Τα τελευταία χρόνια, η απογοήτευση πολλών singles από τα dating apps φαίνεται να έχει «πιάσει» ταβάνι. Το swiping για πολλούς έχει καταντήσει μια μονότονη ρουτίνα, στο οποίο σπαταλιούνται τις ώρες που η πλήξη βαράει κόκκινο. Όλο τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να προκύπτει καμιά ουσιαστική γνωριμία ή ακόμα και αλληλεπίδραση. Πολλοί από τους φίλους μου –και ειδικά τα κορίτσια- που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές, συχνά γκρινιάζουν ότι έχουν κουραστεί από την έλλειψη ευγένειας που επικρατεί στο online dating.

Απ΄ότι φαίνεται, αυτό ισχύει για τους πλείστους χρήστες – καθώς σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, πάνω από το 85% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 34 ετών δήλωσαν ότι κάποιος σε μια εφαρμογή γνωριμιών συνέχισε να επικοινωνεί μαζί τους ακόμη και όταν δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται. Άλλοι πάλι είναι δύσπιστοι από τον τρόπο που κάποιος παντελώς ξένος, μέσα σε λίγες μόνο μέρες – ή ακόμα και ώρες- ξαφνικά δηλώνει ερωτοχτυπημένος και μεμιάς αρχίζει μια love bombing επίθεση. Μια έρευνα του Forbes Health/OnePoll διαπίστωσε ότι το 79% των ερωτηθέντων της Gen Z είχαν καεί από τις εφαρμογές γνωριμιών.

Στο TikTok, χιλιάδες βίντεο παροτρύνουν τους χρήστες να διαγράψουν τις εφαρμογές τους, την ώρα που νεαρές γυναίκες με δάκρυα στα μάτια εξιστορούν τις περιπέτειές  τους από αποτυχημένα ραντεβού, τόσο εντός όσο και εκτός εφαρμογών, και αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο δύσκολο να γνωρίσεις κάποιον ή να κάνεις μια σχέση. Σύμφωνα με τους New York Times, η χρηματιστηριακή αξία του Bumble και του Match Group -στην οποία ανήκουν τα Tinder, Match.com, OkCupid, Hinge και άλλα- έχει πέσει κατά περισσότερο από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021.

Εικονογράφηση: @freundbild

 

Παρόλο που σε όλη σχεδόν την ιστορία της ανθρωπότητας, οι επίδοξοι εραστές εφεύρισκαν ένα σωρό ευφάνταστους τρόπους για να συναντηθούν, ορισμένοι singles – ειδικά εκείνοι των οποίων η μόνη εμπειρία γνωριμιών ήταν μέσω ψηφιακής διαμεσολάβησης – μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι ικανότητές τους στο φλερτ δια ζώσης είναι ανεπαρκείς. Το κλειδί για να συνδεθείτε με κάποιον με σάρκα και οστά, λένε οι ειδικοί, είναι να επικεντρωθείτε σε ποιοτικές συζητήσεις με όλους όσους συναντάτε και να μην παίρνετε προσωπικά την απόρριψη.

Δώστε προτεραιότητα σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ξέρετε ότι θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την γνωριμίες από κοντά είναι να μην ξέρεις πού θα γνωρίσεις ανθρώπους. Υπάρχουν τα κλισέ – μπαρ, πάρτι – και τοποθεσίες βγαλμένες από ρομαντικές κομεντί – ασανσέρ, βιβλιοπωλεία. Αλλά το κλειδί βρίσκεται στο απρόσμενο και στο στοιχείο της έκπληξης – να βρείτε ένα μέρος όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζετε. Σκεφτείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και βρείτε μια παρέα ή μια ομάδα που να ασχολείται με αυτή την δραστηριότητα. Προσπαθήστε να μη θεωρείτε αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις ως ευκαιρίες για να γνωρίσετε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο, αλλά ως ευκαιρίες να μάθετε περισσότερα για κάτι που σας ενδιαφέρει πραγματικά. Αν διασκεδάζετε, αυτό σας απαλλάσσει από την πίεση και είστε πιο πολύ ο εαυτός σας, κάτι που είναι από μόνο του ελκυστικό.

Οι καλύτερες συμβουλές για το φλερτ στην πραγματική ζωή

– Πηγαίνετε τακτικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις – όπως ένα πρωτάθλημα μπάσκετ – όπου δεν γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους.

– Βγάλτε τα χέρια σας, βγάλτε τα ακουστικά σας και κοιτάξτε κατάματα.

– Συζητήστε με τρεις, τέσσερις ή πέντε αγνώστους, ανεξάρτητα από το αν σας ενδιαφέρουν ερωτικά.

– Αν ο συνομιλητής σας δίνει σύντομες, κοφτές απαντήσεις και δεν έχει οπτική επαφή, καλύτερα να αποχωρήσετε διακριτικά.

– Αν σας αρέσει κάποιος, ρωτήστε τον αν θέλει να βρεθείτε εκτός της εκδήλωσης.

– Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν ο άλλος δεν ανταποκριθεί στα αισθήματά σας.

Αυτά μπορεί να είναι one-offs, όπως μια συναυλία, ή μια συνηθισμένη εκδήλωση, όπως ένα πρωτάθλημα μπάσκετ. Ωστόσο, όσο πιο συχνά συναντιέται η ομάδα, τόσο λιγότερο εκφοβιστικό είναι να πλησιάζετε τους ανθρώπους, αφού σας είναι ήδη οικείοι.

Από προσωπική εμπειρία, η μεγαλύτερη συμβουλή μου για τους ανθρώπους που αισθάνονται πιο εσωστρεφείς ή φοβούνται να πλησιάσουν τους άλλους, είναι να επαναλαμβάνετε αυτή τη δραστηριότητα, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε δεσμούς με τους άλλους μέχρι να μην σας είναι πλέον ξένοι και να μην αισθάνεστε τόσο φοβισμένοι.

Αν είστε έτοιμοι να παρακολουθήσετε αυτές τις εκδηλώσεις μόνοι σας, κάντε το – αυτό θα σας ωθήσει να συνομιλήσετε με περισσότερους ανθρώπους. Για να δείξετε ότι είστε ανοιχτοί στο να σας πλησιάσουν, προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή με τους άλλους, να χαλαρώσετε τα χέρια σας και να στρέψετε το πρόσωπο και το σώμα σας προς τους ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να μιλήσετε. Βγάλτε και τα ακουστικά σας και ανοιχτείτε προς τη δυνητικότητα.

Επίσης, δεν είναι κακό να ζητήσετε από έναν φίλο να έρθει μαζί σας, ιδανικά κάποιον που είναι επίσης ανοιχτός στο να μιλήσει με νέους ανθρώπους. Οι μικρές ομάδες των δύο ή τριών ατόμων είναι ιδανικές. Όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σας πλησιάσει ένας άγνωστος. Αν είστε σε μια ομάδα οκτώ ατόμων, είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος να σας πλησιάσει.

Ένα από τα λίγα μέρη όπου δεν είναι καλή ιδέα να συναντήσετε έναν υποψήφιο σύντροφο, είναι ο χώρος εργασίας σας. Σκεφτείτε πολύ καλά το ενδεχόμενο να επιχειρήσετε να βγείτε ραντεβού με έναν συνάδελφο. Σίγουρα, μπορεί να έχετε μια καλή ανάγνωση της προσωπικότητάς τους, αλλά κινδυνεύετε να φέρετε σε άβολη θέση τους συναδέλφους σας στο γραφείο, αν η σχέση δεν ευδοκιμήσει. Επιπλέον, οποιαδήποτε ανισορροπία της εξουσίας μεταξύ σας, μπορεί να δημιουργήσει μια άκρως προβληματική σχέση.

Βγάλτε τo ερωτικό κομμάτι από την εξίσωση

Οι εφαρμογές γνωριμιών αφαιρούν την αβεβαιότητα από τη γνωριμία με τους άλλους: Το γεγονός ότι ένα άτομο βρίσκεται στην πλατφόρμα και έχει κάνει match μαζί σας είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι είναι πρόθυμο να βγει μαζί σας. Οι αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιο αβέβαιες. Ενώ οι άνθρωποι δικαίως ανησυχούν να μην φανούν περίεργοι όταν προσεγγίζουν τους άλλους, οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι απλώς να συνομιλήσετε με κάποιον όχι επειδή είναι «υποψήφιος», αλλά επειδή απλώς σας φαίνεται ενδιαφέρον..

Μην εστιάζετε στο φλερτ και αντ’ αυτού επιδείξτε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Δοκιμάστε να κάνετε κομπλιμέντα σε έναν άγνωστο στη στάση του λεωφορείου ή να ρωτήσετε αν το άτομο που κάθεται δίπλα σας στο μπαρ θα σας πρότεινε το βιβλίο που διαβάζει. Ακούστε προσεκτικά τις απαντήσεις τους και κάντε ερωτήσεις με βάση αυτά που σας είπαν. Πολύ σύντομα θα βρείτε κάποιο κοινό ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που κολλήσετε, ξεχάστε ότι πρόκειται για μια ερωτική προοπτική. Πείτε στον εαυτό σας ότι έχετε να κάνετε με ένα ανθρώπινο ον και το καθήκον σας είναι απλώς και μόνο να ασχοληθείτε με αυτό το ανθρώπινο ον.

Είναι OK να είστε νευρικοί όταν προσεγγίζετε κάποιον που δεν γνωρίζετε, λέει η Bela Gandhi, σύμβουλος γνωριμιών και host of the Smart Dating Academy podcast. Αλλά όσο περισσότερο μιλάτε με ανθρώπους, τόσο περισσότερο ξεπερνάτε αυτό το άγχος, λέει. Ξεκινήστε σε περιβάλλοντα με χαμηλό ρίσκο, όπως το μανάβικο, και προσπαθήστε να κουβεντιάσετε με το άτομο που σας κάνει να νιώθετε πιο λιγότερο αμήχανα.

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε τις συζητήσεις σας, λέει η Gandhi, είναι να εμπλέξετε τους φίλους σας. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεστε σε ένα πάρτι, πιάστε έναν φίλο σας και κοινωνικοποιηθείτε με νέο κόσμο. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανταλλάξετε επαφές με όσους σας ενδιαφέρουν.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις του άλλου ατόμου για να διαπιστώσετε αν απολαμβάνει τη συζήτηση. Αν σας δίνει σύντομες, κοφτές απαντήσεις και δεν έχει οπτική επαφή, μπορεί να μην ενδιαφέρεται. Μπορείτε να σκεφτείτε να αποχωρήσετε από τη συζήτηση με ευγένεια για να αποφύγετε άβολες καταστάσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε πολύ να μας πλησιάσει ένας ελκυστικός ξένος σε ένα πάρτι, αλλά «όλοι θέλουν κάποιος άλλος να κάνει την αρχή», λέει η Gandhi. Ίσως χρειαστεί να αναλάβετε τα ηνία και να κάνετε εσείς την αρχή – αυτό δεν είναι απελπισία, είναι κοινωνικοποίηση. Ακόμα κι αν δεν συνδεθείτε με κάποιον ερωτικά, υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσετε έναν νέο φίλο, μια επαγγελματική επαφή ή ακόμα και κάποιον που μπορεί να σας συστήσει κάποιον από τους ελεύθερους φίλους του.

Το να ζητήσετε από κάποιον να βγείτε δεν χρειάζεται να είναι αμήχανο

Ίσως και να μιλάτε με κάποιον εδώ και καιρό και η συζήτηση ρέει: Γελάτε ο ένας με τα αστεία του άλλου, υπάρχει πολλή οπτική επαφή, κάνετε και οι δύο ερωτήσεις στον άλλον. Όλα τα σημάδια δείχνουν αμοιβαίο ενδιαφέρον για να γνωριστείτε περισσότερο.

Δεν χρειάζεται να αναφέρετε ρητά ότι θα θέλατε να βγείτε ραντεβού μαζί τους, κρατήστε το χαλαρό λέγοντας: «Πέρασα πραγματικά υπέροχα. Ίσως θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε αυτό το νέο [wine bar/εστιατόριο/γηπεδο τένις] που ανέφερες κάποια στιγμή» ή «Θα πρέπει οπωσδήποτε να ανταλλάξουμε αριθμούς και να συναντηθούμε στη συναυλία του [κοινού αγαπημένου συγκροτήματος] την επόμενη εβδομάδα».

Θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μια άλλη προσέγγιση για την καψούρα σας που συναντάτε ξανά και ξανά. Αν το αντικείμενο του πόθου σας είναι, ας πούμε, ένας συμμαθητής σας από τα μαθηματα κεραμικής, δοκιμάστε να θέσετε το ερώτημα προς όλη την ομάδα αν θέλουν να πάτε φια ένα ποτό μετά το μάθημα.

Να παραμείνετε ψύχραιμοι αν σας απορρίψουν (και να είστε ψύχραιμοι όταν απορρίπτετε κάποιον)

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλούς λόγους για να απορρίψουν ένα ραντεβού. Μπορεί να βρίσκονται ήδη σε σχέση, μπορεί να μετακομίζουν σε μια νέα πόλη σε λίγους μήνες ή μπορεί απλώς να μην αισθάνονται την ερωτική σπίθα. Δεν χρειάζεται να το παίρνετε προσωπικά. Σε περίπτωση που ο άλλος ήταν θρασύς και αγενής στην απάντησή του, τότε γλιτώσατε μπλεξίματα και πιθανότατα τοξικές καταστάσεις.

Προσπαθήστε να μην κολλήσετε στη σκέψη ότι δεν είστε ερωτεύσιμοι ή αρκετά ελκυστικοί, λέει η Gandhi. Αντ’ αυτού, μπείτε στη θέση του άλλου. Σκεφτείτε τη στιγμή που ένα πολύ καλό άτομο σας ζήτησε να βγείτε, αλλά εσείς δεν είχατε αντίστοιχη επιθυμία. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν σκεφτόσασταν ότι το άτομο ήταν ανάξιο να αγαπηθεί. «Δεν θα αισθανόμουν αμήχανα για έναν άντρα αν ερχόταν σε μένα και έπιανε κουβέντα και μου ζητούσε τον αριθμό μου και εγώ έλεγα: “Βασικά, έχω αγόρι. Δεν ενδιαφέρομαι, σε ευχαριστώ πολύ”», λέει η Gandhi.

Όσο αυτονόητο και αν φαίνεται, μην προσβάλλεστε το άλλο άτομο αν αρνηθεί την πρότασή σας για να βγείτε. «Σεβαστείτε την απόφαση του άλλου και απλά προχωρήστε παρακάτω».

Αν είστε εσείς αυτός που απορρίπτει κάποιον, να είστε πάντα ευγενικός και άμεσος. Μπορείτε να πείτε: «Με κολακεύει αφάνταστα, αλλά έχω σχέση με κάποιον άλλον. Λυπάμαι» ή «Πραγματικά απόλαυσα τη συζήτησή μας, αλλά δεν ενδιαφέρομαι».

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το άλλο άτομο να μην αποδεχτεί τη απόρριψή. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, λέει η Gandhi. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι κάνατε τη σωστή επιλογή. «Αν κάποιος αντιδρά σε μια πολύ ειλικρινή, ευγενική σας στάση», λέει, «αυτό είναι κρίμα για τους ίδιους. Είναι πραγματικά ατυχές που κινούνται στον κόσμο με αυτήν την οπτική γωνία και τους λυπάμαι».

Τα ραντεβού στην πραγματική ζωή μπορεί να αποτελούν συναισθηματικό ναρκοπέδιο, αλλά μπορείτε να αποφορτιστείτε από την πίεση. Αρκεί οι προσδοκίες σας να είναι απλά να έχετε μια ευχάριστη συζήτηση με κάποιον, κι ο έρωτας θα ακολουθήσει σύντομα.

 

✥ Δείτε επίσης: Dating apps, αντικειμενοποίηση και αυτο-αντικειμενοποίηση