένοι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

6. Εστιάζουμε στους σημαντικούς στόχους της ζωής μας
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως πολλούς στόχους που θέλουν να επιτύχουν. Ένας μινιμαλιστικός τρόπος ζωής έχει σαφή σκοπό. Για να ζήσουμε μια ποιο ανάλαφρη ζωή, θα πρέπει να ανακαλύψουμε τι μας ενδιαφέρει περισσότερο και να τα αφιερωθούμε σε αυτό.

7. Φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας.
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική μας υγεία . Τα τρία βασικά στοιχεία είναι η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος.

8. Καλλιεργούμε την προσοχή μας.
Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής αποσκοπεί σένα ήρεμο και γαλήνιο μυαλό. Δηλαδή, ένα μυαλό απαλλαγμένο από αντιφατικές σκέψεις που συγχρονίζεται με την κάθε στιγμή. Η εξάσκηση της προσοχής ή του διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε μια γαλήνια κατάσταση του νου.

Δείτε επίσης: Πώς να διεκδικήσετε το δικαίωμα στην πλήξη