Ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας σε μια συζυγική σχέση;
Ποιο είναι το ευτυχέστερο ζευγάρι και με πόσα χρόνια να τους χωρίζουν ακριβώς;
Ο μαθηματικός τύπος που ήταν διαδεδομένος παλιότερα λέει ότι η ιδανική ηλικιακή διαφορά ενός ζευγαριού βρίσκεται αν κάνουμε την εξής μαθηματική πράξη: διαιρέσουμε την ηλικία μας δια δύο και προσθέσουμε επτά χρόνια, ενώ για το ανώτατο αποδεκτό όριο, αφαιρούμε επτά χρόνια από την ηλικία μας και πολλαπλασιάζουμε επί δύο.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού στις πιθανότητες να στεριώσει και να ευδοκιμήσει μια σχέση -αν και προφανώς και δεν υπάρχουν αυστηρά «κανόνες» σε ζητήματα σχέσεων. Ερευνητές του Emory University στην Ατλάντα, κατέληξαν πάντως σε έναν βασικό κανόνα: ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες χωρισμού τους.
Στην έρευνα αυτή όπως αναφέρει ο Independent, συμμετείχαν 3.000 παντρεμένοι άνθρωποι και οι ειδικοί κατέληξαν πως τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας μέχρι πέντε ετών έχουν 18% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, σε σύγκριση με δύο συνομήλικους ανθρώπους που έχουν σχέση.
Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 39% για ζευγάρια με διαφορά ηλικίας 10 ετών και στο 95% για εκείνους που έχουν διαφορά 20 χρόνια, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Για εκείνους που έχουν διαφορά 30 ετών, οι πιθανότητες για διαζύγιο είναι 172% υψηλότερη από τους συνομήλικους.
Όσο για την, τρόπον τινά, ιδανική διαφορά ηλικίας, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, είναι ο ένας χρόνος διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες χωρισμού είναι μόλις 3%, σε σύγκριση με το συνομήλικο ζευγάρι.
Η ίδια έρευνα κατέληξε πως όσο περισσότερο είναι μαζί το ζευγάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες διαζυγίου. Συγκεκριμένα, αυτοί που μετρούσαν πέντε χρόνια σχέσης ήταν 76% λιγότερο πιθανό να χωρίσουν.
Το βρετανικό Γραφείο Στατιστικής, πάντως, σε ό,τι αφορά την Αγγλία και την Ουαλία τουλάχιστον, δεν βρήκε σημαντικό τον συσχετισμό του διαζυγίου με τη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι των παντρεμένων, αν και τα στοιχεία από την βρετανική Αρχή έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι μία δεκαετία μεγαλύτερες από τον σύντροφό τους και παντρεύτηκαν μετά τα 30 τους χρόνια έχουν περισσότερες (σχεδόν διπλάσιες) πιθανότητες να χωρίσουν.
«Θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι οι τύποι των ζευγαριών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι τύποι των ζευγαριών που, κατά μέσο όρο, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν για άλλους λόγους», σχολίασε σχετικά ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Χιούγκο Μιάλον.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε στη Δανία σε δυο εκατομμύρια ζευγάρια που είχαν σχέση με διαφορά ηλικίας:
- οι γυναίκες που είναι από 7 έως 9 χρόνια μεγαλύτερες από το σύζυγό τους έχουν 20% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας
- ο μικρότερος, με τα αντίστοιχα χρόνια από τη γυναίκα του, άντρας έχει κατά 11% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
«Όταν πρόκειται για την αγάπη, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μαγική συνταγή. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο μοναδικές όσο και οι άνθρωποι που τις αποτελούν, ωστόσο τα ζευγάρια με μεγάλο ηλικιακό χάσμα αντιμετωπίζουν ένα σύνολο προκλήσεων που μπορεί να θέσουν τη σχέση τους σε κίνδυνο», τονίζει η ειδικός σε θέματα σχέσεων Κatia Loisel, η οποία είχε μιλήσει στο παρελθόν στο Female.com.au για αυτά τα ζητήματα.
Ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις; Η κοινωνική αποδοκιμασία επειδή τα άτομα πιστεύουν ότι ο νεότερος εραστής «εκμεταλλεύεται» τον μεγαλύτερό του σύντροφο ή το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ζωής και ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν με τους φίλους και τους συνομηλίκους του συντρόφου τους.
Ρόλο επίσης παίζουν παράγοντες όπως η οικονομική και η επαγγελματική σταθερότητα ή αστάθεια του καθενός, όπως αντίστοιχα και οι διαφορετικές αξίες και τα ενδιαφέροντά τους.
Η ουσία είναι πάντως ότι ο έρως χρόνια δεν κοιτά, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια με μεγάλες διαφορές ηλικίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους, ιδίως όσο περνούν τα χρόνια, με τους ειδικούς των σχέσεων να επισημαίνουν εμφατικά ότι τα ηλικιακά όρια τίθενται ώστε τα άτομα να έχουν κοινά ενδιαφέροντα και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους.