Η HUAWEI είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα smartphones της ίσως να κλέβουν, λίγο περισσότερο, την παράσταση στο μεγάλο έργο της τεχνολογικής πρωτοπορίας που έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά, και πλέον μόνιμα, στην αγορά των υπολογιστών, οι μεγάλες ικανοποιήσεις που έχει προσφέρει η κινεζική εταιρεία είναι και συνεχείς αλλά και απόλυτα πρωτοποριακές. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, οι φορητοί υπολογιστές της αντιπροσωπεύουν μερικές από τις καλύτερες λύσεις σε αυτόν τον τομέα, ειδικά για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν έναν φορητό υπολογιστή για επαγγελματικές ανάγκες. Έτσι, με την πάροδο των ετών η HUAWEI κατάφερε να διατηρήσει, και συνεχώς να επαυξάνει τον πιστό κύκλο των θαυμαστών της, αρχικά μέσω των smartphones και στη συνέχεια με τα φανταστικά MateBooks, προσφέροντας πάντα νέες τεχνολογικές λύσεις.

Το νέο HUAWEI MateBook D16 είναι ένα από τα ολοκαίνουργια μοντέλα που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2022, αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αν και από την άποψη σχεδιασμού μπορεί στην πρώτη ματιά να μην παρουσιάζει πολλές διαφορές, καθώς μοιάζει πολύ με τα προηγούμενα μοντέλα, είναι εξοπλισμένο με τον ισχυρό επεξεργαστή 12ης γενιάς Intel® Core™ H-Series υψηλής απόδοσης και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ πολλαπλών συσκευών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί κάτω από το ελαφρύ μεταλλικό του σώμα κρύβονται και άλλες εκπλήξεις, όπως η εισαγωγή μιας κάρτας γραφικών Intel Iris Xe που του χαρίζει απλόχερα αρκετούς έξτρα πόντους στον τομέα του gaming.

Το HUAWEI MateBook D16 είναι μια πανέμορφη συσκευή 16 ιντσών που στοχεύει στην αγορά φορητών υπολογιστών μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός του είναι μινιμαλιστικός, η ποιότητα κατασκευής του εντυπωσιακή και τα εξαρτήματα των υλικών του πανισχυρά. Το ελαφρύ μεταλλικό σώμα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που τραβάει το μάτι. Με βάρος μόλις 3,77 κιλά, το MateBook D16 μπορεί αρχικά να υπερηφανεύεται για το λεπτό του σώμα στα 18,4 χιλιοστά. Διαθέτει μια μεγάλη οθόνη 16 ιντσών αλλά χάρη στενά πλαίσια (και στα μελετημένα και επαναστατικά λεπτά χαρακτηριστικά του σώματός του), ο νέος φορητός υπολογιστής της HUAWEI καταφέρνει να πετύχει αναλογία σώματος προς οθόνη 90% σε αναλογία διαστάσεων 16:10. Η οθόνη χρησιμοποιεί πάνελ IPS (1920 x 1200 pixels) με ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz και 100% κάλυψη της χρωματικής γκάμας sRGB. Εδώ αξίζει να επαινέσουμε την επιλογή της HUAWEI να χρησιμοποιήσει μια ματ οθόνη με τρομερή αναπαραγωγή χρωμάτων και ευρείες γωνίες.

Κάτω από την οθόνη, βρίσκουμε ένα πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους (το οποίο περιλαμβάνει και αριθμητικό πληκτρολόγιο) και ένα μεγάλο touchpad. Τα πλήκτρα έχουν λευκό φωτισμό ενώ το κουμπί λειτουργίας δίπλα στο πληκτρολόγιο περιλαμβάνει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για την ασφάλεια της λειτουργίας του.

Όπως πάντα, η HUAWEI δεν έχει τσιγκουνευτεί στον αρχικό εξοπλισμό, ενσωματώνοντας έναν αρκετά καλό αριθμό θυρών σε αυτό το εξαιρετικό προϊόν. Στα δεξιά, λοιπόν, βρίσκουμε δύο εισόδους USB 3.0, ενώ στην απέναντι πλευρά υπάρχει μια είσοδος mini jack για ακουστικά, μια πόρτα HDMI και δύο USB Type-C, μία εκ των οποίων είναι αφιερωμένη στη φόρτιση του ίδιου του φορητού υπολογιστή. Το ότι είναι αφιερωμένο στην παραγωγικότητα, λοιπόν, φαίνεται και από μια άλλη πτυχή: εκτός από το επάνω μέρος, σε αντιστοιχία με την κάμερα πάνω από την οθόνη, το MateBook D16 ενσωματώνει τέσσερα μικρόφωνα ακριβώς κάτω από το άνοιγμα αυτής. Και αυτή είναι μια σημαντική απόφαση η οποία πάρθηκε με γνώμωνα το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός μόνο μικροφώνου, μπορεί να πάσχει από τις υπερβολικές διαταραχές εξωτερικών θορύβων, καταστρέφοντας έτσι την εμπειρία σε μια βιντεοκλήση για παράδειγμα.

