Το να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής είναι αυτό που σημαίνει να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι ως άτομο και προσωπικότητα. Η κεντρική ιδέα είναι πάντα να προσπαθούμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό από όλα όσα μας φέρνει η ζωή.
Παρακάτω αναλύουμε μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που συναντάμε στη ζωή μας και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
Να θυμάστε ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Επομένως, η λογική μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις είναι να τις αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε με κάποιο τρόπο.
Θάνατοι, διαζύγια, προβλήματα υγείας, απώλεια ενός σπιτιού μετά από πυρκαγιά και άλλες πέντε περιπτώσεις που αποτελούν προκλήσεις για την ψυχοσωματική μας υγεία.
1. Κρίση μέσης ηλικίας
Καθώς μεγαλώνουμε, βλέπουμε τον εαυτό μας να αλλάζει σωματικά και ψυχικά. Έτσι, έρχονται στιγμές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της γήρανσής μας που αναζητούμε απαντήσεις για τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας.
Αυτή η μεταβατική περίοδος – μετά τα 40 μας χρόνια και μέχρι τις αρχές των 50 μας – μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από κάποιους από εμάς, γεγονός που σε πολλούς προκαλεί την κρίση μέσης ηλικίας. Η τεράστια ποσότητα σύγχυσης και πίεσης οδηγεί συχνά σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη.
Αυτές είναι στιγμές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές αλλαγές τις οποίες φυσικά, ως άνθρωποι, δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε. Το να γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και να βρούμε τη δύναμη να αποδεχτούμε τις αλλαγές είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε κουράγιο και να περάσουμε αυτές τις περιόδους κρίσης.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Για να αλλάξετε νοοτροπία μετά και λόγω της κρίσης μέσης ηλικίας, πρέπει να επανεξετάσετε τις αξίες σας και να δείτε τι είναι ακόμα σημαντικό για εσάς. Οι αξίες τείνουν να αλλάζουν καθώς αποκτούμε περισσότερες εμπειρίες ζωής. Αφήστε στην άκρη τα «πρέπει» και αντικαταστείτε τα με τα «θέλω». Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέους στόχους.
2. Χωρισμός
Ο έρωτας συμβαίνει ξαφνικά – και οι χωρισμοί επίσης. Και είναι αυτονόητο ότι οι χωρισμοί μάς «ραγίζουν» την καρδιά. Όταν όλα αυτά τα συναισθήματα αγάπης μετατρέπονται ξαφνικά σε κάτι οδυνηρό, τότε γίνεται επώδυνο να τα διαχειριστείτε.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Αποδεχτείτε ότι συνέβη, κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με κάτι παραγωγικό και να ξέρετε ότι η αγάπη και ο έρωτας έρχεται ξανά. Ο πόνος υποχωρεί, όπως συμβαίνει πάντα. Μετατρέψτε τον πόνο σε κίνητρο για να φέρετε μια θετική αλλαγή στη ζωή σας. Διοχετεύστε όλο την οδύνη που έχετε μέσα σας σε κάτι παραγωγικό. Για παράδειγμα, μπορείτε να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο.
3. Μια σημαντική προσωπική αποτυχία
Οι αποτυχίες είναι δύσκολες σε πολλά επίπεδα. Η μη επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχετε δουλέψει τόσο σκληρά, η αίσθηση της αναξιότητας, όλος αυτός ο αρνητισμός που φέρνουν οι αποτυχίες – αυτά είναι δύσκολο να τα ανεχτείτε, όπως και όλοι μας. Αλλά από την άλλη, έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλές ιστορίες επιτυχίας ακριβώς μετά από αποτυχίες, ιστορίες για το τι μπορεί να προσφέρει η υπομονή και η επιμονή. Οπότε ξέρουμε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις στιγμές είναι να βρούμε έμπνευση και να προχωρήσουμε.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Βρείτε έμπνευση και προχωρήστε μπροστά. Βρείτε τι κάνατε λάθος που οδήγησε στην αποτυχία, ώστε να μην ξανασυμβεί. Αντλήστε έμπνευση από μέντορες ή ανθρώπους που θαυμάζετε.
