Η σύγχρονη επαγγελματική ζωή, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις και την εντατικοποίηση της εργασίας, δημιουργεί συχνά ανισορροπίες στις προσωπικές σχέσεις, ιδιαίτερα όταν το εργασιακό άγχος γίνεται σημείο τριβής. Τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μπορεί να γίνουν θολά, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου οι σύντροφοι καλούνται να επωμιστούν όχι μόνο τις δικές τους συναισθηματικές προκλήσεις αλλά και το άγχος της δουλειάς του άλλου. Όταν η επαγγελματική πίεση και τα προβλήματα εργασιακής φύσης μεταφέρονται στην προσωπική ζωή, μπορεί να προκληθούν συναισθήματα απογοήτευσης, απελπισίας και τελικά φθοράς της σχέσης.
Αυτό το φαινόμενο είναι συχνά αποτέλεσμα της ψυχολογικής ανάγκης να βρούμε συναισθηματική στήριξη από τον σύντροφό μας, αλλά και από την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε το άγχος στο εργασιακό περιβάλλον
«Φέρνουμε ένα σύνολο προσδοκιών ότι οι στενοί μας σύντροφοι είναι μια πηγή συναισθηματικής υποστήριξης και ότι μπορούμε να είμαστε οι πιο αυθεντικές εκδοχές του εαυτού μας», λέει στο Fortune η Alexandra Solomon, ψυχολόγος από το Σικάγο. Και ενώ είναι μια «ευλογία» όταν το διαπιστώνουμε, προσθέτει, «μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν προσέξουμε τον αντίκτυπο που έχει το burnout μας στο πώς εμφανιζόμαστε για αυτούς».
Έρευνες δείχνουν ότι το συνεχές μεταφερόμενο άγχος μπορεί να προκαλέσει σε έναν σύντροφο αισθήματα πίεσης, σαν να πρέπει να παίξει ρόλο “συμβούλου” ή “ψυχοθεραπευτή”, κάτι που τελικά δημιουργεί φθορά στη δυναμική της σχέσης . Όταν υπάρχει προσδοκία για αδικαιολόγητα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο από τον έναν σύντροφο, οι σχέσεις συχνά μπαίνουν σε μια πορεία διάλυσης.
Οι ανισότητες στον καταμερισμό του άγχους συχνά οδηγούν στη δημιουργία μιας σχέσης εξάρτησης, όπου ο ένας σύντροφος γίνεται ο “φροντιστής” της ψυχολογικής κατάστασης του άλλου. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς ο “φροντιστής” αρχίζει να αισθάνεται ότι οι δικές του ανάγκες παραμερίζονται, δημιουργώντας συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης. Σύμφωνα με την θεωρία της διαπροσωπικής επιβάρυνσης, οι σχέσεις που στηρίζονται σε μια ανισομερή κατανομή των ρόλων είναι λιγότερο πιθανό να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, καθώς τα αισθήματα άγχους και εξάντλησης επηρεάζουν και τους δύο συντρόφους .
Στην έρευνα της Deloitte’s Workplace Burnout Survey, για παράδειγμα, το 83% των ερωτηθέντων είπε ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσωπικές τους σχέσεις. Ομοίως, στην έκθεση Workforce State of Mind της Headspace για το 2024, το 71% των εργαζομένων συμφώνησε ότι το εργασιακό άγχος έχει προκαλέσει τον τερματισμό μιας προσωπικής σχέσης.
Αν και το εργασιακό άγχος υπάρχει μόνο στον έναν , ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός και βαθιά αντιληπτός και από τους δύο συντρόφους.
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, υποστηρίζει Solomon, είναι ότι το όριο μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ειδικά με τις απομακρυσμένες και υβριδικές δομές εργασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια για κάθε πτυχή της ζωής μας, και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα προστατέυσουν την προωσπική μας ζωή.
Θέστε σαφή όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Για να αποφευχθεί η φθορά της σχέσης, είναι σημαντικό να καθιερωθούν σαφή όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η δημιουργία τρόπων συμβολισμού της μετάβασης από την ώρα εργασίας στην ώρα του σπιτιού – ακόμα και αν όχι ιδιαίτερα, αν εργάζεστε από το σπίτι- μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη δύναμη της σχέσης σας.
