Γυρνάς σπίτι από μία ατελείωτη μέρα στη δουλειά και αρχίζεις σιγά σιγά να έχεις μία ψυχολογική πτώση από αυτές που σε κάνουν να θες να πάρεις τον προϊστάμενό σου τηλέφωνο και να του πεις «παραιτούμαι», αφού δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι σε αυτή τη θέση. Έχεις σκεφτεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Ίσως μπορεί να μισείς τη δουλειά που αναγκάζεσαι να κάνεις ή είναι πιθανό να δέχεσαι εργασιακό bullying και να μην το έχεις καταλάβει.Το Ινστιτούτο Εργασιακού Εκφοβισμού (Workplace Bullying Institute) ορίζει τον εκφοβισμό ως «επαναλαμβανόμενη, επιβλαβής για την υγεία κακομεταχείριση ενός ή περισσοτέρων ατόμων (που έχουν ως στόχο) από έναν ή περισσότερους θύτες, η οποία λαμβάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μορφές: λεκτική κακοποίηση, προσβλητική συμπεριφορά/συμπεριφορές (συμπεριλαμβανομένων των μη λεκτικών) που είναι απειλητικές, ταπεινωτικές ή εκφοβιστικές -ή παρακώλυση της εργασίας- σαμποτάζ – που εμποδίζουν την εκτέλεση της εργασίας».

Το bullying συχνά περνά απαρατήρητο στον εργασιακό χώρο, επειδή μπορεί να πραγματοποιείται υποδόρια, χωρίς να γίνεται έυκολα αντιληπτό από το θύμα. Μία μορφή συναισθηματικής και ψυχολογικής χειραγώγησης που μπορεί να “μαραζώσει” τον εργαζόμενο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνική προκειμένου να υπάρξει παραίτηση, ώστε να αποφευχθεί η απόλυση καθώς και η καταβολή της αποζημίωσης.

Ποια σημάδια εργασιακού bullying περνούν απαρατήρητα;

Σε κάνουν να νιώθεις άχρηστος

Σταματούν να αναθέτουν στον εργαζόμενο project ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που μπορεί να αφορά το αντικείμενό του, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει κάποια χρησιμότητα στην ομάδα ή σον χώρο εργασίας του. Παρόλο που μπορεί να του υπόσχεται κάποια έργο, τελικά τα στους υπόλοιπους με τον εργαζόμενο σταδιακά να φτάνει σε απραγία. Είναι πολύ πιθανό να νιώσει κάποιο αίσθημα αποτυχίας ή ακόμα και προδοσίας που θα τον οδηγήσουν να αμφισβητήσει τη θέση του.

Σου ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης

Μπορεί ένας πελάτης να ήταν αγενής και να ξεπέρασε τα όρια χωρίς να υπήρξε κάποιο έναυσμα, ωστόσο είναι δική σου ευθύνη να μη δημιουργείται ποτέ μία τέτοια κατάσταση σωστά; Λάθος! Μερικά γεγονότα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε και ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις μας να το κάνουμε. Ο υπεύθυνος πρέπει να έχει την ικανότητα να αξιολογεί κάθε κατάσταση και να προστατεύει τους υπαλλήλους του όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Δεν έχεις την ευθύνη για κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Ίσως να μην είναι και πολύ φυσιολογικό να μετατοπίζεται συνεχώς η ευθύνη σε σένα.

Συνεχώς αλλάζουν τις απαιτήσεις που έχουν από εσένα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η περιγραφή της εργασίας είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίες συνεχώς αλλάζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην εργασία. Όλα θεωρούνται αυτονόητα, όμως τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται ποτέ πραγματικά. Συνεχώς προκύπτουν νέες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν μόνο εσένα και νιώθεις να μπερδεύεσαι όλο και περισσότερο. Βαδίζεις στα χαμένα, όχι επειδή φταις εσύ, αλλά επειδή αυτοί δημιουργούν αυτό το κακοτράχηλο μονοπάτι.

Ψάχνουν αφορμές για να σου ασκήσουν κριτική

Δεν κάνεις τίποτα καλά, παρόλο που έχεις βγάλει τη δουλειά εις πέρας όπως σου ζητήθηκε. Ακόμα κι αν δεν κριτικάρουν την ίδια τη δουλειά, μπορεί να κριτικάρουν κάποια συμπεριφορά που επίτηδες παρερμήνευσαν προκειμένου να φανείς ο “κακός” στο εργασιακό σου περιβάλλον. Ό,τι και να πεις με κάποιο τρόπο θα το στρέψουν εναντίον σου και σίγουρα δεν έχεις εσύ το πρόβλημα.

Σου αναθέτουν εργασίες που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν

Αν αρχίσουν να σου αναθέτουν ξαφνικά εργασίες με μικρές χρονικές προθεσμίες, είναι πιθανό να θέλουν να σε κάνουν να αποτύχεις. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να σε φτάσουν στα όρια σου -πολύ πιθανό και στην υπερκόπωση- προκειμένου να παραιτηθείς και να τους αδειάσεις τη γωνιά. Ε δεν μπορείς να κάνεις το αδύνατο, δυνατό και δεν φταις εσύ γι’ αυτό.

Σου δημιουργούν ενοχές

Είσαι ο αποδιοπομπαίος τράγος και ο υποτιθέμενος κύριος υπαίτιος όλων των προβλημάτων. Σε ντροπιάζουν συνεχώς μέχρι να νιώσεις ότι δεν έχεις αξία χωρίς να έχεις κάνει κάποιο πραγματικό λάθος. Προσπαθούν συνεχώς να εκμηδενίσουν την αξία σου ώστε να έχεις κακή ψυχολογία προκειμένου να σε κάνουν ό,τι θέλουν. Έως πότε όμως;

Σε απομωνούν από την υπόλοιπη ομάδα

Αν κάνουν meeting κάθε φορά όταν δεν είσαι παρών ή σε διώχνουν από τον χώρο για να μην μπορείς να ακούσεις τι λένε, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πραγματοποιείται μία προσπάθεια αποκλεισμού από την ομάδα, προκειμένου να νιώσεις κοινωνικά απομονωμένος. Δεν έτυχε και τις 12 φορές να μίλησαν για θέματα δουλειάς χωρίς εσένα, προφανώς ήταν εσκεμμένο.