Το σεξ ήταν πάντοτε ένα αμφιλεγόμενο θέμα το οποίο σήκωνε μεγάλη συζήτηση. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και στη σημερινή μας κουλτούρα. Πλέον ο κόσμος έρχεται ανοιχτά αντιμέτωπος με ένα τεράστιο φάσμα εναλλακτικής σεξουαλικότητας η οποία συμπεριλαμβάνει την συναινετική μη μονογαμία, την ομοφυλοφυλία, την αμφιφυλοφυλία, τα non binary και τρανς άτομα καθώς και την ευρύτερη ομπρέλα του BDSM.

Όλα αυτά κάνουν τα παραδοσιακά παντρεμένα ζευγάρια να αισθάνονται μπερδεμένα, σοκαρισμένα αρκετές φορές και να νιώθουν επίσης ότι απειλούνται από όλες αυτές τις εναλλακτικές σεξουαλικότητες. Όμως για να σταθούμε σε αυτό: Αποτελούν πράγματι οι εναλλακτικές σεξουαλικότητες απειλή για το παραδοσιακό σεξ και τα straight άτομα; Eίναι η σεξουαλικότητά μας κάτι το οποίο πρέπει να επιβάλλει ο ένας στον άλλον;

Oι σεξολόγοι και οι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι κάθε άτομο όπως και κάθε ζευγάρι πρέπει να βρει την “αυθεντική σεξουαλική του φωνή” και να την κάνει πραγματικότητα.

Το sex δεν είναι one size, αυτό σημαίνει ότι δεν ταιριάζει το ίδιο πράγμα σε όλους.

 Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα σεξ θεωρούν ότι πρέπει να υποστηρίζουμε όλοι την αποδοχή της σεξουαλικής ποικιλομορφίας και κυρίως δεν πρέπει να παρεξηγείται ως άρνηση των παραδοσιακών ζευγαριών και αξιών. 

Η σεξουαλικότητά μας δεν πρέπει να μας φέρνει σε αντιπαράθεση.

Η ουσία της παραδοσιακής σεξουαλικότητας των ζευγαριών είναι να δίνουν προτεραιότητα στον στενό ετεροφυλόφυλο δεσμό τους και στη συναισθηματική δέσμευση για μονογαμία. Ο ρόλος της σεξουαλικότητας είναι να ενεργοποιεί το ζευγάρι και να ενισχύει τα αισθήματα επιθυμίας και σύνδεσης. Η πλειοψηφία των παντρεμένων και των ζευγαριών που έχουν συνάψει δεσμό, υποστηρίζει την παραδοσιακή σεξουαλικότητα του ζευγαριού.

Οι εναλλακτικές σεξουαλικότητες δεν αποτελούν απειλή για την παραδοσιακή σεξουαλικότητα των ζευγαριών.

Δυστυχώς όμως τα straight άτομα, αισθάνονται ότι απειλούνται ή και αναιρούνται από τις εναλλακτικές σεξουαλικότητες. Υπάρχουν όμως και υποστηρικτές των εναλλακτικών σεξουαλικοτήτων που αισθάνονται αρνητικά για τα παραδοσιακά ζευγάρια. Ένα παράδειγμα είναι τα ζευγάρια BDSM που περιγράφουν τις παραδοσιακές σχέσεις ώς vanilla ” ή τα πολυγαμικά ζευγάρια που περιγράφουν τα μονογαμικά ζευγάρια ως παγιδευμένα σε μια “σεξουαλική έρημο”. Αυτή η αντiπαράθεση λοιπόν είναι αχρείαστη και καταστροφική.

Εφόσον η σεξουαλική εναλλακτικότητα δεν περιλαμβάνει βία, παιδιά ή άσεμνη δημόσια συμπεριφορά, είναι στο φυσιολογικό εύρος της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η πρόκληση τόσο για τα παραδοσιακά όσο και για τα σεξουαλικά εναλλακτικά ζευγάρια είναι η ίδια, να εκφράσουν τον αυθεντικό σεξουαλικό τους εαυτό στο πλαίσιο της σχέσης τους. Το μάντρα της επιθυμίας, της ευχαρίστησης, του ερωτισμού και της ικανοποίησης ισχύει τόσο για τα παραδοσιακά όσο και για τα εναλλακτικά σεξουαλικά ζευγάρια. Η πρόκληση είναι να πάρουν μια “σοφή απόφαση” σχετικά με τη σεξουαλικότητα που να ταιριάζει στους ίδιους και τη σχέση τους. Δεν υπάρχει τίποτα στις εναλλακτικές σεξουαλικότητες που να αναιρεί την παραδοσιακή σεξουαλικότητα των ζευγαριών.

Το ζήτημα είναι να καταλάβουν και οι μεν και οι δε ότι δεν αλληλοαναιρούνται και η ύπαρξη του ενός δεν ακυρώνει την ύπαρξη του άλλου.

Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών σεξουαλικοτήτων τάσσονται υπέρ της συνειδητοποίησης της πολυπλοκότητας και των πολλαπλών τρόπων έκφρασης της σεξουαλικότητας. Ενθαρρύνουν τα άτομα να είναι ανοιχτά και να επικοινωνούν αλλά καλό θα είναι να μην πιστεύουν ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς σεξουαλικά ενδιαφέρον. Από μόνη της, η περιέργεια και η επικοινωνία είναι θετικά χαρακτηριστικά, αρκεί να μην υπάρχει πίεση για να επιβληθεί  αλλαγή σε κάποιον που θέλει να παραμείνει παραδοσιακός. Οι περισσότεροι υποστηρικτές των εναλλακτικών σεξουαλικοτήτων υποστηρίζουν τη σεξουαλική ποικιλομορφία και όχι τη διεκδίκηση της σεξουαλικής ανωτερότητας. Τόσο ατομικά, όσο και ως ζευγάρια, αλλά και πολιτισμικά θα ήμασταν πιο υγιείς αν ενισχύαμε την αποδοχή. Το κάθε ζευγάρι πρέπει να είναι ελεύθερο να δημιουργήσει το προσωπικό του σεξουαλικό προφίλ βασισμένο σε συμβατές με τον χαρακτήρα του στάσεις, συμπεριφορές, συναισθήματα και αξίες.