Για όσους δουλεύουν εκτός σπιτιού, η επιστροφή στο σπίτι και η αλλαγή ρούχων έχει σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα. Απο τη στιγμή που κάνεις ένα χαλαρωτικό ντουζάκι και αλλάζεις σε άνετα ρούχα για το σπίτι, φρόντισε να αφήσεις μακρυά το άγχος της δουλειάς και μην ανοίξεις υπολογιστή. Για όσους δουλεύουν στο σπίτι, ο σαφής καθορισμός ωραρίου εργασίας είναι ζωτικής σημασίας. Η χρήση του χρόνου εκτός εργασίας για την επικοινωνία και τη χαλάρωση με τον σύντροφο βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής απόστασης. Η προσπάθεια να μην μεταφέρονται εργασιακές ανησυχίες στο σπίτι δημιουργεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τη σχέση.
Αντισταθείτε στην παρόρμηση για σύγκριση
Συχνά, όταν και οι δύο σύντροφοι περνούν δύσκολες στιγμές στη δουλειά, η ψυχολόγος Solomon υποστηρίζει ότι υπάρχει μια τάση να γίνουμε ανταγωνιστικοί σχετικά με το ποιος περνάει πιο δύσκολα. Είναι σημαντικό να αντισταθείτε στην παρόρμηση να συγκρίνετε την εμπειρία σας με αυτή του συντρόφου σας και να θυμάστε ότι όλο το άγχος είναι ανεπιθύμητο και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Το συναίσθημα τόσο το δικό σας όσο και του ανθρώπου που έχετε δίπλα σας είναι σημαντικό, πρέπει να ακούγεται και να το λαμβάνετε υπόψιν σας γιατί αλλιώς θα μονοπωλείτε τη σχέση και ο άλλος θα αισθάνεται συναισθηματικά παραγκωνισμένος.
Επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι κεντρικής σημασίας, καθώς οι σύντροφοι πρέπει να εκφράζουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους με σαφήνεια, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να επιλύουν τα συναισθηματικά τους ζητήματα χωρίς να απαιτούν αδικαιολόγητα μεγάλο συναισθηματικό βάρος από τον άλλο . Η τακτική συζήτηση με τον σύντροφό σας σχετικά με τα συναισθήματα και τις ανάγκες, χωρίς να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στα προβλήματα της εργασίας, μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση άγχους.
Εξηγήστε πώς αισθάνεστε και ακούστε προσεκτικά τον σύντροφό σας όταν μοιράζεται τις δικές του ανησυχίες. Μια υγιής σχέση απαιτεί αμοιβαία υποστήριξη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στον τρόπο που διαχειρίζονται τα επαγγελματικά άγχη. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να διαχωρίζουν το άγχος τους και να αποφεύγουν τη συναισθηματική εξάρτηση.
Κοινός χρόνος χωρίς laptop και κινητά
Η κοινή δραστηριότητα και ο χρόνος που περνάτε μαζί χωρίς την παρουσία εργασιακών υποχρεώσεων μπορεί να ενισχύσει τη σχέση. Οι στιγμές εκτός εργασίας θα πρέπει να είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της σύνδεσης με τον σύντροφο και την καλλιέργεια της σχέσης. Ο προγραμματισμός μικρών διαλειμμάτων ή εκδρομών, καθώς και η ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν απόλαυση και στους δύο, δημιουργεί θετικές εμπειρίες που απομακρύνουν το άγχος της καθημερινότητας.
Μην ξεχνάτε ότι επαγγελματική εξουθένωση συχνά, αν όχι πάντα, αφορά την εταιρική κουλτούρα και όχι τον εργαζόμενο. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι εύκολο να ρίξετε την ευθύνη στον σύντροφό σας που απαντά σε επαγγελματικά email μετά το ωράριο εργασίας του, εναπόκειται επίσης στον εργοδότη του να τηρεί τα όρια. Ο/ η σύντροφός σας είναι σύμμαχος και δεν δημιούργησε την εταιρική κουλτούρα που απαιτεί οι άνθρωποι να είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες.