Οι αμερικανοί γιατροί κερδίζουν πολλά χρήματα. Πάρα πολλά.

Τόσα πολλά ώστε το επάγγελμα του γιατρού θεωρείται πλέον και επισήμως ως το πλέον προσοδοφόρο των ΗΠΑ.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

Η Washington Post αναφέρει ότι μετά από ανάλυση τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων φορολογικών στοιχείων που αφορούσαν σε 965.000 αμερικανούς γιατρούς μέσα σε διάστημα 13 ετών (2010-2023 και αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008), οι γιατροί βγάζουν όχι μόνο περισσότερα από ό,τι νόμιζε κανείς αλλά και περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα στις ΗΠΑ.

Είναι – και με την βούλα – το πλέον προσοδοφόρο επάγγελμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που αναφέρει η εφημερίδα, ο μέσος αμερικανός γιατρός στην ηλικία 40 με 55 ετών βγάζει 405.000 δολάρια τον χρόνο (370.000 ευρώ). Επίσης, οι γιατροί που κατατάσσονται στο κορυφαίο 10% κερδίζουν κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για εξωφρενικά ποσά.

Πιο κερδοφόρα ειδικότητα είναι η Νευροχειρουργική [Neurosurgeon] με μέσες ετήσιες απολαβές στις 920.000 δολάρια (840.000 ευρώ), ακολουθεί η Ορθοπαιδική με 789.000 και η Ακτινοθεραπευτική με 709.000 δολάρια.

«Μέχρι να τελειώσουν την ειδικότητα τους, εργάζονται ατελείωτες ώρες και ο τρόπος ζωής τους δεν είναι ο τρόπος ζωής ενός πλούσιου ανθρώπου», σημειώνει εμφατικά ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Γέιλ, Jason Abaluck.

Πράγματι, οι ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες έως περίπου τα 30 τους ή και λίγο παραπάνω, ενώ παράλληλα σπουδάζουν μέχρι την ίδια ηλικία.

Οπότε, γιατί οι αμερικανοί γιατροί κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα;

«Μια ίσως άδικη, εμπρηστική αλλά και ακριβής απάντηση θα ήταν ότι τους αρέσουν τα χρήματα. Κατά μέσο όρο, οι γιατροί συμπεριφέρονται με τρόπους που απλώς στοχεύει στο να αυξάνουν το εισόδημά τους», αναφέρει το άρθρο.

Οι γιατροί και οι αμοιβές τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Επίσης, οι αμερικανοί γιατροί φαίνεται να είναι αρκετά… ταλαντούχοι στο να νοιάζονται και να φροντίζουν για τα οικονομικά (τους).

«Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί γιατροί κερδίζουν περίπου 50% περισσότερα από τους Γερμανούς γιατρούς και περίπου υπερδιπλάσια από τους Βρετανούς γιατρούς», λέει ο γιατρός εσωτερικής ιατρικής Atul Grover, ο οποίος ηγείται του Ινστιτούτου Έρευνας και Δράσης της Ένωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολεγίων, καθώς και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, οι μισθολογικές διαφορές είναι τεράστιες.

Σε όλο τον κόσμο, οι γιατροί ανήκουν στα κορυφαία πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα. Ομως, η εκτόξευση των μισθών στις ΗΠΑ σχετίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση της Post, με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, καθώς αν συγκριθούν με 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ έχουν λιγότερους γιατρούς από 27 από αυτές τις χώρες. Κάπως έτσι, για κάθε 10.000 κατοίκους των ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις 27 γιατροί, όταν στην Ελλάδα αντιστοιχούν 56 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους.

Οι γιατροί και οι αμοιβές τους στο ελληνικό ΕΣΥ

Η χώρα μας βρίσκεται 19η στη σειρά των 25 χωρών του ΟΟΣΑ, με μέσο ετήσιο μισθό 39.056 ευρώ.

Η κατάταξη δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι αμοιβές των Ελλήνων γιατρών κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν το εξωτερικό, γυρίζοντας την πλάτη στο ΕΣΥ.

Πιο αναλυτικά, ο μισθοί των ειδικευμένων γιατρών είναι αισθητά χαμηλότεροι των 100.000 ευρώ το χρόνο στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι απολαβές πέφτουν πιο κάτω και από τα 50.000 ευρώ. Κοντά στη χώρα μας, με λίγο υψηλότερους μισθούς, κινείται η Πορτογαλία (42.222 ευρώ). Στον αντίποδα, οι πιο καλοπληρωμένοι γιατροί είναι στο Λουξεμβούργο (258.552 ευρώ).

Και όλα αυτά συνέβησαν ενώ το 2023 οι γιατροί του ΕΣΥ ήταν η μόνη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων στην οποία δόθηκε οριζόντια αύξηση της τάξεως του 10%. Π.χ. αυτή τη στιγμή ένας γιατρός του ΕΣΥ στην ανώτερη βαθμίδα έχει μικτό μηνιαίο μισθό από 1.998 έως 3.063 ευρώ, ένας διευθυντής του ΕΣΥ τον πρώτο χρόνο σε αυτή τη θέση παίρνει 1.898 μικτά και με 30 χρόνια υπηρεσίας παίρνει 2.903 επίσης μικτά.

Οι απολαβές του επιμελητή Α’ ξεκινούν από 1.798 και φτάνουν τα 2.758, ενώ οι επιμελητές Β’ και οι επικουρικοί γιατροί έχουν μικτό μισθό από 1.558 έως 2.833 ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί εισέρχονται στο ΕΣΥ με 1.259 ευρώ το μήνα, μικτά. Και μιλάμε για ποσά στα οποία δεν συνυπολογίζονται, οι εφημερίες και τα επιδόματα.

Ακόμη και αυτές οι αυξήσεις μισθών στο ιατρικό προσωπικό της χώρας μας και η έστω μικρή βελτίωση του μισθολογικού τους status, όμως, δεν κρίνονται ικανές να «κρατήσουν» τους γιατρούς στο ΕΣΥ και να προσελκύσουν νέους στο εθνικό σύστημα υγείας.