Το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα γονόρροιας σημείωσαν σχεδόν διπλασιασμό υπερβαίνοντας τα 70.000, ενώ:
- τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 34%, φτάνοντας πάνω από 35.000
- τα χλαμύδια αυξήθηκαν κατά 16%, ξεπερνώντας τα 216.000 περιστατικά.
Σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια του Κέντρου, Αντρέα Αμόν, επεσήμανε ότι οι αριθμοί παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα που απαιτεί άμεση προσοχή και δράση από μέρους. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της υπογονιμότητας και, όσον αφορά τη σύφιλη, σε νευρολογικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Τα περιστατικά του λεμφοκοκκιώματος και της συγγενούς σύφιλης, όταν η μόλυνση μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο, εμφανίζουν έντονη αύξηση σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου, παρότι διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Επί χρόνια, τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών, αν και η πορεία αυτή επηρεάστηκε από την πανδημία της COVID-19, αφού οι κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, οδηγώντας τους πολίτες σε παραμονή στα σπίτια τους και μείωση της αναφοράς ποσοστών.
Η συστηματική αύξηση αυτών των παθήσεων οφείλεται σε ποικίλους λόγους, σύμφωνα με το Κέντρο, περιλαμβανομένων:
- της βελτιωμένης παρακολούθησης
- της αύξησης των κατ’ οίκων εξετάσεων
- της αυξημένης εκτίμησης ριψοκίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ νεαρών ετεροφυλόφιλων ατόμων, κυρίως νέων γυναικών, πιθανόν να οφείλεται σε μια αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά μετά την πανδημία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Παρά ταύτα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αύξηση στα κρούσματα γονόρροιας συνδέεται με μικροβιακή αντοχή. Ωστόσο, το Κέντρο επισημαίνει ότι θα παρακολουθήσει στενά αυτήν την τάση.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Αμόν, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αποτελούν «την κορυφή του παγόβουνου», καθώς πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας οι χώρες να επικεντρωθούν στις προσπάθειες εξέτασης, θεραπείας και πρόληψης. Η ίδια επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, όπως η χρήση προφυλακτικού.
Πληροφορίες του ΕΟΔΥ για τα ΣΜΝ
Τι είναι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ);
Είναι νοσήματα που μεταδίδονται με στενή σωματική ή/και σεξουαλική επαφή. Είναι πολυάριθμα και οφείλονται σε διαφορετικούς μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια και παράσιτα).
Πώς μεταδίδονται τα ΣΜΝ;
Ανάλογα με τον μικροοργανισμό, μπορεί να μεταδοθούν με σωματικά υγρά (κολπικά, σπέρμα), κατά την επαφή με δερματικές βλάβες, ή με στενή επαφή δέρμα – δέρμα ή βλεννογόνος – βλεννογόνος.
Ποια είναι τα συμπτώματα των ΣΜΝ;
Συχνά τα ΣΜΝ δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Κάποια από τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- Έκκριμα από την ουρήθρα, τον πρωκτό ή τον κόλπο
- Εξανθήματα και δερματικές βλάβες, ιδίως στην περιοχή του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων ή του στόματος
- Πόνος ή κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού ή χαμηλά στην κοιλιά
- Πυρετός, αδυναμία – καταβολή, πόνος στις αρθρώσεις
Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί;
- Μέσω εξετάσεων αίματος ή ούρων
- Μέσω εξέτασης ουρηθρικού – τραχηλικού – φαρυγγικού – πρωκτικού δείγματος, ανάλογα με το είδος της επαφής
Πότε πρέπει να ελέγχομαι;
- Σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από τη χρήση προφυλακτικού
- Κάθε 3-6 μήνες (άτομα με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου)
- Αν εμφανίσω συμπτώματα
- Αν κάποιος σύντροφός μου διαγνωσθεί με ΣΜΝ