Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλά κάποιοι χώροι που περνάμε ανέμελα τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μας. Καθώς κάνουμε ανυποψίαστοι scroll down -εκτός από τις ειδήσεις της ημέρας και τα αστεία βίντεο- θα εμφανιστούν στην αρχική μας σελίδα δεκάδες απόψεις, σχόλια και αντιδράσεις από φίλους, γνωστούς και από άτομα που ίσως να μην τα έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας. Αυτά τα ψηφιακά περιβάλλοντα τα οποία βρίσκονται στην οθόνη του κινητού και του υπολογιστή μας είναι προεκτάσεις της κοινωνικής μας ζωής με μεγάλη επίδραση στη ψυχική μας υγεία.

Χθες το βράδυ καθώς έκανα κύλιση προς τα κάτω -όπως λέμε στα ελληνικά το scroll down- έπεσα πάνω σε μία δημοσίευση ενός διαδικτυακού μου φίλου και εκνευρίστηκα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το περιεχόμενο του κειμένου, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα. Το πρόβλημα ήταν το αρνητικό συναίσθημα που δημιουργήθηκε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη.

Αυτή τη φορά αντί να το προσπεράσω και να συνεχίσω την κύλιση σα να μην έγινε τίποτα, αποφάσισα να τον διαγράψω και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Το να διαγράψουμε κάποιον μπορεί να ακούγεται ως κάτι ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία σπουδαία κίνηση για τον εαυτό μας. Η διαγραφή ή το unfollow αντίστοιχα σε άλλες πλατφόρμες, δεν αποσκοπεί στη τιμωρία του εκάστοτε ατόμου ή στη λογοκρισία του. Το να αποκλείσουμε κάποιον από τον ψηφιακό μας χώρο έχει να κάνει με τη διατήρηση της ηρεμίας στη ζωή μας, όχι την καταστολή της φωνής του. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός μας.

Σκεφτείτε τι θα κάνατε στην πραγματική ζωή. Αν κάποιος γνωστός σας πρόσβαλε έναν δικό σας άνθρωπο ή μιλούσε υποτιμητικά ή επιθετικά σε κάποιον χωρίς λόγο, θα συνεχίζατε να του μιλάτε ή να τον χαιρετάτε στο δρόμο όποτε τον συναντούσατε; Θα τον δικαιολογούσατε μέσα σας και θα συνεχίζατε τη ζωή σας σα να μην τρέχει τίποτα; Μάλλον όχι.

Η ίδια λογική θα πρέπει να ισχύει και για τις διαδικτυακές μας αλληλεπιδράσεις. Από τη στιγμή που η ανάρτηση, το σχόλιο ή όσα λέει στη μεταξύ σας συνομιλία είναι ενάντια στις πεποιθήσεις και τον αξιακό σας κώδικα, το πιο πιθανό είναι να μη μπείτε σε διαδικασία δικαιολόγησης και να μην του ξαναμιλήσετε.

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο κείμενο δεν υπάρχει κάποιος λόγος να δικαιολογείτε οποιονδήποτε έχει κακοποιητικό λόγο ή σας βλάπτει ψυχικά. Γιατί αν τον δικαιολογήσετε ή ακόμα κι αν το προσπεράσετε χωρίς να δράσετε θα συνεχίσετε να είστε εκτεθειμένοι σε περιεχόμενο που σας επηρεάζει αρνητικά και σας ταράζει.

Είναι δικαίωμά μας να επιλέγουμε εμείς με ποιους θέλουμε να αλληλεπιδράμε ψηφιακά. Όπως στον πραγματικό κόσμο δεν θα αφήναμε να υπάρξει κοντά μας κάποιος που είναι ανεπιθύμητος ή ενοχλητικός, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στα social media μας. Είναι ο χώρος μας και πρέπει να θέτουμε και εκεί τα όριά μας. Χωρίς φόβο και ενοχές.

Τα όρια είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία και να προστατεύσουμε την ευημερία μας. Στον πραγματικό κόσμο, θέτουμε όρια χωρίς δεύτερη σκέψη – κλειδώνουμε τις πόρτες μας, δεν απαντάμε σε κλήσεις και επιλέγουμε με ποιον θα βρεθούμε. Ας κάνουμε το ίδιο και ψηφιακά πατώντας το κουμπί της διαγραφής ή του unfollow. Είναι τρομερά απελευθερωτικό, αλήθεια!

Η ελευθερία της διαγραφής και του unfollow είναι μια μορφή ενδυνάμωσης σε ένα περιβάλλον όπου συχνά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Και επειδή πίσω από ένα πληκτρολόγιο ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να μας ενοχλεί όποτε θέλει, με τη διαγραφή θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο της ηρεμίας μας. Κάποιες φορές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί.

Με τη διαγραφή δεν τρέχουμε μακριά από το πρόβλημα, αυτό το κάνουμε με το scroll down. Με τη διαγραφή παίρνουμε μια στρατηγική απόφαση να απομακρύνουμε τον εαυτό μας από μια αρνητική κατάσταση, η οποία μπορεί να καταναλώνει ένα σημαντικό μέρος της πολύτιμης ενέργειάς μας.

Σκεφτείτε ότι ο ψηφιακός σας χώρος είναι το αγαπημένο σας φυτό. Όπως ακριβώς θα αφαιρούσατε τα ζιζάνια για να εξασφαλίσετε την υγιή ανάπτυξή του, το ίδιο θα κάνετε και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την αφαίρεση των αρνητικών επιρροών, οι θετικές θα λειτουργήσουν ως λίπασμα και θα σας βοηθήσουν να ανθίσετε γρηγορότερα. Θα νιώσετε μία αίσθηση ανακούφισης και ικανοποίησης και θα δείτε τη διάθεσή σας σταδιακά να αλλάζει, υπό την προϋπόθεση να συνεχίσετε να βρίσκεστε μακριά τους ψηφιακά.

Μην υποτιμάτε τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, έχουν την ίδια δύναμη όπως οι πραγματικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα νιώσετε δυσφορία ή εκνευρισμό κατά τη διάρκεια του scroll down ή της συνομιλίας σας με έναν άλλον χρήστη, διαγράψτε τον. Μη διστάσετε. Απλά κάντε το.

Η διαγραφή και το unfollow είναι φοβερές πηγές ντοπαμίνης. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τις χρησιμοποιήσετε.

Δείτε επίσης: Σκρολάροντας ταχέως στην “Εποχή της Ντοπαμίνης”