4. Διαζύγιο
Οι γάμοι χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν καλά. Δυστυχώς, κάποιοι από εμάς μπορεί να χρειαστεί να ζήσουν αυτή την τρομερή εμπειρία. Παρόλο που η διάλυση μιας οικογένειας είναι κάτι οδυνηρό και πιθανώς σε κανέναν δεν αρέσει πραγματικά η ιδέα να πηγαίνει σε δικηγόρους για διαζύγια, το διαζύγιο είναι όντως η καλύτερη απάντηση αν ένας γάμος δεν λειτουργεί. Ανοίγει τις πόρτες για θετικές αλλαγές στη ζωή και λειτουργεί ως γνώση που βοηθά τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη σωστή στάση απέναντι στη ζωή μετά το διαζύγιο.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Αφοσιωθείτε στην αυτοφροντίδα σας. Ξεκινήστε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, γραφτείτε στο γυμναστήριο ή κάντε οτιδήποτε άλλο θέλετε να κάνετε εδώ και καιρό. Ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας, από και για τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να νιώσετε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.
5. Απώλεια της εργασίας
Το να χάσετε μια δουλειά μπορεί να είναι καταστροφικό ειδικά αν έχετε οικογένεια και η επιβίωση των παιδιών σας εξαρτάται από εσάς. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν μετά την απώλεια της δουλειάς σας; Μπορεί να αισθάνεστε απελπισμένοι σε αυτό το σημείο, αλλά πρέπει να φανείτε δυνατοί και να καταβάλλετε προσπάθειες για να βρείτε μια άλλη, καλύτερη δουλειά. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε με όσο κουράγιο διαθέτετε.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Ελέγξτε τα οικονομικά σας. Μάθετε με πόσα χρήματα έχετε να δουλέψετε και φτιάξτε έναν προϋπολογισμό με αυτό το ποσό για να αποφύγετε να έχετε χρέη. Ξεκινήστε την αναζήτηση νέας εργασίας. Ξεκινήστε να στέλνετε αιτήσεις το συντομότερο δυνατό και αξιοποιήστε το δίκτυο των γνωριμιών σας.
6. Το να μεγαλώνουμε
Στο Βουδισμό, ο Βούδας μπήκε στο μονοπάτι της φώτισης κοιτώντας και παρατηρώντας τις δυστυχίες στη ζωή του ανθρώπου για τις οποίες ήθελε απεγνωσμένα να βρει μια λύση και μια θεραπεία. Το να μεγαλώνεις μπορεί σίγουρα να είναι μια δύσκολη κατάσταση – ειδικά μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία θεραπεία γι’ αυτό. Τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες, η εύθραυστη υγεία και η αδυναμία να κάνετε πράγματα που κάποτε κάνατε με μεγάλη ευκολία είναι μερικά πράγματα στα οποία πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τα γηρατειά, αν δεν θέλετε να είναι δυστυχισμένα. Βλέπετε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σοφοί άνθρωποι επινόησαν πράγματα όπως οι συντάξεις και τα σχέδια συνταξιοδότησης.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Σχεδιάστε εκ των προτέρων κάποια πράγματα. Η γήρανση μπορεί να είναι πολύ τρομακτική και ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο είναι να κάνετε σχέδια εκ των προτέρων. Κάντε σχέδια για τη συνταξιοδότησή σας, ώστε να υπάρχει κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία όταν έρθει αυτή η ώρα.
7. Ένας τραυματισμός ή μια σοβαρή ασθένεια
Ατυχήματα συμβαίνουν συνέχεια, είτε ευθυνόμαστε γι’ αυτό, είτε όχι, και μια σοβαρή αρρώστια μπορεί να μας βρει, όσες προφυλάξεις και αν πάρουμε. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθούμε να ζούμε υγιεινά. Η ανάρρωση από τραυματισμούς είναι μια από τις δυσκολότερες στιγμές που θα μπορούσε κανείς να βιώσει και ενδεχομένως το να μάθεις να ζεις με αλλαγές στο σώμα και τις ικανότητές σου μπορεί να είναι μια σημαντική προσαρμογή σωματικά και συναισθηματικά.
