Ξηρασία, άνοδος της θερμοκρασίας και μαζική μετανάστευση είναι μερικές από τις τραγικές συνέπειες την κλιματικής κρίσης που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κλίμα της Γης να αλλάζει ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και σοβαρά, αναδιαμορφώνοντας τον φυσικό μας κόσμο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από την παραγωγή κρασιού και καφέ έως τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές και τα ενεργειακά συστήματα — για να μην αναφέρουμε ότι έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τα τελευταία 50 χρόνια προόδου και ανάπτυξης στην παγκόσμια υγεία.
Αλλά ξέρατε ότι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή;
Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος διαμορφώνουν τις καθημερινές μας συνήθειες και, κατ’ επέκταση, τις σχέσεις μας.
Η περιβαλλοντική κρίση δοκιμάζει τις καθημερινές σχέσεις με τρόπους που αρχίζουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε. Ψυχολογικά, το οικολογικό άγχος – το οποίο σχετίζεται με συναισθήματα άγχους, τραύματος και θυμού στους ανθρώπους – έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου και επομένως είναι αναπόφευκτα να επηρεάσει την αγάπη και την επιθυμία.
1. Ακραίες καιρικές συνθήκες και σεξουαλική ορμή
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει επικίνδυνα. Οι εποχές πλέον δεν είναι ξεκάθαρες. Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα θερμό και χαρακτηρίστηκε από ακραία φαινόμενα ξηρασίας που προκάλεσαν πυρκαγιές ενώ η ζέστη συνεχίστηκε και το φθινόπωρο με φρικτή υγρασία και βροχές που πλημμύρισαν περιοχές σε τραγικό σημείο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι τυφώνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), άγχους και κατάθλιψης.
Αυτά τα είδη αρνητικών συναισθημάτων συνδέονται επίσης με μια πτώση στη σεξουαλική ορμή, λέει η Katherine M. Hertlein PhD, καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Θεραπείας Ζευγαριού και Οικογένειας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επηρεάσουν το εισόδημά μας, δημιουργώντας επιπλέον άγχος και εντάσεις στις σχέσεις. Τα αυξημένα κόστη για ενέργεια, τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες μπορούν να προκαλέσουν διαφωνίες και προβλήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Μετά υπάρχει η υπερβολική ζέστη. Οι ζεστές και υγρές μέρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται λήθαργο καθώς το σώμα προσπαθεί να παραμείνει δροσερό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ημέρες πάνω από 27°C είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερες γεννήσεις περίπου οκτώ έως δέκα μήνες αργότερα. Κατά μέσο όρο, οι ζεστές μέρες συνδέθηκαν με μείωση των γεννήσεων εννέα μήνες αργότερα κατά 0,4%, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 γεννήσεις.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζέστη μπορεί να αλλάξει την ωχρινική φάση και τη φάση της ωορρηξίας του εμμηνορροϊκού κύκλου, καθώς και να μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη φυσική σύλληψη.
2. Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ελκυστικότητα
Οι δυνάμεις της φύσης και της βιολογίας μας ωθούν γενικά προς εκείνους που έχουν αλτρουιστικές τάσεις, που κάνουν καλές πράξεις που ξεπερνούν τον ατομικισμό και την προσωπική ευκολία.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές, όπως η ανακύκλωση, συνδέονται με τον αλτρουισμό και αυξάνουν την ελκυστικότητα ενός ατόμου. Η σχέση μεταξύ αλτρουισμού και επιθυμίας έχει μελετηθεί εκτενώς στην εξελικτική θεωρία Ιστορικά επίσης, οι άνδρες κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που μοιράζονταν το κρέας πιο συχνά, είχαν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία με τις γυναίκες.
«Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι ο αλτρουισμός μπορεί να χρησιμεύσει, εν μέρει, για να μεταφέρει την αξία κάποιου ως συντρόφου, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας του για τους άλλους και της πιθανότητας συνεργασίας με μελλοντικούς συντρόφους», κατέληξε μια μελέτη . Αυτά τα θεωρητικά ευρήματα αντικατοπτρίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περιηγούνται στις σχέσεις στον πραγματικό κόσμο. Η καταναλωτική συνείδηση υποδηλώνει ότι κάποιος έχει καλλιεργημένη την ενσυναίσθηση και νοιάζεται για τον κόσμο γύρω του, ενημερώνεται και δεν είναι παρτάκιας. Το 2019, το Tinder αποκάλυψε ότι η «κλιματική αλλαγή» και το «περιβάλλον» ήταν στην κορυφή της λίστας με το τι νοιάζονταν οι χρήστες Gen Z όταν αποφασίζει με ποιον θα βγει ραντεβού.
3. Διαφορετική οικολογική συνείδηση και τριβές στη σχέση
Σαφώς υπάρχουν ζευγάρια που έχουν διαφορετικές απόψεις και συνυπάρχουν ευτυχισμένα. Ωστόσο, σε ζητήματα νοοτροπίας, βασικών αξιών και προτεραιοτήτων, οι διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε τριβές. Όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ζούμε, οι απόψεις μας για περιβαλλοντικά ζητήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, όπως το είδος του αυτοκινήτου που θέλουμε να αγοράσουμε ή τον αριθμό των παιδιών που επιλέγουμε να μεγαλώσουμε.
Το μέλλον μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από άτομα με αντικρουόμενες πεποιθήσεις για την κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά δύσκολο να έχουν ένα παρόμοιο όραμα για τη ζωή που θέλουν να οικοδομήσουν μαζί. Για παράδειγμα, οι ενήλικες κάτω των 45 ετών, δηλαδή οι Millennials και η Gen Z, φαίνεται να είναι οι πρώτες γενιές που σκέφτονται σοβαρά να έχουν λιγότερα ή καθόλου παιδιά επειδή ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.
Τα ζευγάρια που αισθάνονται συνδεδεμένα πνευματικά και συναισθηματικά μπορεί να έχουν πιο ικανοποιητικό σεξ (και γενικά σχέσεις) με τους συντρόφους τους.
Αλλά η αγάπη και ο έρωτας δεν χρειάζεται να είναι άλλο ένα από τα θύματα της οικολογικής καταστροφής. Μπορεί να γίνει καταλύτης για την αλλαγή. Άλλωστε η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν κίνητρα να υιοθετήσουν πιο οικολογικά προσεγμένες συμπεριφορές παρουσία εκείνων που βρίσκουν ελκυστικά προκειμένου να τα κερδίσουν.
«Αν καταλήξουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η οικονομία και το περιβάλλον έχουν αναμορφωθεί πλήρως από την κλιματική αλλαγή, πολλές πτυχές της ζωής μας μπορεί να αλλάξουν δραματικά, αλλά οι ρομαντικές σχέσεις έχουν τον τρόπο να είναι συνεπείς και ανθεκτικές παρά το τι συμβαίνει», υποστηρίζει ο Michael J. Rosenfeld PhD, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.