Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση μιας τσίχλας κάνναβης με γεύση φρούτων για την ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση [η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας] και την εμμηνόπαυση, όπως οι διακυμάνσεις της διάθεσης, η αϋπνία και οι εξάψεις, αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της ρουτίνας ευεξίας τους. Αλλά τώρα, χάρη σε μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ στο περιοδικό Menopause, αυτή η αυτοθεραπεία κερδίζει επιτέλους την αναγνώριση της ιατρικής κοινότητας.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε τη χρήση της κάνναβης σε 131 γυναίκες που βρίσκονταν στην περιεμμηνόπαυση και σε 127 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Σχεδόν το 79% την ενέκρινε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Από αυτές, το 67% δήλωσε ότι η κάνναβη βοηθά στις διαταραχές του ύπνου, ενώ το 46% ανέφερε ότι βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του άγχους».

Παρόλο που συμμετείχαν μόνο 258 γυναίκες, σημειώνεται στη μελέτη ότι τα αποτελέσματα αποτελούν μια καλή ένδειξη ότι δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα και υποδεικνύουν «πολλά υποσχόμενους στόχους για κλινικές δοκιμές θεραπειών με βάση τα παράγωγα της κάναβης». Αυτά είναι ευχάριστα νέα για όσες υποφέρουν από εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο της κάνναβης, ιδίως, δεδομένου ότι οι μελέτες σχετικά με τη χρήση κάνναβης για την εμμηνόπαυση είναι περιορισμένες.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν σίγουρα να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα. «Η εμμηνόπαυση κατέστρεψε τη διάθεσή μου και την ικανότητά μου να διαχειρίζομαι το άγχος», παραδέχεται η Kristin C., 53 ετών, από το Watertown της Μασαχουσέτης, προσθέτοντας ότι ενώ συνήθιζε να κοιμάται καλά, η εμμηνόπαυση την άφησε άυπνη, εξαντλημένη και ανίκανη να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Μερικές φορές ο νυχτερινός ιδρώτας και τα ανήσυχα πόδια δεν με άφηναν να κοιμηθώ», λέει. Η Kristin δεν κάπνιζε κάνναβη στα νεανικά της χρόνια, έτσι, η στροφή στην κάνναβη δεν ήταν τόσο εύκολη. «Ξεκίνησα με τσιχλόφουσκες CBD χαμηλής δόσης. Βοήθησαν λίγο, αλλά με έκαναν μόνο να κοιμηθώ».

Για την Jordan Rosenfeld, 48 ετών, από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, η κάνναβη της βοήθησε στα προβλήματα ύπνου που αντιμετώπιζε λόγω της περιεμμηνόπαυσης, καθώς και στις εξάψεις και στον πόνο της περιόδου. Αφού μίλησε με έναν φίλο που εργαζόταν στη βιομηχανία κάνναβης, συνειδητοποίησε ότι η κάνναβη είχε «αλλάξει». Αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχύς της κάνναβης έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η νομιμοποίηση έχει δημιουργήσει περισσότερο έλεγχο και διαφάνεια στα προϊόντα που σχετίζονται με αυτήν.

Η χρήση μιας εναλλακτικής θεραπείας όπως η κάνναβη δεν συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς, οπότε γιατί τόσοι πολλοί στρέφονται σε μια ουσία που κάποτε ήταν ο πρωταγωνιστής των διαφημίσεων κατά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ; Η Lauren F. Streicher, M.D., καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern, λέει ότι δεν είναι μυστήριο γιατί υπάρχει η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Hormonal Replacement Therapy / HRT), η παραδοσιακή πρώτη γραμμή θεραπείας για την εμμηνόπαυση.

«Πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα είναι επικίνδυνα», εξηγεί η Streicher για τους δισταγμούς των γυναικών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μελέτη 20 ετών που έχει πλέον ανασκευαστεί και η οποία υποστήριζε ότι η HRT – φάρμακα που αντικαθιστούν τα οιστρογόνα που χάνει ο οργανισμός σας κατά την εμμηνόπαυση – προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έκτοτε, έχουμε πιο σύγχρονες έρευνες που δείχνουν ότι η αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού οφειλόταν σε ένα συγκεκριμένο είδος προγεστερόνης και όχι στη θεραπεία μόνο με οιστρογόνα, εξηγεί. «Κάθε ιατρικός εμπειρογνώμονας γνωρίζει ότι η θεραπεία με οιστρογόνα μειώνει τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο έχουμε το μήνυμα εκεί έξω ότι τα οιστρογόνα είναι επικίνδυνα και η κάνναβη είναι ασφαλής».