Και πάλι, η σωστή στάση απέναντι στη ζωή είναι το κλειδί για την αντιμετώπισή της.
Το φαινομενικά μακρύ ταξίδι της ανάρρωσης θα μπορούσε να γίνει λιγότερο αγχωτικό με την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες που οι παθήσεις που αποκτήσατε ξαφνικά δεν εμποδίζουν. Συνήθως υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να βρείτε να κάνετε, αν είστε πρόθυμοι. Για παράδειγμα, έχουν υπάρξει άνθρωποι με καρκίνο που έχουν γράψει σπουδαία μυθιστορήματα από το κρεβάτι του νοσοκομείου τους.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Αφιερώστε αυτό το χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που η πάθηση σας σάς επιτρέπει να απολαύσετε. Αυτό μπορεί να είναι το διάβασμα ή να γράψετε επιτέλους εκείνο το βιβλίο που θέλατε όταν ήσασταν μικρότεροι.
8. Να χάσετε το σπίτι σας σε μια φυσική καταστροφή
Οι φυσικές καταστροφές είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν σε κάποιον. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταστροφών, οι άνθρωποι μπορούν δυνητικά να χάσουν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους καθώς και όλα τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού τους σε μια πραγματικά τραυματική εμπειρία ζωής.
Αλλά όπως πάντα, με κάποιο τρόπο καταφέρνουμε και ανακάμπτουμε. Το γεγονός ότι επιβιώσαμε από αυτή την καταστροφή αποτελεί μια τέλεια αφορμή για να πιστέψουμε ότι μας δίνεται από την ζωή μια δεύτερη ευκαιρία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μετά από καταστροφές όπως ένας σεισμός, ένα τσουνάμι ή ένας τυφώνας είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Βρείτε την ελπίδα την ώρα της απελπισίας. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας, προσπαθήστε να μην επιμένετε στις αρνητικές σκέψεις, συντονίστε τις σκέψεις σας προς τα πράγματα που είναι υπό τον έλεγχό σας και αναζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί – γενικά προς οτιδήποτε σας βοηθήσει να βρείτε ξανά την ελπίδα που χάσατε.
9. Θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
Ο θάνατος θα μπορούσε να έρθει στον καθένα μας ανά πάσα στιγμή. Η θλίψη που προκαλεί ένα τέτοιο γεγονός είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η απώλεια αγαπημένων προσώπων, το να πρέπει να ζήσεις τη ζωή χωρίς αυτούς, είναι το πιο φρικτό είδος αλλαγής που θα μπορούσε κανείς να βιώσει στη ζωή.
Το ψυχολογικό μοντέλο της απώλειας έχει πέντε στάδια θλίψης: άρνηση, θυμός, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση και αποδοχή, αλλά δεν συμβαίνει απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιοι από εμάς μπορεί να χρειαστούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσουν στο στάδιο της αποδοχής. Ο θάνατος απαιτεί την θλίψη, οπότε το πένθος είναι το σωστό, αλλά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον νεκρό είναι να αποδεχτούμε το γεγονός και να προχωρήσουμε όταν είμαστε σε θέση να το κάνουμε .Για να τιμήσουμε τη σημασία του θανάτου αυτού του ατόμου θα μπορούσαμε επίσης να φυτέψουμε ένα δέντρο στη μνήμη του.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και μην προσπαθήσετε να παραμερίσετε τον πόνο. Κλάψτε αν χρειαστεί, καθώς αυτό είναι το πρώτο που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Αναζητήστε όση υποστήριξη χρειάζεστε μέσα σε αυτή την περίοδο. Φίλοι, οικογένεια, ψυχολόγος, σύμβουλοι πένθους και ομάδες υποστήριξης πένθους θα μπορούσαν κάλλιστα να σας βοηθήσουν.