Προφανώς και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ήδη ότι η τουαλέτα μας ή ο νιπτήρας του μπάνιου και ο νεροχύτης της κουζίνας μας είναι γεμάτη μικρόβια, ωστόσο οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν πολύ περισσότερα σημεία και εστίες επικίνδυνων μικροβίων και βακτηρίων απ’ ότι νομίζαμε αρχικά.

«Συνυπάρχουμε μαζί με τα μικρόβια, αλλά μερικά από αυτά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο σε σχέση με κάποια άλλα», ανέφερε προ ημερών στην εφημερίδα The Washington Post, η Κρίσαν Κρόνιν, καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος για τη Δημόσια Υγεία του Muhlenberg College, στο Αλενταουν της Πενσυλβάνια, σε ένα σχετικό άρθρο που αναδημοσιεύουν οι Seattle Times. 

«Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί ότι δεν θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους», προσθέτει η αμερικανίδα επιδημιολόγος, αναφέροντας ένα προς ένα τα 11 πιο βρώμικα αντικείμενα ενός σπιτιού, στα οποία δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία:

1. Η θήκη για την οδοντόβουρτσα

Φυλάξτε τις οδοντόβουρτες σε ένα συρτάρι ή στο ντουλάπι με τα φάρμακα ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην ακτίνα βολής των βακτηρίων των κοπράνων, που εκτοξεύονται στον αέρα όταν τραβάτε το καζανάκι, το οποίο είναι συνήθως απέναντι ή δίπλα στο νιπτήρα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έχει αποδειχθεί ότι μόλις μεταφερθούν στον αέρα, αυτοί οι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται σε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά, επομένως, όταν καθαρίζετε το μπάνιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις λαβές της βρύσης και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας που υπάρχουν στον πάγκο. Εναλλακτικά, κλείνετε πάντα μα πάντα το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξετε το καζανάκι.

2. Ο «σκουπιδοφάγος» [η τρύπα] του νεροχύτη της κουζίνας

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο νεροχύτης της κουζίνας αποτελεί μια τεράστια εστία μικροβίων. Αλλά το εργαστήριο της Κρόνιν προχώρησε ακόμη πιο βαθιά, στο κάτω μέρος του λάστιχου του «σκουπιδοφάγου», της τρύπας του νιπτήρα δηλαδή, ένα σημείο που φιλοξενεί «τα πιο γλοιώδη και ακάθαρτα μικρόβια που έχετε δει ποτέ. Μόλις αρχίζει να τρέχει νερό, αυτά τα μικρόβια ψεκάζονται σε όλη την περιοχή του νεροχύτη και από εκεί έχουν τη δυνατότητα να διοχετευθούν στον αέρα», εξηγεί η αμερικανίδα επιστήμονας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, φορέστε γάντια, ανασηκώστε την τάπα και τρίψτε τη γλίτσα με υγρό σαπούνι για τα πιάτα, που διαλύει το λίπος ή άλλο καθαριστικό διάλυμαμ ωστόσο αποφύγετε το ξύδι, γιατί, προϊόντος του χρόνου, ενδέχεται να αλλοιώσει το καουτσούκ της τάπας.

3 και 4. Σφουγγαράκια και πετσέτες πιάτων

Σύμφωνα με έρευνα του NSF International, του Παγκόσμιου Οργανισμού που θεσπίζει πρότυπα και πιστοποιήσεις Δημόσιας Υγείας, το σφουγγάρι του νεροχύτη είναι μια τεράστια εστία ως προς την ποικιλία των μικροοργανισμών που φιλοξενεί. Στο μεν σφουγγάρι αναπτύσσονται μούχλα και ζυμομύκητες ή βακτήρια τύπου E. coli, σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο, όλα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Για να το απολυμάνετε, μπορείτε να βάλετε ένα σφουγγάρι να πλυθεί ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Αντίστοιχα, οι πετσέτες απορροφούν κάθε είδους βρωμιά όταν σκουπίζετε τα πιάτα και στεγνώνετε τα χέρια σας. Η Κρόνιν συνιστά τον κανόνα «της μίας χρήσης»: Να αλλάζετε την πετσέτα των πιάτων μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον να την αλλάζετε ​​καθημερινά. Τα δε σφουγγάρια της κουζίνας πρέπει επειγόντως να αλλάζονται κάθε εβδομάδα.

5. Το δοχείο νερού της καφετιέρας

Θα τρομάζατε αν γνωρίζατε πόσα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα στο δοχείο της καφετιέρας, ειδικά όσον αφορά σε ζυμομύκητες και μούχλα, γι’ αυτό και η NSF International έχει κατατάξει το συγκεκριμένο αντικείμενο μεταξύ των «πέντε πιο βλαβερών στο σπίτι». Μια απλή λύση είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για έναν μηνιαίο καθαρισμό του δοχείου με ξυδόνερο, με αναλογία ένα μέρος νερού και ένα μέρος αποσταγμένο λευκό ξύδι.

6. Πόμολα και κουμπιά σε συσκευές της κουζίνας

Μην ξεχνάτε τα πόμολα και τα κουμπιά των συσκευών όταν καθαρίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας καθώς είναι τεράστιοι μαγνήτες μικροβίων, επειδή τα αγγίζουμε πολύ συχνά. Η Κρόνιν συνιστά ένα διάλυμα αποσταγμένου λευκού ξιδιού και νερού σε αναλογία 1:1.

7. Δοχεία αποθήκευσης φαγητού και τάπερ

Τα τάπερ ή τα μαλακά δοχεία αποθήκευσης του φαγητού μπορεί να πιάσουν μούχλα και βακτήρια σε κρυφές γωνίες καθώς τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία μέσα στις σχισμές τους, αυξάνοντας την πιθανότητα για μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Εάν τα δικά σας δεν πλένονται στο πλυντήριο, συνιστάται να προχωράτε στον καθάρισμό τους με σπρέι ξιδιού και ένα απολυμαντικό σπρέι ασφαλές για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

8. Τα μπολ των κατοικιδίων μας

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το στόμα ενός σκύλου δεν είναι πιο καθαρό από το στόμα ενός ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, να πλένετε τακτικά τα μπολ των κατοικιδίων σας με ζεστό σαπουνόνερο, με ένα σφουγγάρι αποκλειστικά για τα δικά τους είδη. Επίσης μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ συχνά τα σκληρά παιχνίδια τους με σαπουνάδα στον νιπτήρα και τα μαλακά παιχνίδια τους στο πλυντήριο.

9, 10 και 11: Τσάντες, πορτοφόλια και κλειδιά

Δεν πρέπει ποτέ μας να ξεχνάμε και τους εξωγενείς… μικροβιακούς εισβολείς, δηλαδή κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα που πιάνουμε πολύ συχνά με τα χέρια μας και τα παίρνουμε μαζί μας όπου πάμε, όπως τα κινητά τηλέφωνα, την τσάντα, το πορτοφόλι ή τα κλειδιά του ΙΧ μας. Τα μεταλλικά κλειδιά μπορούν να απολυμανθούν μέσα σε σαπουνόνερο, όμως το κέλυφος του κλειδιού του αυτοκινήτου απαιτεί προσοχή. Οι τσάντες και τα πορτοφόλια, ακόμη και μερικά δερμάτινα, μπορούν να ανεχθούν το καθαρό οινόπνευμα πάνω σε ένα μαλακό πανί.