Συνήθως λέμε «Έχω λίγους φίλους, αρκετούς γνωστούς», και μετά όταν συναντάμε τους «γνωστούς», λέμε «Που ‘σαι φίλε». Φυσικά, πρόκειται για μία έκφραση που την χρησιμοποιούμε συχνά επειδή δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και σπάει τον πάγο ενίοτε, αλλά, αλήθεια: Υπάρχει τρόπος να αξιολογήσουμε κάποιον/α αν ανήκει όντως στον κύκλο της φιλίας;

Ένα άρθρο των New York Times, το 2016, ανέφερε πως μισοί από τους «φίλους» μας είναι όντως φίλοι. Και σίγουρα μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνη την δημοσίευση, δεν έχουν αλλάξει και πολλά – δεν αποκλείεται το ποσοστό να έχει πέσει στο 1/3.

Εκείνο το άρθρο που είχε βασιστεί σε μία επιστημονική μελέτη, σημείωνε πως μόλις το 53% των ανθρώπων έχουν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα. Και αυτό σημαίνει πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ξαφνικά, ενώ νομίζετε πως έχετε 25 φίλους να μείνετε με 12 (το 0,5 που δεν βάλαμε αφορά έναν/μία πρώην που παραμένει στην ζωή σας).

Όμως, για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε άκρη σχετικά με το θέμα της φιλίας, παρακάτω παρουσιάζουμε 11 σημεία/κριτήρια, τα οποία αν πληρεί ένας φίλος – μία φίλη, τότε, πραγματικά, τιμά τον ρόλο και αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σου

Όλοι έχουμε ένα άτομο στη ζωή μας με το οποίο συνεχώς αναβάλλουμε κάποια συνάντηση, έναν καφέ, ένα ποτό. Τελικά, αν κάποιος είναι πάντα (και όχι για κάποια συγκεκριμένη περίοδο) πολύ απασχολημένος για να βρεθεί μαζί σου, τότε, μάλλον, δεν είναι ένας πραγματικός φίλος.

Σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου

Αν κάποιος σε κάνει να νιώθεις θλίψη, αν αισθάνεσαι άσχημα δίπλα του, αν σε φέρνει σε δύσκολη θέση μονίμως νιώθοντας άβολα για οτιδήποτε σε αφορά, τότε, τελικά, δεν είναι και τόσο καλός φίλος.

Φωτ.: Timon Studler / Unsplash

Είναι ειλικρινής μαζί σου – αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό

Φυσικά, με τους φίλους σου οφείλεις να μιλάς αληθινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σε κάθε ευκαιρία οφείλεις να πετάς ωμές και σκληρές αλήθειες. Δεν είναι όλα για κάθε στιγμή. Γι’ αυτό, αν κάποιος φίλος σου το κάνει συνέχεια, τότε, μήπως, του αρέσει να πληγώνει παρά να λειτουργεί με ενσυναίσθηση;

Δεν αλλάζει συνεχώς τα πλάνα σας

Όλοι είμαστε απασχολημένοι και ο καθένας έχει το δικό του βεβαρημένο πρόγραμμα, αλλά αν κάποιος έχει ως χόμπι την αλλαγή σχεδίων και πλάνων που περιλαμβάνουν και εσάς μέσα, τότε, δεν σας σέβεται και πρέπει να επανεκτιμήσετε την σχέση σας.

Μιλάνε με καλά λόγια για εσένα

Δεν αισθάνεστε όμορφα όταν κάποιος σας μεταφέρει ότι άκουσε καλά λόγια για εσάς από έναν φίλο σας; Αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει ένας πραγματικός φίλος. Οι φίλοι μοιράζονται τα θετικά συναισθήματα που νιώθουν και έχουν μια βαθιά ανάγκη να τα εξωτερικεύσουν.

Δεν σε κουτσομπολεύουν

Το ακριβώς αντίθετο του παραπάνω. Εδώ, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να σχολιάσουμε. Ένας σωστός, αληθινός φίλος, δεν μιλάει πίσω από την πλάτη σου για τα αρνητικά του χαρακτήρα σου ή τις συνήθειές σου και την ζωή σου, ακόμα και αν δεν έχει πολύ άδικο γι’ αυτά.

Κρατάει μυστικά

Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο της φιλίας – χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει. Ένας πραγματικός φίλος θα κρατήσει το μυστικό σου σαν φυλακτό της γιαγιάς του.

Θέλει να κάνετε μαζί διάφορα πράγματα

Εννοείται πως υπάρχουν διάφορες συνήθειες εντός φιλίας, για παράδειγμα, να πίνετε καφέ σε συγκεκριμένο μαγαζί, να βρίσκεστε συγκεκριμένες ώρες κτλ αλλά αν κάποιος το μόνο που ζητάει από εσάς είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο – π.χ. ποτό μόνο πάντα μετά την δουλειά ή να μιλήσεις μαζί σου στο τηλέφωνο υπό αυστηρά οριοθετημένες συνθήκες, τότε, πιθανόν, να μην είναι πραγματικός φίλος. Οι αληθινοί φίλοι εμφανίζονται παντού στην ζωή μας και όχι μόνο στα μπαρ.

Φωτ.: Helena Lopes / Unsplash

Έχει γνωρίσει την οικογένεια σου, έχεις γνωρίσει την δική του/της

Όταν κάποιος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, και εφόσον οι σχέσεις σας με τις οικογένειές σας είναι καλές, γιατί να μην τις έχετε γνωρίσει αμφότεροι; Πώς γίνεται ένας πραγματικός φίλος να μην ξέρει τους γονείς σου, εσύ να μην ξέρεις τους δικούς του/της; Αν σε αυτό δεν υπάρχει κάποια ισορροπία, τότε, αυτή η φιλία δεν είναι και τόσο αμοιβαία.

Μπορείς να βασιστείς σε αυτόν/αυτήν

Οι καλοί φίλοι είναι πάντα δίπλα σου, σε καλές και κακές στιγμές. Αν κάποιος είναι μονίμως στις αρνητικές φάσεις, ίσως ικανοποιεί μια βαθύτερη ανάγκη του να παρέχει υποστήριξη – αυτό δεν είναι φίλια, ενώ αν κάποιος εμφανίζεται πάντα στις χαρές, τότε μάλλον θέλει να περνάει απλώς καλά – και αυτό επίσης δεν είναι φιλία.

Θες να περνάς χρόνο μαζί του

Σε κάνει να γελάς; Να νιώθεις απελευθερωμένος/η; Είσαι ο εαυτός σου δίπλα του/της; Μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα; Τότε, έχεις έναν πραγματικό φίλο.