Αυτό το Σαββατοκύριακο το περιμέναμε πως και πως γιατί τα έχει όλα (μην ξεχνάμε έχουμε και Ευρωεκλογές). Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν γιατί ο ενθουσιασμός δεν κρύβεται για τη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ και των The Offspring στην πλατεία Νερού, φροντίστε να ντυθείτε όσο πιο ανάλαφρα γίνεται και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το πιο απαραίτητο αξεσουάρ: τη βεντάλια! Υπάρχουν ακόμα κάποια διαθέσιμα εισιτήρια και για τις δύο συναυλίες γι’ αυτό σπεύστε να προλάβετε.

Οι υπόλοιποι που δεν είσαστε σε φάση συναυλίας προφανώς δε θα μείνετε σπίτι. Άλλωστε στην πόλη σας περιμένουν: μία έκθεση στην οποία θα συναντηθούν τα κόμικς της δεκαετίας του ’80 με τη ζωγραφική, μια «μικρή» παράσταση για τις «μεγάλες» δυνάμεις που μας κινητοποιούν, μία προβολή μέσω της οποίας θα κάνετε μία απολαυστική και βαθιά συγκινητική βόλτα σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, αλλά και μέρος της φετινής σοδειάς της ντόπιας λογοτεχνικής παραγωγής.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 8 Ιουνίου

Coldplay live στο ΟΑΚΑ

Coldplay

Περίπου 120.000 άνθρωποι θα απολαύσουν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο συγκρότημα “Coldplay” στις δύο συναυλίες που θα κάνουν στην Αθήνα, στα πλαίσια της Παγκόσμιας περιοδείας τους με τίτλο “MUSIC OF THE SPHERES“.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσω των δημοφιλών ήχων του συγκροτήματος, το κοινό που θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ θα ταξιδέψει από το άγνωστο στην καθημερινότητα, με τα μηνύματα για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα να κυριαρχούν.

Ξεχωριστό κομμάτι των συναυλιών αυτών, η υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών, όπου έχουν καταφέρει να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των συναυλιών τους κατά 59%.

Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι απαγορεύεται η χρήση πλαστικών συσκευασιών, δεν τυπώνουν εισιτήριο και συστήνεται η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Εισιτήρια εδώ.

Πληροφορίες εδώ.

Matterz x Athens Pride 

φορά
Φωτ.: Κώστας Τζούμας/ Eurokinissi

Η κεντρική ιδέα της εκδήλωσης στις 8 Ιουνίου θα είναι τα safe spaces και πώς το Matterz, ως ψηφιακό οικοσύστημα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους και πόλεις για όλα τα άτομα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ιδρύτριες του Matterz και η επιστημονική μας σύμβουλος, Μάττα Σαμίου, ειδική σε θέματα φύλου, ισότητας και συμπερίληψης.

Η ανοιχτή συζήτηση θα είναι βιωματική – θα συζητηθεί το πώς φτάσαμε σε αυτή την ιδέα, την έρευνα που κάναμε, το κενό που θέλουμε να καλύψουμε, κτλ. Η Μάττα θα εξηγήσει μέσω της πείρας της, της δικής της έρευνας και της εμπειρίας της πώς προσέγγισε το θέμα, επισφραγίζοντας το πλάνο δράσης. Το Matterz φτιάχτηκε από την κοινότητα για την κοινότητα και θα υπάρχει για να “απαιτεί” ένα πιο ασφαλές, συμπεριληπτικό μέλλον, μέσα από μία εποικοδομητική, άμεση και καθόλου στημένη ανοιχτή συζήτηση.

Συντελέστριες: Φώφη Τσεσμελή, Tilbe Gunduz, Μάττα Σαμίου, Ειρήνη Καρβούνη. Τοποθεσία: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”. Ώρα: 18:00. Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες εδώ.

