Ήρθε επιτέλους η απάντηση της Google στο Apple Watch [σ.σ. κυκλοφόρησε το 2015]. Πρόκειται για το Pixel Watch, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα Fitbit ρολόι, σχεδιασμένο να λειτουργεί μόνο με τηλέφωνα Android και φαινομενικά αποτελεί άμεση αντεπίθεση στο αντίστοιχο της Apple που λειτουργεί μόνο με iPhones.

Οι μόνοι χαμένοι στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Apple και Google, ωστόσο, είμαστε εμείς.

Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, το Fitbit ήταν μια ευρέως λατρεμένη μάρκα που κατασκεύαζε «βραχιόλια» παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και μικροσκοπικά βηματόμετρα. Στα θετικά των Fitbit, ήταν η δυνατότητά τους να λειτουργήσουν με smartphones που είχαν είτε λογισμικό είτε Android είτε iOS. Αλλά λίγο μετά την παρουσίαση του Apple Watch το 2015, οι πωλήσεις της Fitbit συρρικνώθηκαν και οι μετοχές της έπεσαν. Το 2021, η Google εξαγόρασε την εταιρεία για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ρολόι Pixel Watch των 350 δολαρίων, το οποίο διαθέτει το λογισμικό παρακολούθησης της υγείας της Fitbit κυκλοφόρησε εχθές, είναι το πρώτο smartwatch με την επωνυμία Google που προέκυψε από αυτή τη συγχώνευση. Απαιτεί μια συσκευή Android για την εκτέλεση των εφαρμογών και συλλογή δεδομένων. Έτσι, ενώ το Pixel Watch, με τον κομψό, γυαλισμένο σχεδιασμό του, είναι ένας άξιος αντίπαλος του Apple Watch των 400 δολαρίων, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Google περιόρισε τη συμβατότητά του στο Android.

Πηγή: Google

Από επιχειρηματική άποψη, είναι λογικό για τη Google να συνδέσει το Pixel Watch με το Android. Αν το ρολόι γνωρίσει επιτυχία, θα μπορούσε να δώσει στους κατόχους iPhone έναν λόγο να στραφούν σε Android.

Σύμφωνα με τις πηγές του Brian X. Gen, δημοσιογράφου των New York Times, η Apple πριν από χρόνια εξέταζε το ενδεχόμενο να κάνει το Apple Watch συμβατό με τηλέφωνα Android για να αυξήσει τις πωλήσεις του – παρόμοια λογική με το πώς τα iPod έγιναν δημοφιλή, εν μέρει, επειδή ήταν συμβατά με υπολογιστές Windows. Αλλά η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ρολόι που εξαρτάται από την Apple θα κρατούσε τους χρήστες iPhone πιστούς στο brand και θα μπορούσε να πείσει κάποιους χρήστες Android να αλλάξουν στρατόπεδο.

Όμως, οι αγοραστές των smartwatch, δύσκολα περνάνε από Android σε iOS (και το αντίστροφο), καθώς εκτός απ’ το smartphone τους πρέπει να «ξεφορτωθούν» και ένα ρολόι. Γι’ αυτό και η αγορά ενός smartwatch, είναι ουσιαστικά με χρηματική επένδυση με κάποιο extra «βάρος».

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά στοιχεία σχετικά με το Pixel Watch της Google και το Apple Watch της Apple, έτσι ώστε να έχετε μια όσο τον δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Apple Watch Series 8 Google Pixel Watch
Αρχική Τιμή $399 $349
Μέγεθος 41mm, 45mm 41mm
Χρώματα Midnight, Starlight, Silver, Product Red Matte Black, Silver, Gold
Αντοχή στο νερό 5 ATM 5 ATM
Διάρκεια μπαταρίας 18 ώρες (36 σε λειτουργία low power) 24 ώρες
Συνδεσιμότητα Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC, GPS, LTE (optional) Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC, GPS, LTE (optional)
Συμβατότητα iPhone 8 και επόμενες μοντέλα, iOS 16 και επόμενες εκδόσεις Android 8.0 και επόμενες εκδόσεις
Λειτουργικό watchOS Wear OS
Αισθητήρες υγείας Θερμοκρασία δέρματος, καρδιακός ρυθμός, ECG, SpO2 Καρδιακός ρυθμός, ECG, SpO2

Η εγκατάσταση

Όταν ενεργοποιείτε το Pixel Watch για πρώτη φορά, σας ζητά να συνδέσετε τη συσκευή με ένα τηλέφωνο Android. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να κατεβάσετε την εφαρμογή Pixel Watch μέσω του Play Store της Google.

