Η βρετανική εταιρεία Dyson λανσάρει το πρώτο της wearable προϊόν: ένα ζευγάρι φουτουριστικών ακουστικών για ακύρωση  του θορύβου που διαθέτουν προσθήκη ενός ενσωματωμένου φίλτρου που καθαρίζει τον εισπνεόμενο αέρα. Σαν να βγήκε κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το προϊόν παίρνει τη μορφή ενός gadget με over-ear ακουστικά που περισσότερο μοιάζει με μάσκα και περνάει πάνω από το στόμα του χρήστη και συνδέεται στα αυτιά.

Σκοπός του gadget είναι να αντιμετωπίσει τα ζητήματα τόσο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και της ανεπιθύμητης ηχορύπανσης, κάνοντας τη ζωή στις αστικές περιοχές πιο άνετη. Αν και φαίνεται να λειτουργεί ως μια συνηθισμένη μάσκα, δεν έχει καμία επαφή με το πρόσωπο του ατόμου που τη φοράει, αλλά δημιουργεί ένα κενό στο ενδιάμεσο, όπου μπορεί να εκεί να μαζευτεί καθαρός αέρας ώστε το άτομο να μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα.

Η Dyson ανακοίνωσε ότι η μάσκα ακουστικών θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά τον Ιανουάριο του 2023, αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη όσο περνούν οι μήνες (ιδανικά μέχρι τον Μάρτιο). Η τιμή θα ξεκινά από τα 949 δολάρια στις ΗΠΑ και θα έχει δύο χρόνια εγγύηση.

Το Zone είναι ο πρώτος φορητός καθαριστής της εταιρείας και το αποτέλεσμα μια δεκαετούς έρευνας για την ποιότητα του αέρα. Η ομάδα της Dyson σκέφτηκε αυτή την ιδέα ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση στις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου, επέλεξαν ένα προϊόν που παρέχει καθαρό αέρα στο στόμα και τη μύτη, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από την ηχορύπανση μέσω της ενεργής τεχνολογίας ακύρωσης θορύβου. Στην πραγματικότητα, το Zone απορροφά αέρα μέσω κάθε ακουστικού χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος μικροσκοπικών συμπιεστών. Στη συνέχεια, ο αέρας φιλτράρεται και περνάει μέσα από το φίλτρο για να αναπνεύσει ο χρήστης. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει τα αυτιά, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τη ροή του αέρα προς τη μύτη και το στόμα.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα – μας επηρεάζει όπου κι αν βρισκόμαστε. Στα σπίτια μας, στο σχολείο, στη δουλειά και καθώς ταξιδεύουμε, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, είτε με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Το Dyson Zone καθαρίζει τον αέρα που αναπνέετε καθώς κινείστε. Και σε αντίθεση με τις περισσότερες μάσκες, παρέχει φρέσκο αέρα χωρίς να αγγίζει το πρόσωπό σας, χρησιμοποιώντας φίλτρα υψηλής απόδοσης και δύο μικροσκοπικές αντλίες αέρα. Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε καθαρό αέρα και καθαρό ήχο, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε», ανέφερε ο Jake Dyson, επικεφαλής μηχανικός.

Φωτ.: Dyson

Το φίλτρο του Dyson Zone είναι αποσπώμενο και μπορεί να αποσυνδεθεί μέσω μαγνητών. Η ομάδα εμπνεύστηκε από το σχήμα και τον σχεδιασμό μιας σέλας αλόγου, η οποία συνήθως καμπυλώνει πάνω από τη σπονδυλική στήλη, κατανέμοντας το φορτίο μέσω της επαφής με τις περιοχές αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Με την ίδια λογική, το βάρος των ακουστικών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κατανέμεται στις πλευρές του κεφαλιού και όχι στην κορυφή.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν την πανδημία που διέδωσε τη χρήση μασκών στον ευρύ πληθυσμό. Η αρχική ιδέα ήταν ένα στόμιο καθαρού αέρα που μοιάζει με αναπνευστήρα και συνδυάζεται με ένα σακίδιο πλάτης για να συγκρατεί τον κινητήρα και τις εσωτερικές του λειτουργίες. Ωστόσο, τα ακουστικά καθαρισμού αέρα εξελίχθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια των έξι ετών ανάπτυξής τους. Σε περισσότερα από  τα 500 αρχικά gadgets εξελίχθηκαν όλα τα μέρη του σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του επιστόμιου, της προσωπίδας κ.λπ. ούτως ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη απόδοση σε κάθε περιβαλλοντική συνθήκη, καθώς και για να ταιριάζουν στο ιδιαίτερο σχήμα του προσώπου του κάθε χρήστη.

Φωτ.: Dyson