Κατά τη διάρκεια των πανδημικών lockdown, οι περισσότεροι καλλιτέχνες παγκοσμίως -και ειδικά στην Ελλάδα- αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Παρόλο που γίνονται πολλές προσπάθειες κυρίως από εθελοντικές ομάδες, οργανισμούς, σωματεία και όχι τόσο από επίσημους φορείς, για να μην χάσουν τις ισορροπίες τους, η ψυχική τους υγεία κινείται πάνω σε ένα rollercoaster και κάνει απότομες προσγειώσεις.
Εκτός από τις μαρτυρίες ανθρώπων που είναι στους κοντινούς μας κύκλους, το απέδειξε και η έρευνα του Dr. Lucie Clements, ο οποίος εξέτασε 111 ακαδημαϊκές μελέτες, σχετικά με την ψυχική υγεία των σπουδαστών και των επαγγελματιών, που ανήκουν στις παρασταστικές τέχνες και συγκεκριμένα οι δύο, επικεντρώνονται σε ηθοποιούς και χορευτές του μπαλέτου. Αυτές έδειξαν λοιπόν ότι παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές το 24% των χορευτών, το 32% των τραγουδιστών της όπερας, το 62% των μαθητών δραματικών σχολών, το 60% των ηθοποιών και το 90% των ροκ μουσικών. 7 στους 10 εργαζόμενους είναι freelancers με ακατάστατο ωράριο. Τα ποσοστά επιβεβαίωσε το σωματείο των ηθοποιών Equity, τα μέλη του οποίου ανέφεραν πως οι περιορισμοί της Covid-19 επηρέασαν αρνητικά τα θέατρα και άλλες σκηνές, αύξησε την ανασφάλεια της δουλειάς και μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα όλων.
Σε όλη αυτή την εικόνα, φυσικά δεν βοηθάει καθόλου το ακατάσταστο και ευέλικτο ωράριο που αφήνει το κοντέρ τους εκτός λειτουργίας, το οποίο έχει σπάσει όλα τα βιολογικά ρολόγια του ύπνου και χτυπά συνεχώς τα καμπανάκια των θεμάτων ψυχικής υγείας. Οι ασταθείς ώρες εργασίας, που περιλαμβάνουν απογευματινές παραστάσεις και έξτρα εμφανίσεις τα Σαββατοκύριακα, οι αναβολές και οι παραπάνω απαιτήσεις με λιγότερα χρήματα, δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο για προσωπική και κοινωνική ζωή με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. «Για παράδειγμα, οι μουσικοί αναφέρουν πως φεύγουν για μήνες χωρίς να βλέπουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι σημαντικό από τη στιγμή που η επαφή με τους κοντινούς ανθρώπους βελτιώνει την ψυχολογία», τονίζει ο Clements στην έρευνα του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μίας μελέτης που βασίστηκε, το 83% των ηθοποιών δήλωσε πως κατα τη διάρκεια της πανδημίας το στρες για την οικονομική τους κατάσταση, είναι μία συχνή ανησυχία τους ενώ ένα 30%, φωνάζει πως είναι ένα μόνιμο θέμα όλες τις ώρες με αποτέλεσμα να κάνουν πολλές δουλείες ταυτόχρονα για να επιβιώσουν. Επιπλέον, η ψυχολογία τους καταστρέφεται και εμφανίζεται η κατάθλιψη στο ιατρικό τους ιστορικό όταν πρέπει να υπακούν κάποιους ακραίους κανόνες όπως το να ζυγίζουν συγκεκριμένα κιλά και να είναι μόνιμα σε μία έντονη συνασιθηματική κατάσταση τηρώντας αλλοπρόσαλλα χρονόμετρα.
«Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε όσα τα μέλη του σωματείου ξέρουν για πολλά χρόνια: αυτοί που δουλεύουν στην ψυχαγωγία και στις βιομηχανίες των τεχνών έχουν ψυχικές νόσους. Υπάρχουν πλέον δομές που βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα αλλά όσο συνεχίζονται οι χαμηλές αμοιβές, οι κακές συνθήκες εργασίας και οι νέοι περιορισμοί, δεν θα σταματήσει αυτή η κατάσταση σύντομα. Το Equity έχει ανοίξει μια υπηρεσία ψυσικής υγείας ώστε να προσφέρει κάποιες παροχές και συμβουλές από ψυχολόγους στους performers και έχει μιλήσει με την κυβέρνηση για να ενισχύσουν περισσότερο τα κέντρα που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Equity, Paul Fleming.