Ίσως έχετε αυτή τη φοβία αλλά δεν το γνωρίζατε καν. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβετε είναι να διαβάσετε το κείμενο μας και να δείτε τις φωτογραφίες που σας προκαλούν δυσφορία, οι οποίες υποδηλώνουν τρυποφοβία -οι πιο τολμηροί, να κάνετε μια αναζήτηση εικόνων γράφοντας «trypophobia» στο Google Search.
Τι είναι τρυποφοβία;
Η τρυποφοβία, της οποίας η ονομασία είναι συνδυασμός των ελληνικών λέξεων «τρύπα» και «φόβος», σημαίνει στην πραγματικότητα τον φόβο των οπών στον απλούστερο ορισμό της. Τα άτομα με αυτή τη φοβία αισθάνονται δυσφορία από τις τρύπες, τις διάτρητες επιφάνειες, τις σπογγώδεις δομές και τους φυσαλιδώδεις ιστούς. Δεν έχει πραγματικά σημασία πού βρίσκονται αυτοί οι διάτρητοι ιστοί. Ένας μολυσμένος διάτρητος ιστός σε μια πληγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως ακριβώς και το κουκούτσι μιας φράουλας σε ένα κέικ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ναι, είναι κατανοητό ότι ένας μολυσμένος ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αλλά γιατί ένα όμορφο φρούτο που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε να προκαλεί δυσφορία;
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει την τρυποφοβία τόσο ενδιαφέρουσα. Επειδή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποια εμφάνιση θα έχει επίδραση σε ποιους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο οι πάσχοντες από τρυποφοβία, αλλά και οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτή τη φοβία μπορούν να ενοχληθούν από τέτοιους διάτρητους ιστούς. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τρυποφοβία δεν είναι μόνο μια φοβία αλλά και μια φυσική αντίδραση σε ορισμένους τύπους οπτικών ερεθισμάτων. Σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ αίσθημα αηδίας, ενώ σε άλλους μπορεί να προκαλέσει φόβο θανάτου. Σε άλλους, δεν έχει καμία απολύτως επίδραση. Ως εκ τούτου, το μέγεθος της επίδρασης της τρυποφοβίας ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τρυποφοβίας:
- Απέχθεια
- Ιδρώτας
- Τρέμουλο
- Εμετός
- Ακραίος φόβος
- Κνησμός του δέρματος
- Ναυτία
- Αίσθημα παλμών της καρδιάς
- Διακοπές στην ανάσα
- Αίσθηση φυγής από τον χώρο
- Κρίσεις πανικού
- Φόβος του θανάτου
- Θυμός
- Διαταραχή της ισορροπίας
- Πονοκέφαλος
Γιατί λοιπόν προκαλείται αυτή η φοβία;
Αν και η έρευνα σχετικά με την τρυποφοβία είναι ακόμη περιορισμένη, έχουν διατυπωθεί ορισμένες βασικές θεωρίες σχετικά με το γιατί εμφανίζεται. Σύμφωνα με μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες, η τρυποφοβία είναι μια εξελικτική ανατροφοδότηση που αναπτύσσει ο εγκέφαλος ενάντια σε αντικείμενα που σχετίζονται με ασθένειες ή κίνδυνο ασθενειών. Για παράδειγμα, σε ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τύφος και η ανεμοβλογιά, εμφανίζονται πολλές κόκκινες φουσκάλες στρογγυλού σχήματος στο δέρμα. Οι διάτρητες εικόνες που προκαλούνται από αυτές τις ασθένειες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν αρνητικά “σήματα” στο άτομο και να προκαλέσουν φόβο, αηδία, άγχος και φόβο θανάτου. Αυτά τα συναισθήματα μεταδίδονται στη συνέχεια στο υποσυνείδητο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης, η τρυποφοβία αναπτύσσεται λόγω του αισθήματος φόβου που προκαλούν οι συστάδες διάτρητων σχημάτων που βρίσκονται σε ζώα, όπως τα φίδια και τα χταπόδια, επειδή η αποφυγή πιθανών απειλών στο υποσυνείδητο του ανθρώπου είναι μια εξελικτική αντίδραση. Αυτό το συναίσθημα βοηθά το άτομο να προστατεύει τον εαυτό του σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τέλος, η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται τέτοια μοτίβα μέσω της υποσυνείδητης ταύτισης.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη σύμφωνα με τη βασική ψυχολογική επιστήμη, διαπιστώθηκε ότι η τρυποφοβία εμφανίζεται συνήθως λόγω μείζονος κατάθλιψης, άγχους και εμμονής.
Τα αντικείμενα ενεργοποίησης που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για την τρυποφοβία είναι τα εξής:
- Χτένα μελιού
- Κοντινό πλάνο από φράουλες και υφές φρούτων που μοιάζουν με φράουλες
- Κάψουλες σπόρων λωτού
- Σταγονίδια υγρασίας
- Αφροί – αφρόδες υλικό
- Τρύπες στη σάρκα ή φουσκάλες στο δέρμα
- Μάτια εντόμων
- Κοραλλιογενείς ύφαλοι
- Τρύπες σε άρρωστη ή σάπια σάρκα
- Πληγές
- Σπόροι φρούτων
- Σπογγώδεις υφές
Πώς αντιμετωπίζεται η τρυπτοφοβία;
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τρυποφοβίας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική διαγνωστική μέθοδος για τον προσδιορισμό της τρυποφοβίας. Ωστόσο, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για ορισμένες βασικές ειδικές φοβίες χρησιμοποιούνται επίσης για τη μείωση των συμπτωμάτων της τρυποφοβίας. Πρώτον, οι ψυχίατροι ή οι ψυχολόγοι ακούν και αξιολογούν λεπτομερώς τα λεγόμενα του ασθενούς. Στη συνέχεια πραγματοποιείται φυσική εξέταση για να ελεγχθεί αν υπάρχει νευρολογική νόσος.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος στη θεραπεία της τρυποφοβίας είναι η «θεραπεία έκθεσης». Σε αυτή τη θεραπευτική μέθοδο, ο ασθενής ξεκινά με μια απλή εικόνα και σταδιακά του παρουσιάζονται εικόνες με υψηλό ποσοστό επίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο, κλιμακώνεται η μείωση της εμμονής στους ανθρώπους σταδιακά. Η έκθεση κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικείωση με την πάροδο του χρόνου και να μειώσει τα συμπτώματα του φόβου. Στο επόμενο στάδιο, το άτομο μπορεί να εκτελέσει τη θεραπεία πλησιάζοντας ή αγγίζοντας την πηγή του φόβου του. Όταν κατά τη διάρκεια της απεικόνισης συναντάται ένα αντικείμενο που πυροδοτεί τον φόβο ή το άγχος και παρατηρείται υψηλός βαθμός αντίδρασης, συνεχίζει σε καταπραϋντικές και ηρεμιστικές εικόνες. Για παράδειγμα, αντί για ένα αντικείμενο καλυμμένο με μικρές τρύπες, ο ασθενής βλέπει εικόνες όπως ένα όμορφο θαλάσσιο τοπίο ή ένα δάσος, ώστε να προσπαθήσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα της τρυποφοβίας.
Εάν το άτομο πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος καθώς και από τρυποφοβία, μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί ψυχοθεραπευτική φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα. Αν και τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, συχνά συνιστάται ο συνδυασμός τους με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Αυτές οι μέθοδοι θεραπείας είναι φυσικά στενά συνδεδεμένες με το βαθμό στον οποίο ο ασθενής επηρεάζεται από αυτές τις εικόνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδραση της τρυποφοβίας διατηρείται μόνο όταν ο ασθενής εκτίθεται στις εικόνες που του προκαλούν φόβο. Όταν εξαφανίζονται οι διεγερτικοί παράγοντες, εξαφανίζεται και η επίδραση της φοβίας.
Παρόλο που αυτή η διαταραχή, της οποίας τα αποτελέσματα, τα συμπτώματα και τους παράγοντες ενεργοποίησης έχουμε απαριθμήσει, δεν διαθέτει επιστημονική μέθοδο διάγνωσης, μπορούμε στην πραγματικότητα να αξιολογήσουμε εύκολα τον εαυτό μας. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε διάφορες εικόνες τρυποφοβίας στο διαδίκτυο. Ειλικρινά, ήταν αρκετά δύσκολο για μένα να προετοιμάσω αυτό το περιεχόμενο, ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσετε την ίδια δυσκολία κατά την ανάγνωσή του.