Τα κλιματιστικά δουλεύουν στα «κόκκινα» αυτές τις ημέρες, με τον καύσωνα να κάνει αφόρητη έως και την παραμονή μας… μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα «σέρνεται» και έξαρση στρεπτόκοκκου, ειδικά στα παιδιά, η οποία ωστόσο εύκολα κολλάει και τους ενήλικες.
Τι από τα δυο έχουμε όμως, αν πονάει ο λαιμός μας;
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της συνεχούς και διαρκούς χρήσης του κλιματιστικού στο δωμάτιό μας είναι ο ερεθισμένος λαιμός και ο πόνος κατά την κατάποση.
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Επειδή τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον χώρο και κατά συνέπεια το προστατευτικό στρώμα βλέννας του λαιμού μας – και τον αφήνουν ακάλυπτο σε πάσης φύσεως εισβολές των μικροβίων.
Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας η ενυδάτωση του λαιμού μας, μια ενυδάτωση που θα συνδράμει στο να περάσει η φλεγμονή. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό (προσοχή: όχι παγωμένο) και να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε επίσης να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς, όπως πορτοκάλι, ενώ πρέπει να ενισχύσετε με κάθε τρόπο το ανοσοποιητικό σας, ακόμη και με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ σκόπιμη κρίνεται και η υιοθέτηση, για όσο καιρό τουλάχιστον διαρκούν τα συμπτώματα, μιας πιο υγιεινής διατροφής που θα περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά.
Επίσης, καλό θα ήταν να καταφύγετε στην βοήθεια των ειδικών παστίλιων/τροχίσκων για το λαιμό που αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου, ενώ αν έχετε υγραντήρα, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε την υγρασία του χώρου όταν έχετε ανοικτό το κλιματιστικό.
Αν θεωρείτε ότι ο πονόλαιμός σας έχει προκληθεί από το air condition και ο πόνος επιμένει, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
-Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε νερό ή άλλα υγρά,
-Αν έχετε πόνο στα αυτιά (ωταλγία),
-Αν έχετε υψηλό πυρετό (όχι απλά δέκατα) για περισσότερο από 72 ώρες,
-Αν έχετε βραχνάδα στη φωνή σας για πάνω από τρεις εβδομάδες,
-Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από έντονη νυχτερινή εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες,
-Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης και ο λαιμός συνεχίζει να πονάει για αρκετές ημέρες.
Να πούμε επίσης ότι οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, συνοδεύονται από διαφορετικά συμπτώματα όπως: Καταρροή, κόκκινα ή υγρά μάτια, φτέρνισμα και βήχα.
Σε τι διαφέρει ο πονόλαιμος από το κλιματιστικό από τον στρεπτόκοκκο;
Όλα εξαρτώνται, κατά τους γιατρούς, από την ύπαρξη έντονου βήχα: Αν έχετε βήχα, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο. Εάν βήχετε, αυτό συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος.
Αν όμως έχετε έντονο και ενοχλητικό πονόλαιμο χωρίς βήχα, θα πρέπει να το ψάξετε αμέσως.
Ο στρεπτόκοκκος ωστόσο είναι σε έξαρση αυτή τη στιγμή και αυτή η βακτηριακή λοίμωξη δεν υποχωρεί πάντα από μόνη της, ενώ συνοδεύεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως:
Ξαφνικό και έντονο πονόλαιμο, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές που έχουν πάνω τους λευκές κηλίδες, έντονο πόνο κατά την κατάποση, υψηλό πυρετό, πρησμένους αδένες του λαιμού, απώλεια όρεξης και ενδεχομένως και σιελόρροια, ναυτία ή κοιλιακούς πόνους.
Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε αφενός ένα φαρμακείο για ένα απλό strep test και αφετέρου και έναν γιατρό για να πάρει δείγμα από τον λαιμό σας και κατόπιν να ελέγξει για τυχόν παρουσία του βακτηρίου Streptococcus pyogenes.
Εάν έχετε στρεπτόκοκκο ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για θεραπεία.
Η αντιβίωση αυτή διαρκεί περίπου 10 ημέρες, αντίθετα με τη θεραπεία του πονόλαιμου από ιό που εξαρτάται από την περίπτωση.
Κατά την διάρκεια της θεραπείας σας, να πίνετε ζεστά υγρά και άφθονο νερό,να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, να πιπιλάτε ειδικές καραμέλες και να παίρνετε παυσίπονα με βάση την ακεταμινοφαίνη ή την ιβουπροφαίνη για ανακούφιση.
Και επίσης, πολύ βασικό, να ξεκουραστείτε.
Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν να μην έρχεστε σε επαφή με κόσμο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την έναρξη της αντιβίωσης, προκειμένου να μην μεταδώσετε σε άλλους τη λοίμωξη καθώς το βακτήριο του στρεπτόκοκκου μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα.