Η άνοιξη θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Τα λουλουδάκια ανθίζουν κι ο ζεστός καιρός επιστρέφει. Οι ηλιόλουστες πλατείες και τα πάρκα σφύζουν από ζωή και η επιθυμία για ζευγάρωμα παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε ζώα και ανθρώπους. Η μέρα διαρκεί περισσότερο, και η όλο και μεγαλύτερη έκθεσή μας στον ήλιο διεγείρει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Όχι όμως όλους!

Κάποιοι από εμάς υποφέρουμε από ένα αναγκαίο κακό που φέρει μαζί της η κατα τ’άλλα πανέμορφη αυτή εποχή: τις αλλεργίες! Η άνοιξη για εμάς συνδέεται με το φτέρνισμα, το συνάχι, την εκνευριστική φαγούρα στα μάτια αλλά και την αίσθηση ότι μέσα από τον λαιμό μας περνά μια ανατριχιαστική γάτα, που καταλήγει στα αυτιά και μετά ανεβαίνει ξανά στο λαιμό, με ένα σισυφικό ανεβοκατέβασμα και άλλα παρόμοια δυσάρεστα συμπτώματα. Κυκλοφορείς με αντισταμινικά στις τσέπες που προκαλούν υπνηλία ολημερίς και ολονυχτίς, μάτια πρησμένα που δεν μπορείς να τα βάψεις και μοιάζεις με διεστραμμένο βατράχι. Η μύτη σου είναι πρησμένη σαν φραγκόσυκο, όχι και πολύ elegant εικόνα για να βγεις πρώτο ραντεβού. Συμπληρωματικά, έχεις δύσπνοια και ρινική καταρροή και φταρνίζεσαι σαν δαιμονισμένο, πράγμα πολύ άβολο όταν συμβαίνει δημόσια σε καιρούς πανδημίας.

Ωστόσο, οι εποχικές αλλεργίες διαφέρουν από άλλους τύπους αλλεργιών -όπως αυτές στα φιστίκια ή στις τρίχες της γάτας- στο γεγονός ότι είναι εποχικές. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες αλλεργίες εκδηλώνονται εποχιακά είναι επειδή η αιτία τους -συνήθως διάφορα φυτά και λουλούδια- ανθίζουν μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών του έτους.

Τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα;

Η γύρη είναι συνήθως ο ένοχος. Βρίσκεται σε μικρούς, αυγοειδείς κόκκους που απελευθερώνονται από διάφορα φυτά και λουλούδια καθώς αυτά ανθίζουν, μεταφέρεται από τον άνεμο και τα έντομα για τη γονιμοποίηση άλλων φυτών. Την άνοιξη τείνει να κυριαρχεί η γύρη των δέντρων, ενώ οι καλοκαιρινές αλλεργίες συνδέονται περισσότερο με φυτικά αλλεργιογόνα από το γρασίδι. Η εν λόγω γύρη μπορεί επίσης να προσγειωθεί στα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και τους πνεύμονες των ανθρώπων και να προκαλέσει όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης αλλεργίες με παρόμοια συμπτώματα που προκαλούνται από ορισμένα σπόρια μούχλας που μεταδίδονται μέσω του αέρα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Ωστόσο, η μούχλα που αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όλο το χρόνο.

Για ποιο λόγο υποφέρουμε;

Υποφέρουμε από εποχικές αλλεργίες για τους ίδιους λόγους που οι άνθρωποι υποφέρουν από όλα τα είδη αλλεργιών: Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που βρίσκεται στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες ενώ άλλοι όχι. Αλλά δύο χαρακτηριστικά που συνήθως εξετάζουν ως αιτίες, είναι η γενετική και το περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κληρονομικοί οι λόγοι, ενώ σε άλλες, άτομα που ζουν σε κλίματα που εμπεριέχουν περισσότερες αλλεργιογόνων ουσίες που επηρεάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ορισμένοι τρόπoι αντιμετώπισης των αλλεργιών περιλαμβάνουν την παραμονή μας σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες που ο αριθμός της γύρης είναι ιδιαίτερα υψηλός, τη χρήση ρινικών σπρέι και τη λήψη αντιισταμινικών. Για μακροχρόνια ανακούφιση, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για να μας ενημερώσει για το αν η ανοσοθεραπεία των αλλεργιών μπορεί να είναι μια επιλογή. Η δική μου εμπειρική πρόταση, είναι ότι καθόμαστε στο σπίτι μας με κλειστά παράθυρα και περιμένουμε να περάσει η άνοιξη.

Καλή μας τύχη!