Είτε ανηφορίζεις είτε κατηφορίζεις τη λεωφόρο Κηφισίας, το μάτι σου θα σταθεί στο εμβληματικό κτίριο του ΟΤΕ στο λεγόμενο «δαχτυλίδι» της Αττική Οδού. Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, κτίριο-τοπόσημο για το Μαρούσι, πήρε έγκριση να κατασκευαστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Αν και οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο, χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια και να φτάσουμε στο 1972 όταν ο Ταχυδρόμος δημοσίευσε την είδηση για την ανάληψη του έργου από την ομάδα αρχιτεκτόνων του Πλάτωνα Μασσέλου, Γρηγόρη Μαυρομμάτη και Δημήτρη Νάκου.

«Και δεύτερον ουρανοξύστη των είκοσι ένα ορόφων αποκτά η Αθήνα. Όχι, όμως, διά στέγασιν γραφείων διαφόρων εταιρειών, όπως ο ανεγερθείς παρά το τέρμα Αμπελοκήπων υπό της οικοδομικής επιχειρήσεως “Αλβέρτης-Δημόπουλος”. Ο νέος ουρανοξύστης θα προορίζεται δι’ αποκλειστικήν χρήσιν του ΟΤΕ, θα ανεγερθή κοντά στο Μαρούσι, έναντι ακριβώς του εργοστασίου “Ήβη”, και θα συγκεντρώση όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας».

Τελικά, το κτίριο που θα στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1980 και η κατασκευή του συνδέθηκε με την ραγδαία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Παρόλο που ο εξωτερικός σχεδιασμός και το μέγεθός του παραμένουν επίκαιρα λόγω της κατασκευαστικής διαχρονικότητάς τους, το Μέγαρο του ΟΤΕ όφειλε να συγχρονιστεί με τις αρχιτεκτονικές τάσεις της τωρινής εποχής που εμπεριέχουν βιωσιμότητα -σε κτιριακό επίπεδο- και ευεξία για τους ανθρώπους που εργάζονται εντός κτιρίων.

Η ολιστική ανακαίνιση που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία του Διοικητικού Μεγάρου και εστιάζοντας στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων του καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας. Το έργο ήταν μεγάλο και σύνθετο, αφού έπρεπε να υλοποιηθεί εν μέσω λειτουργίας του, ακολουθώντας τις διεθνείς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου που συντόνισε το πρότζεκτ, η ΟΤΕestate, αναφέρει πως το έργο θα παραδοθεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους όπου και θα λάβει τις ζητούμενες πιστοποιήσεις. Το μοντέρνο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας θα βελτιώσει την εμπειρία των ανθρώπων του ΟΤΕ (4.200 εργαζόμενοι) και αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες στο έπακρο θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των καθημερινών εργασιών του Ομίλου.

Πηγή: ΟΤΕ

Για όσους δεν γνωρίζουν, το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Το WELL Building Standard -το κτίριο έχει ήδη την πιστοποίηση- λαμβάνει υπόψιν του τους 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο. Μέσω αυτών των πιστοποιήσεων, το επιβλητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά smart συστήματα μέτρησης των συνθηκών στους χώρους εργασίας και θα επιφέρουν τεράστια μείωση κόστους σε ετήσια βάση λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η κεντρική σχεδιαστική γραμμή του κτιρίου που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενούνται στους χώρους του Διοικητικού Μεγάρου. Επίσης, Wi-Fi υψηλής ταχύτητας, video-conference εργαλεία στους χώρους συνεργασίας, open space διάταξη θέσεων εργασίας, φυτά, γήινα χρώματα, quiet rooms, πολιτική desk sharing, μη τοξικά δομικά υλικά και ανακυκλώσιμα έπιπλα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα καταστήσουν το νέο «πράσινο» κτίριο του ΟΤΕ ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα asset του Ομίλου.

Πηγή: ΟΤΕ

Οι αριθμοί κάνουν τη διαφορά, και οι παρακάτω το επιβεβαιώνουν:

  • Ανακαίνιση συνολικά σε 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τμ. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 30 πτέρυγες, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου.
  • Με την ανακαίνιση υπολογίζεται να επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3GWh και 1.122 τόνων CO2. Oι 3GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έρχεται πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.
  • Χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη κατά 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από Εγγυήσεις Προέλευσης σε όλο το εύρος λειτουργίας του Ομίλου ΟΤΕ.
  • Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.
  • Συνολικά, η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, και τη μείωση εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.
  • Περισσότεροι από 30 τόνοι υλικών θα ανακυκλώνονται ετησίως: 20 τόνοι χαρτί, 9 τόνοι συσκευασιών (αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ), 350 κιλά συσκευές τηλεφωνίας & αξεσουάρ, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, 280 κιλά λαμπτήρες, 150 κιλά μπαταρίες, 200 κενά μελανοδοχεία.

Για τον Όμιλο ΟΤΕ οι σύγχρονες εταιρικές αξίες δεν είναι λέξεις απλώς γραμμένες σε έναν ιστότοπο αλλά αποδεικνύει στη πράξη την έναρξη μιας νέας εποχής για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Η νέα εποχή του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι δημιουργεί ενθουσιασμό και εμείς δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε αυτή την αλλαγή σελίδας.