Όταν οι ψυχολόγοι και οι σεξολόγοι δίνουν συμβουλές για την ενίσχυση της σεξουαλικής ικανοποίησης, μεταξύ πολλών άλλων ιδεών προτείνουν να επικοινωνείτε τις σεξουαλικές σας επιθυμίες, να μιλάτε βρώμικα, να δοκιμάζετε διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις, να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα, να βλέπετε μαζί πορνό, να γυμνάζεστε και να χρησιμοποιείτε σεξουαλικά παιχνίδια. Όπως είναι αναμενόμενο, δεδομένων των πολιτισμικών μας στερεοτύπων, κάτι που δεν συνιστούν ποτέ είναι το να «ασπαστείτε τη θρησκεία».

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Sex Research, ίσως θα έπρεπε. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να μάθουμε κάτι από τους σεξουαλικά ικανοποιημένους πιστούς.

Ευσεβείς αλλά σέξι

Οι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται λιγότερο πιθανό να κάνουν συχνό σεξ, και αυτό είναι αληθές αλλά οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στη θρησκεία τείνουν επίσης να είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτή η έρευνα ρίχνει φως στη συσχέτιση της θρησκευτικής πίστης κάποιου με το επίπεδο ικανοποίησης στη σεξουαλική του ζωή, καθώς και στον βέλτιστο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.

 

Πώς έχουν αλλάξει οι απόψεις για το σεξ και τη θρησκεία στη Δύση;

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είχαν συχνά περιοριστικές απόψεις για τη σεξουαλικότητα. Κάποιοι το απέφευγαν εντελώς και άλλοι το έβλεπαν ως κάτι που έπρεπε απλώς να γίνει για χάρη της αναπαραγωγής και όχι της απόλαυσης.

Οι εν λόγω απόψεις συνδέθηκαν με έναν ισχυρό βαθμό στίγματος που συνδέεται με τη σεξουαλικότητα, ιδιαίτερα με οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον καθιερωμένο κοινωνικό κανόνα ενός παντρεμένου ετεροφυλόφιλου ζευγαριού που ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει αλλάξει. Πολλά θρησκευτικά ρεύματα αποδέχονται πολύ περισσότερο το σεξ και τη σεξουαλικότητα και απορρίπτουν τη σεξουαλική καταπίεση, η οποία συνδέεται επίσης με την αυξανόμενη τάση εκκοσμίκευσης σε όλη τη Δύση.

Το σεξ είναι συνυφασμένο με την απόλαυση και όχι αποκλειστικά για την αναπαραγωγή. Το προγαμιαίο σεξ έγινε πιο αποδεκτό, όπως και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.

Κατά συνέπεια, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πιο φιλελεύθερες στάσεις απέναντι στο σεξ συνδέονται με την εκκοσμίκευση.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

Οι γάμοι πλέον γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πρόθυμοι να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Ενώ η εκκοσμίκευση είναι ένας παράγοντας σε αυτήν την τάση, δεν είναι το παν. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους ζωής και το υψηλό κόστος της ανατροφής των παιδιών, καθώς και την παράταση της εκπαίδευσης και τη μετέπειτα είσοδο στον εργασιακό στίβο.

Επίσης, αρκετοί παντρεύονται με το σκεπτικό να δημιουργήσουν οικογένεια. Ως εκ τούτου, συνδέονται εγγενώς με το σεξ. Κατά προέκταση η αναβολή του γάμου μπορεί επίσης να σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί η συχνότητα με την οποία κάποιος κάνει σεξ.

Με άλλα λόγια, οι παντρεμένοι συχνά κάνουν σεξ πιο συχνά από τους μη παντρεμένους, οπότε το να παντρευτούν αργότερα μπορεί επίσης να σημαίνει να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά.

Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη θρησκεία;

Η θρησκευτική ανατροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή κάποιου, λόγω θρησκευτικών προσδοκιών και κανόνων σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει την αποθάρρυνση του προγαμιαίου και μη μονογαμικού σεξ και φαινομενικά συνδέεται με την ενοχή.

Η ενοχή ειδικότερα είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο. Επιπλέον, οι θρησκευτικές διδασκαλίες και οι κανόνες σχετικά με το σεξ μπορούν επίσης να αλλάξουν τις προσδοκίες που θα έχει κανείς για το σεξ, επηρεάζοντας περαιτέρω το επίπεδο απόλαυσης.

Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι διαφορετικές προσδοκίες μπορεί να κάνουν τους θρησκευόμενους ανθρώπους να έχουν πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ικανοποίησης από το σεξ.

