Μια από τις πλέον φυσιολογικές συνήθειες στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι (και) ο αυνανισμός. Τα τελευταία χρόνια η ηλικία έναρξης του αυνανισμού είναι όλο και χαμηλότερη. Αυτό έχει σχέση με τα πολλά ερωτικά μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία και τα ΜΜΕ. Ο αυνανισμός μας προετοιμάζει για τη μετέπειτα σεξουαλική μας ζωή και είναι μια διαδικασία γνωριμίας με το ίδιο μας το κορμί. Με τον αυνανισμό μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει μια γυναίκα αναφορικά με τη σεξουαλικότητά της, αλλά και την διατήρηση της καλής της υγείας, σωματικής και ψυχικής, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι ο αυνανισμός κάνει καλό και στους δύο αυτούς τομείς. Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το πώς επηρεάζει ο αυνανισμός τη σεξουαλική μας ζωή, και πώς η ρουτίνα του αυνανισμού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια του ετεροφυλόφιλου συντροφικού σεξ.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των συνηθειών αυνανισμού των γυναικών και των επιπτώσεών τους στο σεξ με κάποιον σύντροφο. Οι ερευνητές αυτού του έργου υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ του αυνανισμού και του συντροφικού σεξ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και προχώρησαν σε αυτό το πείραμα με την ελπίδα να διευκρινίσουν αν ο αυνανισμός βελτιώνει ή μειώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση του συντροφικού σεξ.

«Πολλές γυναίκες, ίσως και το 30-40%, αντιμετωπίζουν κάποια έως μεγάλη δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια του ετεροφυλόφιλου συντροφικού σεξ, ιδιαίτερα αν η κύρια μορφή διέγερσης γίνεται μέσω της συνουσίας πέους-κόλπου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David L. Rowland, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Valparaiso. «Το θέμα είναι σχετικό επειδή μερικές φορές ο γυναικείος αυνανισμός “συνταγογραφείται” ως τρόπος βελτίωσης της πιθανότητας οργασμού κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ. Αλλά έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ο αυνανισμός παρεμβαίνει στην οργασμική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ».

Πάνω από 2.000 γυναίκες συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες και τους λόγους για τις οργασμικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, καθώς και τις δραστηριότητες και τους λόγους για τις οργασμικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ.

Ο μέσος αριθμός των περιπτώσεων που οι γυναίκες αυτές αυνανίζονταν ήταν μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και ο μέσος αριθμός των περιπτώσεων ανά εβδομάδα που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ με τον σύντροφό τους, ήταν δύο φορές. Η πλειονότητα των γυναικών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κλειτοριδική διέγερση κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, ενώ πολύ λιγότερες γυναίκες (περίπου οι μισές) ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κλειτοριδική διέγερση κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κλειτοριδική διέγερση κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, την συμπεριέλαβαν και κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ.

Για την πλειοψηφία των γυναικών οι αγαπημένες στάσεις μεταφράστηκαν από τον αυνανισμό στο συντροφικό σεξ.

Το 53% των γυναικών που χρησιμοποιούσαν μια συγκεκριμένη στάση σώματος (και το 48% που επιδίδονταν σε πρωκτική διέγερση κατά τη διάρκεια του αυνανισμού) χρησιμοποιούσαν τακτικά τις αντίστοιχες δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ. Επιπλέον, το 38% των γυναικών που επιδίδονταν σε σεξουαλικές φαντασιώσεις (και το 36% των γυναικών που χρησιμοποιούσαν σεξουαλικά παιχνίδια όπως δονητές) κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, συμπεριέλαβαν τέτοιες δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό τους.

Η συχνότητα αυνανισμού των γυναικών δεν σχετιζόταν με τις εμπειρίες οργασμού που είχαν με τους συντρόφους τους

Η συχνότητα με την οποία αυνανίζονταν οι γυναίκες δεν συσχετιζόταν με την εμπειρίες οργασμού που είχαν με τον σύντροφό τους. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η επικάλυψη μεταξύ των δραστηριοτήτων του αυνανισμού και σεξ με σύντροφο, τόσο πιο πιθανό ήταν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του οργασμού. Επιπλέον, οι γυναίκες με μικρότερη ευθυγράμμιση μεταξύ των αυνανιστικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων συντροφικού σεξ, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι προτιμούσαν τον αυνανισμό από το σεξ με τον σύντροφό τους.

«Οι γυναίκες που αυνανίζονται δεν βιώνουν κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα όσον αφορά την επίτευξη οργασμού κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ. Ωστόσο, οι γυναίκες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιότητα μεταξύ των συμπεριφορών/τεχνικών που χρησιμοποιούν για διέγερση κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και του τύπου διέγερσης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ αναφέρουν μικρότερη δυσκολία οργασμού από ό,τι οι γυναίκες που αναφέρουν ανόμοιες τεχνικές διέγερσης κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δραστηριοτήτων», δήλωσε η Rowland στο PsyPost.