Η ρύθμιση του Apple Watch είναι παρόμοια. Στρέφετε την κάμερα του iPhone στο Apple Watch για να συνδέσετε τα δεδομένα σας με το iPhone και στη συνέχεια προσθέτετε κάποιες βιομετρικές πληροφορίες, όπως το ύψος και το βάρος σας.

Επιλογές δραστηριοτήτων και μετρήσεις

Για να ξεκινήσετε τη συλλογή δεδομένων υγείας στο Pixel Watch, πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Fitbit και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Το Pixel Watch βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο λογισμικό της Fitbit. Για να παρακολουθήσετε μια προπόνηση/μια δραστηριότητα, πατάτε ένα πλευρικό κουμπί και επιλέγετε την εφαρμογή Fitbit Exercise. Από εκεί, επιλέγετε από μια επιλογή προπονήσεων, όπως ποδηλασία, πεζοπορία και πολεμικές τέχνες.

Πηγή: Google

Το Pixel Watch – όπως και το Apple Watch – θα μετράει τους καρδιακούς παλμούς σας και θα υπολογίζει την ποσότητα των θερμίδων που καίτε. Υπάρχουν κάποιες αναφορές πως οι μετρήσεις μεταξύ των δύο smartwatch διαφέρουν σε κάποιες «δύσκολες» δραστηριότητες όπου απαιτείται μεγάλη κινητικότητα, ενώ σε πιο ήρεμες στιγμές, οι καρδιακές μετρήσεις είναι παρόμοιες.

Σύμφωνα με τον Brian X. Gen, οι μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού με τον παραδοσιακό τρόπο, ήταν ίδιος με αυτόν του Apple Watch, ενώ διέφερε απ’ αυτόν του Pixel Watch. Ωστόσο, η Google ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το ρολόι της και το Apple Watch χρησιμοποιούν διαφορετικούς αλγόριθμους και πιστεύει ότι ο εντοπισμός των καρδιακών παλμών του Pixel Watch ήταν ακριβής.

Παρακολούθηση της υγείας

Σε αντίθεση με το Apple Watch, όπου η λειτουργία του πλυσίματος χεριών ενεργοποιείται αυτόματα, μόλις οι αισθητήρες του ανιχνεύσουν τρεχούμενο νερό στα χέρια σας, στο Pixel Watch θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την λειτουργία αυτή πατώντας ένα κουμπί για να ξεκινήσει αντίστροφη μέτρηση 20 δευτερολέπτων.

Πηγή: Apple

Όσον αφορά τον ύπνο, η εφαρμογή Fitbit βαθμολογεί την ποιότητα του (για παράδειγμα 80 στα 100), ενώ το Apple Watch απλά υπολογίζει τις ώρες χωρίς να δίνει βαθμολογία.

Μπαταρία και σχεδιασμός

Και τα δύο smartwatch έχουν διάρκεια ζωής κάτι περισσότερο από μία ημέρα, γι’ αυτό και σε γενικές γραμμές θα πρέπει να φορτίζονται καθημερινά.

Επίσης και τα δύο λειτουργούν ως επέκταση του smartphone σας, καθώς στην οθόνη τους εμφανίζονται notifications, πραγματοποιούν κλήσεις και μπορείτε να πληρώνετε σε μηχανήματα POS φορώντας τα.

Ίσως, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο, είναι στον σχεδιασμό. Η κυκλική όψη του Pixel Watch – σε αντίθεση με το ορθογώνιο σχήμα του Apple Watch – πρόκειται να ενθουσιάσει περισσότερο τους λάτρεις του «παραδοσιακού» ρολογιού.

Πηγή: Google

Επίλογος

Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτής της «μάχης», το Appl Watch είναι προς το παρόν το καλύτερο smartwatch της αγοράς, οπότε το Pixel Watch της Google έχει να αντιμετωπίσει έναν σκληρό ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, ως «φρέσκο» προϊόν, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και βασισμένο στην ελευθερία που προσφέρει το λειτουργικό Android σε επίπεδο προγραμματισμού, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ξεπεράσει το Apple Watch. Τουλάχιστον στο κομμάτι των επιλογών. Γιατί στο τομέα του σχεδιασμού και της αντοχής, η Apple δύσκολα πέφτει απ’ την κορυφή.