Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Βρετανία δυσκολεύονται να κοιμηθούν τα βράδια και όπως πολλοί από εμάς εδώ γύρω, ανοίγουν κουτάκια με χάπια και έχουν αγκαλιά τα κινητά τους.
Ειδικά αυτά τα 3 χρόνια που έχουν μεταμορφωθεί σε μία αγγελοπουλική αιωνιότητα, ξενυχτάμε χωρίς λόγο και αιτία ανακαλύπτοντας όλες τις λεπτομέρειες στα ταβάνια και αναλύοντας χωρίς έλεος ό,τι (ή νομίζουμε πως) έχει συμβεί στη ζωή μας. Οπότε, το βρετανικό ΕΣΥ πήρε την πρωτοβουλία να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα. Αποφάσισαν να συνταγογραφούν το app Sleepio αντί για υπνωτικά και αντικαταθλιπτικά γιατί όπως υποστηρίζουν, έχει πιο αποτελεσματικές μεθόδους, δεν κοστίζει το ίδιο (45 λίρες) και δεν χρειάζεται να κάνεις τόσες επισκέψεις στα ιατρεία.
Σύμφωνα με τους Times, οι ασθενείς θα κάνουν 20λεπτες συνεδρίες για 6 εβδομάδες βασισμένες στη συμπεριφορική θεραπεία CBT-I, η οποία εφαρμόζεται ήδη στα περισσότερα Κέντρα Ύπνου της χώρας και μειώνει κατά 30 λεπτά τον χρόνο που μένουμε ξύπνιοι.
Οι κλινικές δοκιμές το επιβεβαίωσαν αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% των ασθενών που ολοκλήρωσαν των κύκλο, δήλωσε πως βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου και πως μειώθηκε στο μισό ο χρόνος που απαιτείται για να κοιμηθούν. «Η συγκεκριμένη θεραπεία για την αϋπνία έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα, με κάποιες ενδείξεις ότι η χρονική διάρκεια της αποτελεσματικότητας είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον δεν συνδέεται με ανεπιθύμητες δράσεις όπως ορισμένα φάρμακα. Αυτές οι πλατφόρμες απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και είναι πιο προσβάσιμες», δήλωσε ο Guy Leschziner, νευρολόγος και κλινικός ειδικός για τον ύπνο του King’s College στο Λονδίνο. Επιπλέον να καταγραφεί στα πρακτικά πως το Sleepio, μας ζητά να κρατάμε ημερολόγιο και έχει μία λίστα με συμβουλές για να μην μετράμε υπέροχες παρέες προβάτων, όπως το να αποφεύγουμε να σκρολάρουμε στο κινητό.
Κι αυτή δεν είναι η μοναδική προσπάθεια που γίνεται για να μην έχουμε κατάμαυρους κύκλους και κόκκινα μάτια. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο έξυπνο κρεβάτι με το όνομα HiCan, το οποίο σχεδίασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Pierro Lissoni, παρουσίαστηκε στο Salone Internazionale del Mobile και κάνει όλη τη διαδικασία του ύπνου, σαν μία high tech ιεροτελεστία. Μπορούμε να πηγαίνουμε το στρώμα σε όποια κατεύθυνση θέλουμε με ένα τηλεκοντρόλ και μέσω ενός tracker, μας παρακολουθεί και βγάζει στατιστικά για τους παλμούς, το ρυθμού των αναπνοών και τις στάσεις που συνηθίζει να παίρνει το σώμα για να βολευτεί καλύτερα ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς συμπεριφερθήκαμε το προηγούμενο βράδυ.
Επιπλέον, έχει κρυφό φωτισμό, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μασάζ στα πόδια και τους ώμους, διαθέτει μουσικές λίστες και αρώματα και για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η εμπειρία, έχει και έναν 4K HD προτζέκτορα που δημιουργεί μια οθόνη 70 ίντσες, για να βλέπουμε ταινίες σε όλες τις πλατφόρμες.
Κι επειδή μία μελέτη δεν λίγη, πολύ λίγη, μία παλαιότερη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, έδείξε πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να κρυολογήσουν ενώ 1.741 άνθρωποι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε μια περίοδο 10-14 ετών, έδειξαν πως ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες το 24ωρο, έχουν αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας.
Ως άτυπη απάντηση σε όλα αυτά, το National Sleep Foundation, είχε δημοσιεύσει ότι οι ανάγκες μας στον ύπνο διαφέρουν ανάλογα με τις ηλικίες μας. Για παράδειγμα, οι έφηβοι 14-17 ετών, χρειάζονται 8 με10 ώρες, οι ενήλικοι από 26 έως 64 ετών, 7 με 9 ώρες ενώ οι πάνω από 65, έως 8 ώρες και σε όλες τις ομάδες, οι περισσότερες ώρες προκαλούν κατάθλιψη. Κι αν απορείς γιατί αυξάνεται η όρεξη για φαγητό, το American Journal of Human Biology απαντάει ότι ο λίγος ύπνος δεν είναι σύμμαχος της πείνας και μας κάνει να τρώμε περισσότερο.