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι συχνά κάνουν σεξ πολύ λιγότερο συχνά από τους κοσμικούς ανθρώπους, ειδικά προ του γάμου κάτι που οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό από επιλογή.

Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι κάνουν καλύτερο σεξ;

Για να το κατανοήσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα τόσο ανδρών όσο και γυναικών συμμετεχόντων ηλικίας 18-59 ετών από την τρίτη Βρετανική Εθνική Έρευνα Σεξουαλικών Στάσεων και Τρόπων Ζωής. Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, όμως, η μελέτη απέκλεισε όσους έλκονταν από το ίδιο φύλο. Αυτό έγινε προκειμένου να μειωθεί η προκατάληψη ετερογένειας.

Η μελέτη εξέτασε τρεις κύριες μεταβλητές: Πόσο συχνά κάποιος κάνει σεξ – ανεξάρτητα από το στοματικό σεξ, το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ – το επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης και το επίπεδο θρησκευτικότητας.

Αναφορικά με τη συχνότητα του σεξ, οι μελετητές ρώτησαν πόσες φορές κάποιος έκανε σεξ τους προηγούμενους μήνες και οι άνθρωποι που δεν έκαναν ποτέ σεξ εκτιμήθηκαν στο μηδέν. Όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση οι μελετητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα πέντε σημείων για να καθορίσουν πόσο ικανοποιημένος ήταν κάποιος με τη σεξουαλική του ζωή, ακόμα κι αν δεν είχε καθόλου σεξουαλική εμπειρία. Επίσης, συμπεριλήφθηκε ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής, ανεξάρτητα από το φύλο, και τις απόψεις για το περιστασιακό σεξ.

Σχετικά με τη θρησκευτικότητα, η μελέτη εξέτασε πόσο σημαντικές και διαδεδομένες είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, πρακτικές και τελετουργίες στη ζωή κάποιου. Αυτό περιλάμβανε επίσης τη μέτρηση της συχνότητας με την οποία κάποιος παρακολουθεί θρησκευτικές λειτουργίες. Οι θρησκείες που αναφέρθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν Προτεστάντες Χριστιανούς (ειδικά Αγγλικανούς), Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς καθώς και μη Χριστιανούς.

Άλλοι παράγοντες που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν οποιονδήποτε αριθμό κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων όπως τα παιδιά, η εκπαίδευση, η εθνικότητα και ούτω καθεξής. Αλλά το πιο σημαντικό που εξετάστηκε ήταν αν κάποιος είχε ποτέ ερωτικό σύντροφο, αν επί του παρόντος ήταν σε σχέση, αν είχε περιστασιακούς σεξουαλικούς συντρόφους, αν ένα ζευγάρι συζεί ή είναι παντρεμένο.

Στο τέλος, η μελέτη άντλησε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Συνολικά, οι άνδρες έτειναν να έχουν εντονότερη ερωτική ζωή από τις γυναίκες. Ωστόσο, γενικά, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι έκαναν σεξ λιγότερο συχνά από τους μη θρησκευόμενους ανθρώπους. Αλλά ταυτόχρονα, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερη ικανοποίηση στη σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με τους κοσμικούς ανθρώπους.

Οι διαφορετικές προσδοκίες στο σεξ

Ένα πράγμα που παρατηρείται στους θρησκευόμενους ανθρώπους είναι ότι τείνουν να περιορίζουν το σεξ σε δεσμευτικές σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη. Αυτό, με τη σειρά του, φαίνεται να σχετίζεται με το πώς οι προσδοκίες για το σεξ είναι διαφορετικές, για τους θρησκευόμενους ανθρώπους καθώς δεν αναζητούν εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Αντίθετα, οι γυναίκες που κάνουν σεξ με πολλούς συντρόφους στη ζωή τους, ή καθόλου, έχουν λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ίσως ένας βέλτιστος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων που πρέπει να έχει κανείς για να απολαύσει περισσότερο το σεξ, με τον Peri-Rotem να εξηγεί σε δήλωσή του ότι «το να κάνεις πάρα πολύ σεξ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης».

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η εκπαίδευση.

Τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουν σεξ λιγότερο συχνά και παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Το γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο, είναι κάτι για το οποίο οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει οριστικά.

Αλλά συνολικά, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη ήταν το εξής: Η αναβολή του γάμου περισσότερο και η μείωση των θρησκειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σεξ να είναι λιγότερο ευχάριστο.

Πηγή: BigThink