Στον σύγχρονο κόσμο της υγείας και της ευεξίας, όπου κάθε στιγμή ψάχνουμε το μυστικό της τέλειας ενυδάτωσης, τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες έχουν αναδειχθεί σε αγαπημένο trend. Διαφημίζονται ως η μαγική φόρμουλα που θα μας κρατήσει φρέσκους, γεμάτους ενέργεια και χωρίς τα γνωστά συμπτώματα της αφυδάτωσης. Όμως, αξίζει πραγματικά να δώσουμε την προσοχή μας σε αυτά; Τι λέει η επιστήμη και πότε έχουν νόημα; Χρειάζεται να ξέρουμε τα δεδομένα για να μην παρασυρθούμε από τη μόδα και να κάνουμε επιλογές με γνώση και σύνεση. 

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι οι ηλεκτρολύτες. Πρόκειται για ανόργανα άλατα, όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που υπάρχουν στο σώμα μας και είναι απαραίτητα για μια σειρά ζωτικών λειτουργιών. Ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών, βοηθούν στη λειτουργία των μυών και των νεύρων και κρατούν σταθερό το pH του αίματος. Καθημερινά χάνουμε ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα, της ούρησης και άλλων φυσικών διεργασιών. Η επανόρθωση αυτών των απωλειών είναι κρίσιμη για να διατηρηθούμε υγιείς και λειτουργικοί. 

Όμως, εδώ είναι το κλειδί: για τον μέσο άνθρωπο που ζει και κινείται σε φυσιολογικές συνθήκες, το νερό είναι συνήθως αρκετό. Η κατανάλωση καθαρού νερού σε επαρκείς ποσότητες καλύπτει τις ανάγκες ενυδάτωσης και ηλεκτρολυτών. Για τους περισσότερους από εμάς, η υπερβολική ενασχόληση με ειδικά ροφήματα ηλεκτρολυτών είναι περιττή, ακόμη και σε περιπτώσεις καθημερινής έντονης άσκησης ή θερμών ημερών. 

Η πραγματική αξία των ροφημάτων με ηλεκτρολύτες αναδεικνύεται σε περιπτώσεις έντονης φυσικής δραστηριότητας, όπου ο ιδρώτας ρέει άφθονος και οι απώλειες υγρών και μετάλλων είναι αυξημένες. Αθλητές αντοχής, δρομείς μαραθωνίων, ποδηλάτες και όσοι εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να ωφεληθούν από την πρόσληψη αυτών των ροφημάτων που ποικίλουν και εξελίσσονται στην εποχή μας. Μάλιστα το να αναπληρώνεις μόνο νερό χωρίς ηλεκτρολύτες σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η υπονατριαιμία, όπου το νάτριο στο αίμα πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα. 

Είναι γεγονός πως τα ηλεκτρολυτικά ροφήματα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Κάποια έχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλάτων, ενώ άλλα είναι πιο «ελαφριά» και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Η επιλογή ενός κατάλληλου προϊόντος πρέπει να γίνεται με προσοχή, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες του καθενός. Δεν είναι όλα τα ροφήματα ίδια, ούτε όλα απαραίτητα. Οφείλουμε να κρίνουμε κατά περίπτωση, αφού πάρουμε τη συμβολή ενός ειδικού. 

Ένα άλλο σημείο που αναδεικνύεται είναι η παραπληροφόρηση γύρω από τα ροφήματα αυτά. Η βιομηχανία της υγείας και της ευεξίας τείνει να προβάλλει τον μύθο πως όλοι χρειάζονται ηλεκτρολύτες σε καθημερινή βάση, γεγονός που δεν υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλάμε χρήματα σε προϊόντα που δεν μας προσφέρουν ουσιαστικό όφελος. 

Για τους περισσότερους ανθρώπους το κλειδί είναι η ισορροπία και η καλή διατροφή που παρέχουν φυσικά τα απαραίτητα μέταλλα. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πηγές ηλεκτρολυτών και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ενυδάτωσης μαζί με το νερό. 

Συνολικά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν χρειάζεται να υποκύπτουμε στην υπερπροβολή και τη διαφήμιση των ροφημάτων με ηλεκτρολύτες. Για τους περισσότερους η απλή και κλασική ενυδάτωση με νερό σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή. Τα ηλεκτρολυτικά ροφήματα είναι χρήσιμα και απαραίτητα σε ειδικές περιπτώσεις έντονης άσκησης ή υγειονομικών καταστάσεων που επιφέρουν απώλειες ηλεκτρολυτών, αλλά δεν είναι πανάκεια σε καμία περίπτωση. 

Καλό είναι πάντα να θυμόμαστε πως η ενυδάτωση δεν είναι μια «μόδα» που πρέπει να ακολουθήσουμε τυφλά, αλλά μια καθημερινή πρακτική που θέλει γνώση και μέτρο. Ας δώσουμε σημασία στα πραγματικά μας δεδομένα και όχι στα σλόγκαν της καμπάνιας μάρκετινγκ κάθε εταιρείας. Όπως κάθε καλός ταξιδιώτης ξέρει, το μυστικό δεν είναι να τρέχουμε πίσω από τη λάμψη, αλλά να γνωρίζουμε πότε και πως να σταματήσουμε, να απολαύσουμε τη διαδρομή και να φροντίσουμε το σώμα μας με σοφία. 

*Με στοιχεία από το TIME.

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.