Σίγουρα σας έχει τύχει να έχετε περάσει μία πολύ κακή μέρα. Αυτό που ξυπνάς και λες “δεν θα πάει καλά σήμερα”. Ε και δεν πάει. Δράμα στο meeting στη δουλειά, νέα οικογενειακά χρέη για τα οποία τσακώνεσαι με τ@ σύντροφό σου και το κερασάκι στην τούρτα, το πρόστιμο στερεωμένο στους υαλοκαθαριστήρες, που περιμένει καρτερικά για να στάξουν πάνω τα δάκρυά σου. Αυτό είναι ένα μέσο σενάριο μίας κακής μέρας, εννοείται ότι υπάρχουν και χειρότερα, αλλά θα μιλήσουμε για διαχειρίσιμες καταστάσεις.
Ο μόνος τρόπος για να έρθει η ψυχολογική εκτόνωση και να υπάρξει αυτή ανάταση που χρειάζεστε είναι να πάρε τηλέφωνο ή να βρεθείτε με έναν φίλο σας. Ναι, ο φίλος σας είναι η ανακουφιστική αποσυμπίεση που χρειάζεστε ώστε να έρθει η ανακούφιση. Έχεις σκεφτεί πόσο εγωιστικό είναι αυτό; Περιμένεις ο φίλος σου να είναι πάντα διαθέσιμος για εσένα, σχεδόν το απαιτείς. Συνήθως, όταν υπάρχει μία τέτοια δύσκολη μέρα, μπορεί από την ένταση ή τον εκνευρισμό σου, να μην ρωτήσεις καν πως είναι.
Το χείροτερο σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να έχει περάσει μία πιο δύσκολη ημέρα από εσένα. Τι σημαίνει αυτό; Η εγωκεντρικότητα θα βγει στην επιφάνεια και η ψυχολογία του φίλου και “στηρίγματος” θα ισοπεδωθεί. Η δική του ημέρα μπαίνει σε δεύτερη μέρα, επειδή εσύ αξιολόγησες, χωρίς δεδομένα, ότι η δική σου είναι πιο σημαντική.
Αυτό που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί, επίσης, είναι ότι το ξέσπασμα μπορεί να επαναφέρει τραύματα του παρελθόντος στον φίλο σου. Η εξιστόρηση ενός τσακωμού μπορεί να φέρει παιδικά τραύματα. Τραύματα μπορεί να φέρει και η αφήγηση ενός τσακωμού με τον σύντροφό σου. Ειδικά, αν ο φίλος έχει βγει από κάποια σχέση πρόσφατα. Έχετε σκεφτεί ποτέ το συναισθηματικό τίμημα που μπορεί να προκαλέσει η εκτόνωση σε αυτούς που το δέχονται;
Πριν ξεσπάσεις, πρώτα ενημέρωσε
Ναι, αυτή είναι μία υγιής πρακτική που μπορείς να υιοθετήσεις για να δείξεις ότι σέβεσαι τον φίλο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς, επίσης να αποφύγεις μία πιθανή αμηχανία. Αν δώσεις στον φίλο σου ένα heads-up, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει συγκλονισμένος ή αιφνιδιασμένος όταν τον “χτυπήσεις” με το θέμα της ημέρας. Επιπλέον, του δίνεις τη δυνατότητα και τον χώρο να πει όχι ή να προτείνει μια στιγμή που θα είναι καλύτερα και σε θέση να σας υποστηρίξει.
Προγραμμάτισε την ώρα της συζήτησης
Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Μία συζήτηση που μπορεί να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο δεν είναι εύπεπτη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όχι, το βράδυ που αποζητάμε ηρεμία και χαλάρωση, δεν είναι η κατάλληλη ώρα και στιγμή για βαριές συζητήσεις. Το εδώ και τώρα, ναι θα φέρει αποσυμπίεση σε σένα τη στιγμή που την αποζητάς. Το ξέρουμε ότι το θέλεις, το θέλεις πολύ, τη στιγμή που οι παλμοί είναι στο ζενίθ, αλλά πρέπει να ανεβάσεις χειρόφρενο στον εαυτό σου και να του πεις “όπα”.
Αναρωτήσου μήπως το ευαίσθητο θέμα που θα τεθεί υπό συζήτηση, χρειάζεται συγκεκριμένη οριοθέτηση, ωστέ να προστατεύσεις τον φίλο σου συναισθηματικά. Ο προγραμματισμός μίας μίας συγκεκριμένης ώρας για σύζητηση θα διασφαλίσει και την απαραίτητη προσοχή που θα πάρεις για το ζήτημα. Η απροσδόκητη αποκάλυψη τραυματικών ή οδυνηρών εμπειριών, χωρίς να εξετάσεις αν ο αποδέκτης είναι πρόθυμος, ανοιχτός ή ικανός να δεχτεί αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες, μπορεί να καταλήξει να είναι επιβλαβής και συντριπτική γι’ αυτόν.
Κάνε συζήτηση, όχι ξέσπασμα
Στη φιλία, συχνά παίρνουμε ρόλο ψυχολόγου, αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος μας. Η εμψύχωση είναι μπορεί να γίνει με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Ο εαυτός όταν βρίσκεται σε μία επαναληψιμότητα ως “ψυχολόγος”, κουράζεται ψυχολογικά. Θα έρθει η στιγμή που θα γκώσει και δεν θα μπορέσει να αντέξει τη διαχείριση και την επίλυση άλλων προβλημάτων. Η συζήτηση θέτει σε μία άλλη βάση το συναισθηματικό υπόβαθρο του συνομιλήτη, συγκριτικά με την ένταση που θα έφερνε ένα πιαθνό ξέσπασμα.
Ακόμη και αν η προτεραιότητά σου είναι να ξεσπάσεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι φιλίες είναι αμφίδρομες. Μία συζήτηση πρέπει να τίθεται σε πλαίσια αμοιβαίας υποστήριξης, ώστε να χτιστεί μία υγιής σχέση. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ευχαριστήσεις το φίλο σου για το χρόνο του και να ανταποδώσεις τη χάρη ή απλά να τονίσεις ότι θα είσαι πάντα εκεί για εκείνον.
Μία φιλία πρέπει χτίζετε σε στερεά πλαίσια, μέσω της υγιούς συζήτησης και της τοποθέτησης ορίων. Όλοι έχουμε προβλήματα και θέλουμε να τα μοιραστούμε, όμως να λάβουμε υπόψιν και τα προβλήματα του άλλου. Ο σεβασμός των αναγκών ενός φίλου πρέπει βρίσκεται σε πρώτο επίπεδο και να είναι πάντα στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας. Ο εγωκεντρισμός είναι το συστατικό που καλό θα ήταν να λείπει.