Η εποχή του χρόνου με τα φτερνίσματα, τη φαγούρα και τα δάκρυα επέστρεψε ξανά: είναι η εποχή των αλλεργιών. Οι εποχικές αλλεργίες είναι η αντίδραση του σώματος στη γύρη από τα δέντρα και τα χόρτα (κι όχι μόνο)· το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως ισταμίνη, λευκοτριένια και προσταγλανδίνες (πυροδοτούν τη φλεγμονή), που προκαλούν όλα αυτά τα δυσάρεστα και γνώριμα συμπτώματα. 

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση είναι να την προλάβετε λέει ο Ράσελ Λέφτγουιτς, συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και επίκουρος βοηθός καθηγητής βιοϊατρικής πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Δεδομένου ότι η εποχή των αλλεργιών επαναλαμβάνεται περίπου την ίδια περίοδο κάθε χρόνο, ο Λέφτγουιτς συνιστά να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας λίγες ημέρες πριν τα επίπεδα της ουσίας που πυροδοτεί τα συμπτώματά σας (βλέπε γύρη) γίνουν πολύ υψηλά.  

Αν η τεράστια ποικιλία φαρμάκων στο φαρμακείο σας προκαλεί σύγχυση, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους πιο αποτελεσματικούς τύπους αντιισταμινικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και για μη φαρμακευτικούς τρόπους να κρατήσετε τις αλλεργίες υπό έλεγχο. 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι να αποτρέψετε την είσοδο του παράγοντα στο σώμα σας εξαρχής. Αυτό σημαίνει να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά και να φοράτε μάσκα όταν κάνετε δουλειές στην αυλή ή όταν συνωστίζεστε με κόσμο. Αν έχετε περάσει αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους, αλλάξτε ρούχα και πλύνετε το πρόσωπό σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι συνιστά η Ρίτα Κάχρου, επικεφαλής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCLA. 

Ένας άλλος τρόπος πρόληψης είναι το ξέπλυμα της μύτης με αλατούχο διάλυμα, το οποίο αποτελείται από μαγειρική σόδα, αλάτι και απεσταγμένο ή βρασμένο νερό, σύμφωνα με την Ρίτα Κάχρου. Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συνιστά την ανάμειξη τριών κουταλιών της σούπας μη ιωδιούχου αλατιού με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα μικρό ποτήρι. Στη συνέχεια προσθέστε ένα κουταλάκι από το μείγμα σε 240 ml χλιαρό αποσταγμένο ή βρασμένο νερό. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμα αλατούχα ρινικά σπρέι από το φαρμακείο. 

Όταν οι στρατηγικές αποφυγής δεν επαρκούν μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα με αντιισταμινικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτά διατίθενται σε μορφή χαπιών, δισκίων, οφθαλμικών σταγόνων ή ρινικών σπρέι. Τα αντιισταμινικά βοηθούν στη μείωση της φαγούρας και του φτερνίσματος και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας σύμφωνα με τους επιστήμονες. “Ο λόγος που πάντα ξεκινώ με ένα αντιισταμινικό είναι επειδή μπορεί να έχετε μια μέρα με υψηλή συγκέντρωση γύρης και να χρειάζεστε μόνο μια εφάπαξ δόση για να αντιμετωπίσετε το φτέρνισμα, τη φαγούρα και τη μικρή συμφόρηση,” λέει η Κάχρου. 

Η Κάχρου και ο Ράσελ Λέφτγουιτς προτείνουν να επιλέγετε μακράς δράσης αντιισταμινικά, όπως λοραταδίνη (Claritin), σετιριζίνη (Zyrtec) ή φεξοφεναδίνη (Allegra), αντί για βραχείας δράσης όπως διφαινυδραμίνη (Benadryl), καθώς τα τελευταία μπορούν να προκαλέσουν αντοχή γρήγορα και συχνά προκαλούν υπνηλία. Και οι δύο τύποι αντιισταμινικών παρέχουν ανακούφιση μέσα σε 15 έως 30 λεπτά. Είναι προτιμότερο να τα παίρνετε το πρωί πριν εκτεθείτε στους επιβαρυντικούς παράγοντες που εντείνουν το φαινόμενο και τα συμπτώματά του. 

Για ήπια ρινική φαγούρα και φτέρνισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντιισταμινικό ρινικό σπρέι, όπως η αζελαστίνη (Astepro) αν και μία πιθανή παρενέργεια που έχει καταγραφεί είναι η μεταλλική γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού. 

Αν χρειάζεστε αντιισταμινικά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, η Κάχρου προτείνει να προσθέσετε στη θεραπεία σας ένα ρινικό στεροειδές σπρέι. Εκτός από τη μείωση του φτερνίσματος και της φαγούρας, αυτά τα σπρέι βοηθούν και στη ρινική συμφόρηση. Περιλαμβάνουν τη φλουτικαζόνη (Flonase), τη βουδεσονίδη (Benacort), την τριαμκινολόνη (Nasacort) και τη μομεταζόνη (Nasonex). Τα ρινικά στεροειδή χρειάζονται μερικές ημέρες για να έχουν πλήρη δράση, οπότε μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε αμέσως αποτελέσματα. 

Για σωστή χρήση των ρινικών σπρέι τοποθετήστε το στόμιο στο ρουθούνι σας και στρέψτε το προς το αυτί σας. Ένα συχνό λάθος είναι η εφαρμογή προς τα πάνω, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη απορρόφηση ή ακόμα και ρινορραγίες. Για σωστή εφαρμογή: “Στρέψτε το σπρέι προς το αυτί, ψεκάστε, εισπνεύστε και επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι“. 

Αν και δεν είναι ρινικό στεροειδές, η Κάχρου συνιστά να αποφεύγεται η χρήση της οξυμεταζολίνης (Afrin) δραστικής ουσίας ενός ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι. “Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν το Afrin τακτικά καταλήγουν με πολύ σοβαρή ρινική συμφόρηση λόγω του φαινομένου της ανάκαμψης“. Ουσιαστικά ο ασθενής υποφέρει από ενός τύπου αλλεργική ρινίτιδα και βασανίζεται. Ο Λέφτγουιτς αποθαρρύνει γενικά τη χρήση αποσυμφορητικών, καθώς τα αντίστοιχα φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. 

Μετά από μερικές εβδομάδες καθημερινής χρήσης ρινικού σπρέι, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο διακοπής του αντιισταμινικού, αν παίρνετε και τα δύο. “Συνήθως αυτό λέω στους ασθενείς μου,” αναφέρει η Κάχρου. “Σταδιακά, χρησιμοποιείτε το αντιισταμινικό μόνο όταν το χρειάζεστε, γιατί το ρινικό σπρέι είναι πιο αποτελεσματικό“. Η θεραπεία που προτείνει στους ασθενείς της περιλαμβάνει ένα καθημερινό ρινικό ξέπλυμα, ένα ρινικό στεροειδές και τη χρήση αντιισταμινικού όταν είναι απαραίτητο. Με αυτή την προσέγγιση, η περίοδος των αλλεργιών θα είναι πλήρως διαχειρίσιμη και στο βάθος ας έχουμε την εικόνα του καλοκαιριού που πλησιάζει. 

*Με στοιχεία από το Vox.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.