Η ικανοποίηση από τη σχέση οδηγεί σε καλύτερο σεξ;

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η ικανοποίηση από την ίδια τη σχέση αποτελεί βασική μεταβλητή για την κατανόηση του πόσο ικανοποιημένες ήταν οι γυναίκες τόσο στις δραστηριότητες του σεξ με σύντροφο όσο και στο σόλο σεξ. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που είναι πιο ικανοποιημένες από τη σχέση τους με τον σύντροφό τους είχαν λιγότερες οργασμικές δυσκολίες.

«Αυτή η σχέση είναι πιθανότατα αμφίδρομη», εξήγησε ο Rowland. «Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ απολαμβάνουν την οικειότητα με τον σύντροφό τους, ενισχύοντας έτσι τη σχέση τους. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες που έχουν καλύτερη σχέση με τον σύντροφό τους είναι πιθανό να επικοινωνούν καλύτερα τις σεξουαλικές τους ανάγκες σε αυτόν, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους για διέγερση και οργασμό».

Το να μιλάτε με τον σύντροφό σας για το σεξ είναι το κλειδί για να κάνετε καλύτερο σεξ

Η Kate McCombs, εκπαιδεύτρια σεξ και σχέσεων, μίλησε στο HealthLine για αυτό ακριβώς το θέμα: «Όταν αποφεύγετε αυτές τις ζωτικής σημασίας συζητήσεις, μπορεί να αποφεύγετε κάποια αμηχανία, αλλά συμβιβάζεστε επίσης με το μη βέλτιστο σεξ».

Το να μιλάτε με τον σύντροφό σας για το σεξ είναι το κλειδί για να κάνετε καλύτερο σεξ. Η Kate McCombs, εκπαιδεύτρια σεξ και σχέσεων, μίλησε στο HealthLine για αυτό ακριβώς το θέμα: «Όταν αποφεύγετε αυτές τις ζωτικής σημασίας συζητήσεις, μπορεί να αποφεύγετε κάποια αμηχανία, αλλά συμβιβάζεστε επίσης με το μη βέλτιστο σεξ».

Αυτές οι συζητήσεις δεν επικεντρώνονται μόνο γύρω από την επιθυμία και την ευχαρίστηση.

Η συζήτηση για το σεξ, σύμφωνα με το Healthline, πρέπει να περιλαμβάνει πράγματα όπως η σεξουαλική υγεία, το πόσο συχνά θα θέλατε να κάνετε σεξ, τα πράγματα που θα θέλατε να εξερευνήσετε με τον σύντροφό σας και πώς να αντιμετωπίσετε τις στιγμές που εσείς και ο σύντροφός σας θέλετε και χρειάζεστε διαφορετικά πράγματα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η ανάγνωση ερωτικής λογοτεχνίας (ή η συζήτηση για μια ερωτική ιστορία που έχετε ακούσει) μπορεί να βοηθήσει

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Αλφαβητισμού, έχει αποδειχθεί ότι η ανάγνωση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό και μειώνει το στρες. Στην πραγματικότητα, μόλις έξι λεπτά ανάγνωσης μπορούν να επιβραδύνουν τους καρδιακούς σας παλμούς και να βελτιώσουν τη γενική σας υγεία. Η ανάγνωση ερωτικής λογοτεχνίας μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ερωτική διάθεση, αλλά σύμφωνα με την έρευνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε περισσότερα για τη σεξουαλικότητά σας και να επικοινωνήσετε καλύτερα τις ανάγκες σας με τον σύντροφό σας.

Ξεκινήστε με απλές ερωτήσεις για να αποκτήσετε περισσότερη σεξουαλική οικειότητα με τον σύντροφό σας

Υπάρχουν τρόποι να κάνετε μη συγκρουσιακές και διασκεδαστικές ερωτήσεις στον σύντροφό σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά και να παρέχουν μια καλή βάση για την επικοινωνία σχετικά με τις σεξουαλικές σας επιθυμίες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως:

«Υπάρχουν πράγματα που δεν κάνω [κατά τη διάρκεια του σεξ] και θα ήθελες να τα κάνω;».

«Ποια είναι η αγαπημένη σου σέξι ανάμνηση από εμάς;»

«Υπάρχει κάποια στιγμή της σεξουαλικής μας ζωής στο παρελθόν που θα ήθελες να επαναλάβουμε;»

Το να κάνετε στο σύντροφό σας τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την καλύτερη επικοινωνία σχετικά με το σεξ, τη συναίνεση και τις επιθυμίες.