Εργαλείο και παιχνίδι ταυτόχρονα, το PO-80 Record Factory αντανακλά την αίσθηση χιούμορ που χαρακτηρίζει την εταιρία εξοπλισμού ήχου που ιδρύθηκε το 2005 στην Στοκχόλμη από τους Jesper Kouthoofd, David Eriksson, Jens Rudberg και David Möllerstedt. Σούπερ σταρ της εταιρίας είναι, χωρίς αμφιβολία, το φορητό συνθεσάιζερ ΟP-1 που παρουσιάστηκε το 2010 και γρήγορα αγαπήθηκε από εκκολαπτόμενους μουσικούς αλλά και διάσημους καλλιτέχνες. Τα ιδιόρρυθμα προϊόντα τους, όπως το ηχείο OB-4 που παραπέμπει σε παλιό φορητό ραδιόφωνο ή τα φορητά μηχανήματα σύνθεσης μουσικής Pocket Operator που δανείζονται τη σχεδιαστική γλώσσα τους από τις πρώιμες κονσόλες της Nintendo, χαρακτηρίζονται πάντα από μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση στο ντιζάιν που επεκτείνεται μέχρι τη συσκευασία.

Το PO-80 Record Factory, όπως υποδηλώνει και το όνομά του είναι ένα σύστημα εγγραφής δίσκων βινυλίου. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Yuri Suzuki, και συνδυάζει πικάπ και μηχανή κοπής δίσκου. Έχει σχεδιαστεί για να χαράσσει δίσκους 5 ιντσών, δίνοντας ευκαιρία στους μουσικούς να «κόψουν» άμεσα αλλά και να παίξουν τα δικά τους βινύλια, σε αναλογικό, σκόπιμα lo-fi ήχο για μια ζεστή, «θολή» εμπειρία ακρόασης.

Σχεδόν όλα τα προϊόντα της Teenage Engineering είναι συμβατά μεταξύ τους και το PO-80 δεν αποτελεί εξαίρεση, προσφέροντας τη δυνατότητα να συνθέσεις ένα ψηφιακό κομμάτι με το Pocket Operator και να το εγγράψεις σε δίσκο, μετατρέποντας το ψηφιακό σε αναλογικό.

Συνεργάτης πλέον του περιώνυμου design studio Pentagram, ο Yuri Suzuki είναι διάσημος για τις εγκαταστάσεις του που συνδυάζουν ήχο και τέχνη όπως το “Sonic Bloom” που παρουσιάστηκε πέρσι στο Λονδίνο, ένα δίκτυο από γλυπτά σε σχήμα κόρνου που συλλαμβάνει και μεταφέρει τις φωνές των ανθρώπων και τους ήχους της πόλης. Αποκαλώντας τον εαυτό του «καλλιτέχνη ήχου», έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο will.i.am και ο Jeff Miles, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο ΜοΜΑ, την Tate Britain και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Τόκιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζει φορητό μηχάνημα εγγραφής δίσκων∙ πέρσι, είχε αναπτύξει το EZ Record Maker σε συνεργασία με τον ιαπωνικό εκδοτικό οίκο Gakken.

︎❈ INFO: Teenage Engineering