Η λαϊκή ρήση «τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία» έχει ριζωθεί βαθιά στη συλλογική μας συνείδηση. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα χρήματα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανθρώπινη ευτυχία. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από έναν ανώτερο συνεργάτη της Σχολής Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε μια όλο και πιο θετική συσχέτιση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας.

Ο Matt Killingsworth, ο οποίος παρακολουθεί την ευτυχία για το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό του πρόγραμμα, trackyourhappiness.org, πήρε δείγμα από 33.269 εργαζόμενους ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 18-65 ετών με εισόδημα ενός νοικοκυριού τουλάχιστον 10.000 δολάρια ετησίως, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σε μια κλίμακα που ονομάζεται «ικανοποίηση από τη ζωή».

Ο Killingsworth χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία από τους υπερβολικά πλούσιους (άτομα με μέση καθαρή αξία μεταξύ 3 και 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία συχνά είναι ελλιπή και συχνά μη προσβάσιμα.

«Ίσως οι πλούσιοι άνθρωποι να μην είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να συμμετάσχουν σε έρευνες», αναφέρεται στη μελέτη “Money and Happiness”:, η οποία αποτελεί μια αυτοέκδοση και δεν έχει αξιολογηθεί από επιστημονικούς συνεργάτες.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ των συμμετεχόντων με πλούσιο και μεσαίο εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα.

Σε μια έκθεση της Pew Research του 2024 με τίτλο The State of the American Middle Class (Η κατάσταση της αμερικανικής μεσαίας τάξης), οι Αμερικανοί με μεσαίο εισόδημα ορίζονται ως όσοι «ζουν σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα που είναι τα δύο τρίτα έως το διπλάσιο του εθνικού μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών», το οποίο είναι περίπου 74.580 δολάρια, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ.

«Η διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των πλούσιων και εκείνων με εισόδημα 70-80.000 δολάρια [ετησίως] ήταν σχεδόν τριπλάσια από τη διαφορά μεταξύ 70-80.000 δολαρίων [ετησίως] και του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων», αναφέρει η μελέτη του Killingsworth.

Η μελέτη του διαπίστωσε επίσης ότι οι πλούσιοι ήταν «ουσιαστικά και στατιστικά αισθητά πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως».

Ο Killingsworth δήλωσε στον Guardian ότι εξεπλάγη από το πόσο μεγάλο είναι το συνολικό χάσμα στην ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι πλούσιοι και εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Τα χρήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που επηρεάζουν την ευτυχία και μια μικρή διαφορά στο εισόδημα τείνει να συνδέεται με αρκετά μικρές διαφορές στην ευτυχία», δήλωσε ο Killingsworth. «Αλλά αν οι διαφορές στο εισόδημα/περιουσία είναι πολύ μεγάλες, τότε το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις διαφορές στην ευτυχία».

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με μια ευρέως δημοσιευμένη μελέτη του 2010, η οποία διαπίστωσε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα, αλλά φτάνει σε ένα οριακό σημείο γύρω στα 75.000 δολάρια.

Επομένως, γιατί μπορεί οι πλούσιοι άνθρωποι να είναι πιο ευτυχισμένοι; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά ο Killingsworth δήλωσε ότι είναι «πιο θεμελιώδες και ψυχολογικά βαθύτερο από το να αγοράζεις απλά περισσότερα πράγματα».

Ο ίδιος δήλωσε: «Η μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου της ζωής μπορεί να εξηγήσει περίπου το 75% της συσχέτισης μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας. Έτσι, νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει είναι ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους. Περισσότερη ελευθερία για να ζήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν».

Ο Killingsworth δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για τη μελέτη της ευτυχίας πηγάζει από την επιθυμία του να κατανοήσει πώς μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, μέρος του λόγου που με ενδιαφέρει τόσο πολύ η ευτυχία είναι ότι τα χρήματα από μόνα τους – τα οποία ήδη έχουμε αρκετά κίνητρα για να τα κυνηγήσουμε – είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης για την ευτυχία. Έτσι, μέρος του λόγου που μελετώ την ευτυχία είναι να διευρύνω τους ορίζοντές μας πέρα από πράγματα όπως τα χρήματα».

Και πρόσθεσε: «Τι θα κάναμε διαφορετικά αν παίρναμε στα σοβαρά την ευτυχία; Ως άτομα, οικογένειες, οργανισμοί και κοινωνίες; Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο ερώτημα, στο οποίο δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα απόλυτες απαντήσεις».

 

Διαβάστε επίσης: 13 λόγοι που μια υψηλή νοημοσύνη δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία