Σε ένα σχολείο τεχνικών ειδικοτήτων έχει μόλις χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Μέσα σε λίγα λεπτά βλέπεις τους ενήλικες σπουδαστές να είναι στην πλειοψηφία τους με ενεργειακά ποτά στο χέρι. Η εικόνα προκαλεί προβληματισμό από μόνη της. Πέρα όμως από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμα στην καρδιά, οι επιστήμονες δίνουν άλλη μία προέκταση που αφορά τη συσχέτιση της κατανάλωσης με την υγεία των δοντιών. Στην εποχή μας κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης και θα ταλαιπωρηθεί στο μέλλον με τη στοματική του υγιεινή.
Η οξύτητα ποτών όπως το Red Bull διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, αλλά ένα εργαστηριακό πείραμα υποδεικνύει ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με ενίσχυση σε ασβέστιο. Η ενίσχυση των ενεργειακών ποτών με ένα μείγμα ασβεστίου θα μπορούσε να μειώσει τη βλάβη που προκαλούν στα δόντια, ωστόσο δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη γεύση τους. Μελέτες δείχνουν ότι το σμάλτο, το προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα των δοντιών, αρχίζει να διαβρώνεται όταν εκτίθεται σε υγρά με pH μικρότερο από 5,5 και τα περισσότερα ενεργειακά ποτά βρίσκονται πολύ κάτω από αυτό το όριο.
Αναζητώντας μια λύση, ο Έρικ Χάκομε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε στη Βραζιλία και οι συνεργάτες του πρόσθεσαν ασβέστιο και άλλα μέταλλα σε κλασικό Red Bull για να δουν πώς αυτό επηρεάζει το pH του. Ο πιο υποσχόμενος συνδυασμός ήταν ασβέστιο-φώσφορος-κάλιο: στη μεγαλύτερη συγκέντρωση, το pH ανέβηκε από 3,96 (του σκέτου Red Bull) σε 5,27.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές βύθισαν δείγματα σμάλτου από ανθρώπινα δόντια στα διαφορετικά εμπλουτισμένα ποτά για 2 λεπτά και μέτρησαν μεταβολές στην τραχύτητα και τη σκληρότητά τους, ελέγχοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τους δείκτες διάβρωσης. Όλα τα ροφήματα με ασβέστιο προκάλεσαν μικρότερη αύξηση τραχύτητας σε σχέση με το κανονικό Red Bull, παρότι ορισμένες παραλλαγές είχαν χαμηλότερο pH. Οι ερευνητές αποδίδουν το εύρημα στον ρόλο του ασβεστίου στην εκ νέου εναπόθεση μετάλλων στο σμάλτο.
Ο τύπος με 2,15 g του μείγματος ασβεστίου-φωσφόρου-καλίου και εκείνος με 2,5 g δισθεϊκής μαλικής ασβεστίου διατήρησαν επίσης τη σκληρότητα του σμάλτου. Όμως ο πρώτος παρείχε τη μεγαλύτερη συνολική προστασία, χάρη στη διπλή του δράση: πρόσθετε ασβέστιο και μείωνε την οξύτητα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η διαδρομή μένει να καθοριστεί.
Μελλοντικές μελέτες, σημειώνουν οι ερευνητές πρέπει να εντοπίσουν τη πιο αποτελεσματική μορφή ασβεστίου και τη χαμηλότερη συγκέντρωση που ελαχιστοποιεί τη διάβρωση. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν κατά πόσο ο εμπλουτισμός με ασβέστιο επηρεάζει τη γεύση και αν οι καταναλωτές θα εξακολουθούσαν να πίνουν το προϊόν. Οι εταιρίες βρίσκονται ήδη επί ποδός και περιμένουν τα δεδομένα προκειμένου να χαράξουν την πολιτική τους, τόσο όσον αφορά την ενδεχόμενη ποιοτική ανασύνθεση, αλλά και το κομμάτι της διαφήμισης που μπορεί να της φέρει και πάλι στην κορυφή των πωλήσεων. Ας μη ξεχνάμε πως μιλάμε για πολυεθνικές κολοσσούς με πρώτο στόχο το κέρδος.
Ενόψει περαιτέρω έρευνας, ο David Bartlett του King’s College London δηλώνει ότι είναι πρόωρο να αλλάξουν τώρα οι συνταγές των ενεργειακών ποτών. «Η δική μας σύσταση είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση όξινων τροφών ή ποτών ανάμεσα στα γεύματα». Όταν τα όξινα τρόφιμα ή ποτά καταναλώνονται μαζί με φαγητό θεωρείται πως προκαλούν μικρότερη φθορά, επειδή η αυξημένη παραγωγή σάλιου απομακρύνει μέρος του οξέος.
Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Αναψυκτικών σημειώνει: «Αξίζει να τονίσουμε ότι όλα τα αναψυκτικά είναι ασφαλή για κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει καλή στοματική υγιεινή».
*Με στοιχεία από το ΝewScientist.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.