«Άγχος, στρες και αγωνία, σου τη στήνουν στη γωνία / τι να πάρω, τι να αφήσω, κάποιον πρέπει να πουλήσω», τραγουδούσε πριν ακριβώς 30 χρόνια ο αείμνηστος Σάκης Μπουλάς και να που τώρα δικαιώνεται.
Γιατί, όπως προκύπτει από έρευνες σε παντρεμένους ανθρώπους ηλικίας από 27 έως 42 ετών, αυτό ακριβώς το «άγχος, το στρες και η αγωνία» που βιώνουν καθημερινά στην ζωή τους σήμερα, τούς έχουν κοστίσει μια υγιή σεξουαλική ζωή.
Την οποία έχουν «πουλήσει» φθηνά σε αντάλλαγμα ενός γάμου δίχως σωματική επαφή. Δίχως οικειότητα. Δίχως οργασμούς – τουλάχιστον μαζί. Γιατί κατά μόνας ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά σε έναν γάμο, το «μαζί» είναι το ζητούμενο. Και αυτό… αγνοείται.
Οι millenials λοιπόν – δηλαδή οι γεννηθέντες και οι γεννηθείσες μεταξύ 1980 και 1995 – βρίσκονται στα όρια της σεξουαλικής απραξίας. Είναι μεν μαζί, αλλά σεξουαλικά μόνοι. Και έρημοι.
«Τα πρώτα χρόνια του γάμου μας είχαμε μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή, αλλά καθώς εκείνος μεγάλωνε – είναι 30 ετών τώρα- απλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για το σεξ», αναφέρει ένα από τα πολλά σχόλια, που κυκλοφορούν στην κοινότητα r/DeadBedrooms [«Νεκρές Κρεβατοκάμαρες»] του Reddit, μια ομάδα συζήτησης για χρήστες του συγκεκριμένου μέσου, που, όπως αναφέρουν, «βρίσκονται μέσα σε γάμους δίχως σεξ».
«Αν και μπορεί να φαίνεται αρκετά φυσικό αυτές οι ιστορίες να προέρχονται από ηλικιωμένα ζευγάρια που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παλιά τους ερωτική σπίθα, πολλές δημοσιεύονται από άτομα που δηλώνουν στα 30 ή στα 40 τους. Μερικές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τα παιδιά ή ο γάμος λειτουργούν ως εμπόδιο στη σεξουαλική ζωή τους, ενώ άλλες ότι οι σύζυγοί τους με “χαμηλή λίμπιντο” μπορεί να βλέπουν ατελείωτα πορνό, αλλά δεν επιθυμούν με τον ίδιο τρόπο τις ίδιες. Η λίστα παραπόνων συνεχίζεται, με πλήθη millennials να δημοσιεύουν ιστορίες για τα “νεκρά υπνοδωμάτιά” τους», γράφει σε άρθρο της στο BBC η Τζέσικα Κλάιν.
Η Κλάιν δεν έχει άδικο. Και εγώ περιβάλλομαι από ανθρώπους στην ίδια ακριβώς φάση με τους millenials αυτούς. Έχω αμέτρητους φίλους και φίλες λίγο μικρότερες και μικρότερους από εμένα, μεταξύ 35-45 ετών, οι οποίοι μού παραπονιούνται συνέχεια για το ίδιο πράγμα: ότι οι ζωές (τους) έχουν καταντήσει τόσο περίπλοκες και οι καθημερινότητές τους τόσο απαιτητικές, ώστε το σεξ δεν υπάρχει όχι ως κυρίως πιάτο ή ως… ορεκτικό, αλλά ούτε καν ως ένα τσιμπητό επιδόρπιο, έτσι, στα όρθια, μέσα στον γάμο τους.
«Στην αρχή του έγγαμου βίου μας, πριν 7-8 χρόνια, το σεξ υπήρχε αν όχι στην καθημερινή, τουλάχιστον σε φάση μέρα-παρά-μέρα», μού λέει ο φίλος μου ο Βασίλης, παντρεμένος με την Ζωή από το 2011, «αλλά μετά “πατήσαμε” τα 40, ήρθε το παιδί και το σεξ μετατοπίστηκε ως προτεραιότητα. Βασικά, δεν κάναμε καθόλου. Ίσως μια φορά το μήνα και αυτή σχεδόν επειδή “έπρεπε”, όπως μάς είπε η σύμβουλος γάμου μας, προκειμένου να “μην το ξεχνάμε”. Λες και είναι ποδήλατο, ξέρω γω. Μα γίνεται όμως έτσι να κρατηθεί ένας γάμος;»
Η απορία του Βασίλη είναι εύλογη. Εξίσου εύλογο είναι το συμπέρασμά του: «δεν σκέφτομαι να χωρίσω, ούτε να πάρω διαζύγιο. Την αγαπώ την γυναίκα μου. Απλώς συμβιβάζομαι να είμαι μέσα σε έναν γάμο δίχως σεξ».
