Συχνά υπάρχει η ανησυχία ότι η πορνογραφία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πραγματικό σεξ με έναν σύντροφο. Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνονται ισχυρισμοί, ότι το πορνό, αντιπροσωπεύει ένα μη ρεαλιστικό σεξ, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες του πραγματικού κόσμου, με αποτέλεσμα το κοινό να μην μπορεί να το συναγωνιστεί. Ταυτόχρονα, λέγεται ότι η παρακολούθηση πορνό και οι ακρότητες που παρουσιάζονται σε αυτό, απευαισθητοποιούν τα άτομα από την σεξουαλική διέγερση με έναν πραγματικό σύντροφο.

Η παρακολούθηση πορνό έχει κατηγορηθεί ακόμη και για τον εθισμό στον αυνανισμό ή και για το death grip syndrome, το σύνδρομο κατά το οποίο το άτομο δεν μπορεί πλέον να κάνει αληθινό σεξ με άλλον παρά μόνο να αυτοϊκανοποιηθεί βλέποντας ταινίες ενηλίκων.

Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα η έρευνα που έχει γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, βασιζόταν σε προσωπικές μαρτυρίες και αυτοαναφορικές αναδρομές και κανείς δεν είχε κάνει πραγματικές δοκιμές σε ζευγάρια. Σύμφωνα με νέες εργαστηριακές δοκιμές όμως που έγιναν το 2022 και περιελάμβαναν πραγματική παρακολούθηση ζευγαριών που έβλεπαν πορνό και πως αυτό επιδρούσε πάνω τους, κατέληξαν στο ότι οι επιπτώσεις ήταν θετικές, καθώς και τα δυο μέρη παρουσίαζαν υψηλότερη σεξουαλική διέγερση όταν βρίσκονταν με τον σύντροφό τους.

Η μελέτη του οργασμικού διαλογισμού

Κατά την μελέτη αυτή οι επιστήμονες παρατήρησαν 125 ζευγάρια που είχαν ασκήσει οργασμικό διαλογισμό. Οργασμικός διαλογισμός είναι η σεξουαλική πρακτική κατά την οποία ο ένας σύντροφος, φορώντας ένα γάντι διεγείρει με το χέρι του την κλειτορίδα της συντρόφου του χρησιμοποιώντας λιπαντικό για 15 λεπτά. Η πρακτική αυτή αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη σύνδεση των ζευγαριών και ενισχύει την μεταξύ τους σχέση. Η συγκεκριμένη έρευνα περιελάμβανε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, εξετάζοντας τις σχέσεις των ζευγαριών μεταξύ αυτών η υπερσεξουαλικότητα και ο εθισμός στην πορνογραφία. Οι δυο σύντροφοι τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρία του οργασμικού διαλογισμού απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τουσ και τα συναισθήματα σεξουαλικής διέγερσης που ένιωσαν. Αναλύθηκε επιπλέον ο δείκτης ανταπόκρισης του σώματος του ατόμου που δεχόταν τη διέγερση, δηλαδή της γυναίκας, της οποίας ερεθιζόταν η κλειτορίδα. Πρόκειται για ένα δείκτη γενικής συναισθηματικής διέγερσης ο οποίος είναι υποκειμενικός.

Πριν από την μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό, είχαν μοιραστεί τις ανησυχίες τους σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους και απάντησαν στο εάν έχουν παρακολουθήσει μαζί πορνό. Το 50% του στατιστικού δείγματος δεν ανέφερε ιστορικό τακτικής παρακολούθησης πορνό ταινιών, κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού.

Ως αποτέλεσμα της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν ότι όση περισσότερη πορνογραφία είχαν δει τα ζευγάρια μαζί τόσο μεγαλύτερη ήταν η σεξουαλική διέγερση κατά την μελέτη του οργασμικού διαλογισμού.

Η επίδραση του ιστορικού παρακολούθησης πορνό στην διέγερση

Αυτή η μεγάλη εργαστηριακή μελέτη είχε επαρκή στατιστική ισχύ για να προσδιορίσει εάν το ιστορικό παρακολούθησης πορνό ή τα προβλήματα υπερσεξουαλικότητας σχετίζονταν με μειωμένη σεξουαλική διέγερση στα δύο μέλη, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, τα άτομα με ιστορικό μεγαλύτερης παρακολούθησης πορνό θα είχαν δείξει μειωμένη σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια του πειράματος σε σχέση με εκείνους που δεν παρακολουθούσαν πορνό σε τακτική βάση. Παραδόξως, ίσχυε το αντίθετο: Οι άνθρωποι που είχαν παρακολουθήσει τακτικά πορνό επέδειξαν υψηλότερη σεξουαλική διέγερση με το σύντροφό τους. Επομένως, οι ανησυχίες ότι η παρακολούθηση πορνογραφίας οδηγεί σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες όταν κάποιος καλείται να κάνει κανονικό σεξ, αποδείχθηκαν αβάσιμες.