Όσον αφορά τη δύναμη της μνήμης του, το MateBook μπορεί να διαθέτει 8 ή 16 GB μνήμης RAM DDR4 με συχνότητα στα 3733 MHz. Εδώ, όμως, θα πρέπει ο χρήστης να προσέξει, ότι η μνήμη RAM είναι συγκολλημένη στη μητρική πλακέτα και δεν υπάρχουν διαθέσιμες έξτρα υποδοχές DIMM. Άρα, θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά και ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει (εγώ θα προτιμούσα πάντα την μεγαλύτερη RAM) όταν αγοράζει αυτόν το φορητό υπολογιστή, καθώς δεν θα μπορεί αναβαθμίσει τη μνήμη RAM του στη συνέχεια. Στο θέμα της εσωτερικής του αποθήκευσης, αυτήν την εγγυάται ένας σούπερ γρήγορος 512 GB SSD NVMe σκληρός δίσκος της Samsung.

Το MateBook D16 φαντάζει στην αγορά σαν ένα πραγματικό θαύμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο σε ποιον απευθύνεται αυτό το μηχάνημα αλλά και την δελεαστική σχέση τεχνολογίας-τιμής που το χαρακτηρίζει. Ως εκ τούτου, παρά την απλότητά του, καταφέρνει να εγγυάται εξαιρετικές επιδόσεις με το πακέτο Office, καθώς και στο Chrome και σε κάθε περιήγηση στο διαδίκτυο, χωρίς ποτέ να περνάει την παραμικρή κρίση. Κατά την ταπεινή μου άποψη και ως λάτρης της μουσικής, πιστεύω ότι από πλευράς ήχου, η Huawei θα μπορούσε σίγουρα να τα έχει καταφέρει καλύτερα. Γιατί σίγουρα η εταιρεία μπορεί να θεωρεί ότι το προϊόν είναι σχεδιασμένο για τα σύγχρονα πολυμέσα, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεοπτικές σειρές στα αγαπημένα σας συνδρομητικά κανάλια και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες streaming ήχου, αλλά η ειδικότητά του παραμένει ο τομέας της παραγωγής. 

Ως εκ τούτου, δεν θα είχε νόημα να αποδώσει ακόμη περισσότερο σε ένα υψηλότερο επίπεδο ηχητικής απόδοσης. Παραμένουν, επομένως, πραγματικά ανύπαρκτα τα μπάσα δείχνοντας έτσι μια προτίμηση στο φάσμα των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων που ακολουθούν τα σύγχρονα πολυμέσα.

Η αυτονομία του επιτρέπει σε συνεχή χρήση, περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά λειτουργίας. Αυτό εξαρτάται, βέβαια, επίσης σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο φωτεινότητας στην οθόνη, από το πόση ώρα παραμένει αναμμένη, ποια προγράμματα χρησιμοποιούμε και πολλά άλλα. Αλλά αυτές οι 4 ώρες και 30 λεπτά είναι σίγουρες για να σας καλύψουν σε μια τυπική χρήση η οποία αποτελείται κυρίως από βίντεο στο YouTube, περιήγηση στο διαδίκτυο στο Chrome, συγγραφή κάποιου κειμένου ή ένα σύντομο μοντάζ βίντεο στο Premiere, για να το ανεβάσετε στο Instagram.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι το HUAWEI MateBook D16 είναι ένα μηχάνημα που από την πλευρά της παραγωγής δεν αντιμετωπίζει κανέναν ανταγωνισμό στην ίδια τιμή και τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρει. Εάν μάλιστα κάποιος έχει ένα smartphone της ίδιας εταιρείας, καταλαβαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προστιθέμενη αξία η κατοχή μιας άλλης κινητής συσκευής της ίδιας μάρκας. Γιατί η HUAWEI έχει δημιουργήσει μια αρκετά βαθιά ενσωμάτωση που σίγουρα θα συνεχίσει να την αναπτύσσει στο μέλλον. Φυσικά, είναι ένα εξαιρετικό laptop και για εκεινους που μπορεί να μην διαθέτουν άλλα τερματικά της HUAWEI, για όλους εκείνους δηλαδή που αναζητούν απλώς ένα παντοδύναμο μηχάνημα με άριστες επιδόσεις από κάθε άποψη. Και με το HUAWEI MateBook D16 η δυνατότητα διαχείρισης πολλών διαφορετικών αρχείων ταυτόχρονα, με πολλές εφαρμογές ανοιχτές, κάνει τη διαφορά και το φέρνει στην κορυφή των επιλογών μας.

 

«Το HUAWEI MateBook D 16 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», όπως και δεκάδες διαθέσιμα μοντέλα laptop και tablet της HUAWEIΗ HUAWEI προσφέρει στους δικαιούχους, τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μία πλούσια γκάμα laptop και tablets που διαθέτει στην Ελλάδα, βρίσκοντας αυτό που τους ταιριάζει».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Huawei ή τα παρακάτω links: Facebook: HuaweimobileGR και Instagram: huaweimobilegr και Huawei Community.