Και κάπως έτσι, παρόλο που οι απανταχού millennials βρίσκονται όντως ακόμη στη σεξουαλική τους ακμή, πολλοί είναι εκείνοι που φέρονται να «αποσύρονται εθελουσίως από το σεξ». Και οι σχετικές μελέτες, επιβεβαιώνουν δια του λόγου το αληθές. Μια έρευνα του 2021 σε ενήλικες μεταξύ 18-45 ετών στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το κατάστημα λιανικής πώλησης σεξουαλικών βοηθημάτων Lovehoney, έδειξε ότι μεταξύ των παντρεμένων ενηλίκων, οι millennials ήταν αυτοί που έσπευσαν να «αναφέρουν προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας τον περασμένο χρόνο». Σύμφωνα με την έρευνα, το 25,8% των παντρεμένων millennials ανέφεραν σχετικό πρόβλημα, ενώ μόνο το 10,5% των παντρεμένων Gen Z (άτομα κάτω των 27 ετών) και το 21,2% των παντρεμένων ενηλίκων Gen Χ (άτομα άνω των 42 ετών) ανέφεραν κάτι ανάλογο.
Οπότε, το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι millenials δεν επιθυμούν σεξουαλικά ο ένας τον άλλον. Και οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί και πολυποίκιλοι. Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητάς τους να είναι πολύ δύσκολοι και απαιτητικοί όντως. Μπορεί να έχουν 2 ή 3 δουλειές ταυτόχρονα. Παιδιά, συνήθως μικρής ηλικίας, η φύλαξη των οποίων είναι άκρως απαιτητική – δεν είναι έφηβοι 14-15 ετών οι οποίοι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
«Ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους λόγους, ωστόσο, αυτή η γενιά φαίνεται πως αντιμετωπίζει ορισμένα ιδιαίτερα, ακόμη και πρωτοφανή, εμπόδια ώστε να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή», γράφει η Κλάιν, προσθέτοντας ότι «πολλά ζευγάρια καταλήγουν να μην κάνουν καθόλου σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο μεγάλο; «Λιγότερες από 10 φορές τον χρόνο», δηλαδή ούτε καν μια φορά το μήνα.
«Τόσο κάνουμε και εμείς με την γυναίκα μου», επιβεβαιώνει ο Βασίλης, «μια φορά κάθε 30 ή 40 ημέρες».
Οι απόψεις των ειδικών όσον αφορά την «σωστή / ιδανική συχνότητα σεξουαλικής επαφής» ενός ζευγαριού, διαφέρει: Λόχου χάρη, ο σεξοθεραπευτής Στίβεν Σνάιντερ από τη Νέα Υόρκη λέει ότι «όταν ακούω “χωρίς σεξ” σκέφτομαι τέσσερις φορές τον χρόνο ή λιγότερο», ενώ η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA, Κίμπερλι Αντερσον χαρακτηρίζει έναν γάμο «χαμηλού σεξ» όταν αυτό γίνεται λιγότερες από 25 φορές ετησίως.
Το γεγονός πάντως παραμένει αδιαπραγμάτευτο: «Οι millennials είναι μια ιδιαίτερα πιεσμένη ομάδα, από πολλές απόψεις, και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους “δολοφόνους” της λίμπιντο», σημειώνει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey Τζάστιν Λέμιλερ.
Οι millennials, για παράδειγμα, υστερούν σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές στην αγορά κατοικίας: οι αυξημένες τιμές και ο πολλαπλασιασμός του φοιτητικού χρέους τούς πιέζουν οικονομικά. Στην εργασία τους, τα ίδια και χειρότερα: Τα στοιχεία του Μαΐου 2022 από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Deloitte, που συλλέχθηκαν από πέντε χώρες, αποκάλυψαν ότι το 38% των millennials ένιωθαν τεράστια επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους –περισσότερο οι γυναίκες (41%) έναντι των ανδρών (36%)– η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο εργασιακό άγχος.
Και, δίπλα σε όλα αυτά, προσθέστε και την (κακή) επιρροή του Διαδικτύου, με τα διάφορα τσόντο-σάιτ να παίζουν παντού και πάρτε στο κεφάλι μια «έγγαμη κρίση σεξ» εις το διηνεκές.
«Το πορνό έχει τεράστια επιρροή στους millennials, πολλοί από τους οποίους ενηλικιώθηκαν ακριβώς τη στιγμή που το πορνό γινόταν ευρέως προσβάσιμο στο Διαδίκτυο», σημειώνουν οι ερευνητές. «Τον 20ό αιώνα, μερικοί άντρες έτειναν να είναι σεξουαλικά καταναγκαστικοί με πολλές γυναίκες», λέει ο Σνάιντερ. «Σήμερα, απλώς τείνουν να βλέπουν πολύ πορνό».
Οπότε, τι να κάνουν και οι απανταχού millenials; Να ψάξουν σεξ αλλού;
Ή, όπως συνεχίζει ο Μπουλάς στο ίδιο τραγούδι, «κάπως πρέπει ν’ αντιδράσουν και όλα τούτα να τα βράσουν»;
Αν δεν κάνουν σεξ, ας βγουν, ας καπνίσουν και ας πιούν κατά το δοκούν.
Και ίσως αν τα δουν όλα… ζαμανφού, να τους έρθει και η όρεξη για σεξ.