Η λήψη μικρών επαναλαμβανόμενων δόσεων του ψυχεδελικού φαρμάκου LSD δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) περισσότερο από ότι ένα φάρμακο εκλογής. Η μικροδόση ψυχεδελικών φαρμάκων περιλαμβάνει τη λήψη τους μερικές φορές την εβδομάδα σε μικρές δόσεις, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται παραισθήσεις. Παρόλο που υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία που το στηρίζουν, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την ευημερία, τη δημιουργικότητα και την εστίαση της προσοχής που είναι βασικό πρόβλημα της συγκεκριμένης διαταραχής. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που λαμβάνουν μικροδόσεις LSD ως τρόπο θεραπείας της ΔΕΠΥ αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά αυτά τα δεδομένα στηρίζονται στις αναφορές των ίδιων των ασθενών και δεν μπορούν να έχουν απόλυτη επιβεβαίωση, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν απαιτούμενοι έλεγχοι που έρχονται να δείξουν την απαιτούμενη επαναληψιμότητα.
Για να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα των φαρμάκων για την ΔΕΠΥ με πιο αυστηρό τρόπο ο Matthias Liechti από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την πρώτη ποτέ τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη μικροδόση LSD ως θεραπεία για την ΔΕΠΥ. Επιλέχθηκαν 53 ενήλικες από την Ολλανδία ή την Ελβετία που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και παρουσίαζαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Είκοσι επτά από τους συμμετέχοντες πήραν μια δόση 20 μικρογραμμαρίων LSD δύο φορές την εβδομάδα – στη υψηλότερη κατηγορία μικρο-δοσολογίας, αλλά παρόλα αυτά μόλις το ένα πέμπτο μιας κανονικής δόσης – ενώ οι υπόλοιποι πήραν ένα φάρμακο εκλογής.
Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και έξι εβδομάδες αργότερα χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 54 σημείων, όπου υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Κατά μέσο όρο οι βαθμολογίες μειώθηκαν κατά περίπου 7 μονάδες στους συμμετέχοντες που πήραν LSD και σχεδόν 9 μονάδες στους συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο εκλογής. Αυτή η διαφορά δεν είναι σημαντική, υποδεικνύοντας ότι το LSD δεν είναι καλύτερο από το φάρμακο εκλογής στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, λέει ο Liechti.
Όμως είναι πιθανό να έπαιξε ρόλο η δοσολογία. Ίσως δηλαδή η δόση να μην ήταν η κατάλληλη για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το LSD πρέπει επίσης να λαμβάνεται καθημερινά για να υπάρξει μείωση των συμπτωμάτων με παρόμοιο τρόπο όπως λειτουργούν τα υπάρχοντα φάρμακα για την ΔΕΠΥ, προσθέτει ο Conor Murray από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.
«Πρέπει ακόμα να δούμε αν μια οξεία δόση – δηλαδή, ενώ το φάρμακο είναι στο σώμα σας – προκαλεί μείωση των συμπτωμάτων;», λέει ο Murray. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και αν δεν το κάνει, τότε σχεδόν δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε αν υπάρχει οποιαδήποτε διαρκής αλλαγή». Όταν έρθουν αυτές οι απαντήσεις τότε θα κριθεί αν έχουν νόημα περαιτέρω δοκιμές in vivo (στον άνθρωπο), προκειμένου να φανεί αν τελικά το LSD μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο.
*Με στοιχεία από το New Scientst.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.