Παρά τις λίγες μελέτες σχετικά με τη χρήση κάνναβης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την επακόλουθη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η πρώτη γραμμή άμυνας της δρ. Streicher για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και η κολπική ξηρότητα, είναι η HRT. Για να γίνει σαφές, δεν είναι εναντίον της χρήσης της κάνναβης, αλλά λέει ότι οι μελέτες που έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης μελέτης του Χάρβαρντ, είναι ανεπαρκείς. Ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούν τρωκτικά αντί για ανθρώπους, αλλά και οι «πολλές μεταβλητές, όπως ο τρόπος κατανάλωσης και τι ακριβώς καταναλώνει κάποιος», πρέπει να ληφθούν υπόψη, και προσθέτει, ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ερευνηθούν επαρκώς τα αποτελέσματα – γενικά 16 μήνες. Μια πρόσθετη πρόκληση, που σημειώνεται στην πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ είναι πως «οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί απαγορεύουν, επί του παρόντος, την άμεση χορήγηση προϊόντων ιατρικής κάνναβης που διατίθενται στο εμπόριο σε κλινικές ερευνητικές μελέτες».

Αν και η Streicher λέει ότι δεν έχουμε ακόμη επαρκή δεδομένα σχετικά με την κάνναβη για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη για τους ασθενείς. «[Η κάνναβη] σίγουρα αξίζει να εξεταστεί», λέει, και μάλιστα συνεχίζει να αναζητά συμμετέχοντες για μια έρευνα σχετικά με την κάνναβη που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά για το βιβλίο της “Hot Flash Hell: A Gynecologist’s Guide to Turning Down the Heat”.

Παρόλα αυτά, δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν το μονοπάτι της HRT. Συνήθως λαμβάνεται ως καθημερινό χάπι ή έμπλαστρο, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συνήθως δύο έως πέντε χρόνια – μια δέσμευση που προβληματίζει την Rosenfeld. «Θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ κάτι που μπορώ να σταματήσω ή να ξεκινήσω ανάλογα με τις ανάγκες μου», λέει.

Ορισμένες γυναίκες, όπως η Kristin C., βρίσκουν τον συνδυασμό κάνναβης και HRT πολύ χρήσιμο. «Είχα κάποια άλλα σωματικά προβλήματα που μόνο η HRT θα βοηθούσε. Διάβασα αρκετά πάνω σε αυτό, οπότε δεν είχα κανένα δισταγμό να ακολουθήσω αυτή την οδό», λέει.

Ενώ η χρήση κάνναβης γίνεται όλο και πιο αποδεκτή, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αφήσουν οποιαδήποτε ντροπή για την χρήση της. Η δρ. Streicher ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια μεταξύ γιατρών και ασθενών. Η προϋπόθεση της πρόσφατης διάλεξής της στη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης δεν ήταν να παροτρύνει τους γιατρούς να συστήσουν την κάνναβη στους ασθενείς τους, αλλά, τουλάχιστον, να την αναγνωρίσουν.

«[Οι γιατροί] πρέπει να τους ρωτούν σχετικά και να τους συμβουλεύουν». Για παράδειγμα, η δρ. Streicher εξηγεί ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταβολίζουν την κάνναβη διαφορετικά από τα νεότερα άτομα και η χρήση μπορεί να επηρεάσει άλλες καταστάσεις. Πρέπει να δίνονται κατευθυντήριες γραμμές και να προσοχή κατά την κατανάλωση κάνναβης. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο οι γιατροί δεν ρωτούν για τη χρήση κάνναβης, αλλά και οι ασθενείς διστάζουν να αποκαλύψουν ότι κάνουν χρήση. «Αξιολογώ συστηματικά τους ασθενείς μου που κάνουν χρήση κάνναβης και πολλοί θα πουν “μην το σημειώνεται στο ιστορικό μου”», λέει.

Ενώ η κάνναβη βοήθησε την Jordan να ανακουφιστεί από τα προβλήματα ύπνου που προκαλούνται από την περιεμμηνόπαυση, τις εξάψεις και τον πόνο της περιόδου, ελπίζει ότι ως αποτέλεσμα της μελέτης του Χάρβαρντ θα υπάρξουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στον ορίζοντα για όσες υποφέρουν από την επίθεση των συμπτωμάτων. «Ίσως [η ιατρική κοινότητα] αρχίσει πραγματικά να μελετά τις περιεμμηνοπαυσιακές/εμμηνοπαυσιακές γυναίκες»,συλλογίζεται.

Παρά την επιθυμία της δρ. Streicher να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι υπάρχουν εγκεκριμένες επιλογές που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αντιλαμβάνεται ότι η κάνναβη γίνεται γρήγορα ένας δημοφιλής τρόπος για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Έχουν περάσει προ πολλού οι μέρες της ντροπής και της μυστικότητας της κάνναβης και πολλές γυναίκες εκμεταλλεύονται την αφθονία της προσφοράς και της γνώσης που βρίσκονται στα φαρμακεία και σε διάφορα καταστήματα. Παρόλο που παραμένει μια προσωπική επιλογή – και μια εξαιρετική επιλογή για κάποιους, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας και αυτός να σας κατευθύνει αναλόγως. Αν δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό, τότε, ίσως, θα πρέπει να βρείτε έναν γιατρό πιο ενημερωμένο.

Με πληροφορίες από: InStyle