Με θέμα «Κόσμοι του Αύριο» («Worlds of Tomorrow»), το φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας (Athens Science Festival 2022) επιστρέφει και πάλι δια ζώσης και πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους, από το πρωί μέχρι το βράδυ, να ανακαλύψουν την επιστήμη μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι.

Περίπου 130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμοί, stand-up science και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία συνθέτουν το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό σκηνικό του φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2014.

Με έμπνευση από τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, το φετινό φεστιβάλ εξερευνά τους κόσμους του αύριο, ενώ προσκεκλημένοι, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από σύγχρονα  ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αειφόρος ανάπτυξη.

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την υπολογιστική όραση, θα προγραμματίσουν και θα οδηγήσουν το δικό τους Minibot, θα ταξιδέψουν νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και θα ανακαλύψουν τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας 2022 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών και άλλων φορέων. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν με ξεχωριστές δράσεις τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΛΚΕΘΕ, το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το ΕΚ Αθηνά, το ΙΙΒΕΑΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το «παρών» δίνουν επίσης, για άλλη μια χρονιά, πλήθος εκπαιδευτικών οργανισμών, εταιρειών, ιδρυμάτων και μουσείων, με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Η διαδραστική έκθεση Planets In Your Hand καλεί τους πάντες να αγγίξουν τους πλανήτες και να ταξιδέψουν νοητά στο Ηλιακό μας Σύστημα. Μέσα από την έκθεση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να αντιληφθούν δια της αφής τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη.

Φωτ.: Athens Science Festival

To Fiber Lab by COSMOTE μας καλεί να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των οπτικών ινών. Η «Αποθήκη» της Τεχνόπολης μετατρέπεται σε έναν μοναδικό χώρο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους.

Mια σειρά σύντομων και διαδραστικών παιχνιδιών με τίτλο Το Πλαστικό μου και ΕΓΩ στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε έναν τρόπο ζωής με λιγότερο πλαστικό, βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η Διεθνής Έκθεση Παιδικής Tέχνης Lidice αποτελεί εδώ και 50 χρόνια το αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής τιμώντας τη μνήμη των παιδιών θυμάτων της τσεχικής πόλης Lidice, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως που χάθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις. Η έκθεση παρουσιάζει τα καλύτερα από αυτά, με θέμα την Χημεία.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στη διεύθυνση:   https://www.viva.gr/tickets/festival/athens-science-festival-2022/