Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα ή περισσότερων ωρών καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα. Αυτή η διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων υγείας UK Biobank για σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δεδομένα από ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν στον καρπό για να καταγράψουν την κίνηση τους επί επτά ημέρες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα ήταν 9,4 ώρες.
Έπειτα από μια μέση παρακολούθηση οκτώ ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα συνδέθηκαν σημαντικά με μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Αντίθετα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου χωρίς σημαντικές μεταβολές.
Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, και σε αυτούς εντοπίστηκε ότι οι επιδράσεις στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμειναν εμφανείς.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση μόλις 30 λεπτών υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής κάθε μέρα με κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη, η προσθήκη μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 10%, ενώ ακόμη και η ελαφριά δραστηριότητα έκανε τη διαφορά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 6% και θνησιμότητας κατά 9%.
Άτομα που περνούν περισσότερες από οκτώ ώρες καθημερινά καθιστά, χωρίς να ασκούνται, διατρέχουν 77% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αν δεν εκτελούν τουλάχιστον 140 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά.
Οι ομοσπονδιακές οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα ή το τρέξιμο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την καθιστική ζωή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό είναι τελεία στην ανίχνευση της στάσης του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να κατατάξουν λανθασμένα τον χρόνο ορθοστασίας ως χρόνο καθαρής ζωής.
Η διαχείριση της καθιστικής συμπεριφοράς είναι κρίσιμη, ειδικά για άτομα που εργάζονται σε γραφεία ή οδηγούν για πολλές ώρες καθημερινά. Η ενσωμάτωση μικρών περιόδων άσκησης μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή υγεία.
Σημάδια που υποδεικνύουν επιπτώσεις στην καρδιά
1. Αυξημένος Καρδιοαγγειακός Κίνδυνος: Η καθιστική ζωή για περισσότερες από 10 ώρες ημερησίως έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου από καρδιοαγγειακά αίτια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για οκτώ ή περισσότερες ώρες καθημερινά έχουν σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο αν δεν ασκούνται επαρκώς.
2. Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση: Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της ροής του αίματος, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση λιπαρών οξέων και θρόμβων, επιβαρύνοντας την καρδιά.
3. Ακανόνιστος Καρδιακός Παλμός: Το άγχος και η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, γεγονός που είναι ένδειξη ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί σωστά.
4. Δυσκολία στην Αναπνοή ή Κούραση: Αν παρατηρείτε ότι κουράζεστε εύκολα ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά σας επηρεάζεται από την καθιστική ζωή.
5. Παχυσαρκία: Η υπερβολική καθιστική ζωή συχνά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που δυσκολεύει τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, επιβαρύνοντας περαιτέρω την καρδιά.
Για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην καρδιά σας, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως το να αντικαταστήσετε 30 λεπτά καθιστικής δραστηριότητας με φυσική κίνηση, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας.
*Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.