Η ηλικία σας δεν καθορίζει την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής – είτε είστε 20 είτε 80 ετών. Από την άλλη, υπάρχει μια ηλικία όπου οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή και, μάλλον, δεν είναι αυτή που νομίζετε.

Η έρευνα “Singles in America” του match.com το 2018, η οποία βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5.000 εργένηδες όλων των ηλικιών, εθνοτήτων και οικονομικών τάξεων στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι ανύπαντρες γυναίκες 66 ετών και οι ανύπαντροι άνδρες 64 ετών αναφέρουν ότι κάνουν το «καλύτερο σεξ».

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τη Holly Richmond, πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια. «Νομίζω ότι επιβεβαιώνει πως το καλό σεξ δεν έχει να κάνει με το να έχεις ένα “τέλειο” σώμα ή να είσαι νέος ή με οποιοδήποτε από τα πρότυπα που μας έχουν ταΐσει για το πώς πρέπει να είναι το σεξ», λέει. «Αντίθετα, το καλό σεξ έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις καλά με τον σύντροφό σου». Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία να ενσαρκώσουν τη σεξουαλική ενδυνάμωση που μεταφράζεται σε καλύτερο σεξ, λέει η Δρ Richmond.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε επίσης ότι το 85% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων αναφέρουν ότι το σεξ είναι «σημαντικό για την ποιότητα ζωής τους», σημειώνει η Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Joy from Fear”. «Σχεδόν το 75% των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή», λέει η ίδια. Μια άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε γυναίκες διαπίστωσε ότι το 54% των γυναικών βρίσκουν το σεξ «πιο ευχάριστο καθώς μεγαλώνουν».

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν ανησυχούν πλέον για την εγκυμοσύνη, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενδεχομένως λιγότερο εργασιακό άγχος λόγω της συνταξιοδότησης, λέει η Δρ Manly. Επιπλέον, οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα «έχουν αρκετή εμπειρία για να ξέρουν τι θέλουν και πώς να το ζητήσουν από τον σύντροφό τους», ενώ μπορεί επίσης να «είναι επιφυλακτικοί για το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, συνειδητοποιώντας ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να αρνηθούν στον εαυτό τους την απόλαυση», προσθέτει η Δρ Richmond.

Από την άλλη πλευρά, η ψυχολόγος Pepper Schwartz, λέει ότι οι νέοι άνθρωποι «αντιμετωπίζουν περισσότερες απογοητεύσεις στο κρεβάτι χάρη στα απίστευτα υψηλά τους πρότυπα». Εν τω μεταξύ, «οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να αγκαλιάζουν το σώμα τους με τρόπους που οι νεότεροι δεν μπορούν», λέει η Δρ Manly.

Παρόλο που το σεξ στα 60 μπορεί να είναι «το καλύτερο», οι Δρ Richmond, Δρ Schwartz και Δρ Manly συμφωνούν ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν υπέροχο σεξ σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. «Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να μιλάμε και δεν φοβόμαστε να επικοινωνούμε τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις και αυτά που δεν επιθυμούμε, τόσο καλύτερη θα είναι η σεξουαλική μας ζωή, τόσο για εμάς όσο και για τους συντρόφους μας», λέει η Richmond.

Όμως αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές και δεν είστε στην 6η δεκαετία της ζωή σας, μη χάνετε την ελπίδα σας. Το «καλύτερο σεξ» είναι ένας υποκειμενικός όρος, σύμφωνα με την Schwartz. «Το πιο σημαντικό πράγμα για το σεξ καθώς μεγαλώνουμε, και σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι να το αντιμετωπίζουμε σωστά», λέει.

Με πληροφορίες από: The Healthy