“Πικροδάφνες” της Πάολας Ρεβενιώτη 

συναυλίες

Η Πάολα, η Μπέτι και η Εύα, τρεις τρανς γυναίκες στα 60 τους σε μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα, επισκέπτονται ξανά τους δρόμους και τα μέρη όπου ξεκίνησαν τη σεξεργασία, όπου διασκέδασαν και βρήκαν τον έρωτα, αγωνίστηκαν, υπήρξαν και αντιστάθηκαν ένδοξα.

Σκηνοθεσία: Πάολα Ρεβενιώτη
Σενάριο: Πάολα Ρεβενιώτη
Μουσική: Opera di Bestia
Εμφανίζονται: Μπέττυ Βακαλίδου, Εύα Κουμαριανού, Πάολα Ρεβενιώτη.

Info: 08/06, 20:00 – 21:30 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ».

Είσοδος ελεύθερη

“Κατάματα” στη Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HUMAN CAST (@humancastorg)

“Ο άνθρωπος απέναντι στο άγνωστο. Ο άνθρωπος που επαναστατεί, ερωτεύεται, γεννά, μεγαλώνει, ζει και πεθαίνει. Στην άλλη «πλευρά» η Εξουσία – ανθρώπινο δημιούργημα – ελέγχει, κινεί, διακινεί και υποκινεί με τρομακτική ακρίβεια, απαγορεύοντας την απόκλιση. Μια Εξουσία που υπονομεύει τη διαφορετικότητα. Μια σύγκρουση. Ένας αγώνας. Η ζωή είναι δικαίωμα.

Μια «μικρή» παράσταση για τις «μεγάλες» δυνάμεις που μας κινητοποιούν. Μια σκηνική σύνθεση για την αιώνια πάλη του ανθρώπου με τα θηρία της ύπαρξης που αναπόφευκτα καταλήγει σε ένα κοίταγμα μέσα στον συμπαντικό καθρέφτη, κατάματα.”

Η παράσταση “Κατάματα” πραγματεύεται την καθημερινή πάλη του ανθρώπου ενάντια στην αβεβαιότητα, τις υπαρξιακές ανησυχίες και την καταπίεση της διαφορετικότητας που ο ίδιος επιβάλλει στον εαυτό του. Έχει διάρκεια 35 λεπτά και στην παράσταση, μεταξύ άλλων, ακούγεται κείμενο που έχει γραφτεί από τον Ζακ Κωστόπουλο.

Το  «HUMANCAST», ο οργανισμός που υπογράφει την παράσταση, προάγει την αξιοπρεπή προβολή, την ορατότητα και συμπεριληπτικότητα καλλιτεχνών διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, LGBTQIIch + και ανάπηρων ατόμων, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας στα ΜΜΕ και σε καλλιτεχνικές / ψυχαγωγικές παραγωγές, με στόχο την γενικότερη εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων εις βάρος αυτών των κοινωνικών ομάδων.

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ), Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου
Ημερομηνία: 8/6/2024, 20:00 – 20:45
Είσοδος: Ελεύθερη
Προσβασιμότητα: Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Προσβάσιμη τουαλέτα.
Απέναντι από έξοδο μετρό Δημοτικό Θέατρο.

Κυριακή, 9 Ιουνίου

The Offspring live στην Πλατεία Νερού – Release Athens 2024 

Offspring
The Offspring

To Release Athens 2024 υποδέχεται τους The Offspring στην Πλατεία Νερού. Μία από τις πιο επιτυχημένες punk rock μπάντες όλων των εποχών, με απήχηση σε ολόκληρο το φάσμα των φίλων της rock’n’roll μουσικής, επιστρέφουν μετά από 15 χρόνια στην Αθήνα για την πιο δυναμική βραδιά του φετινού καλοκαιριού. Μαζί τους, δύο από τα πιο συναρπαστικά live acts της σκηνής, οι εκρηκτικοί The Subways και οι Danko Jones, στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Την βραδιά ανοίγουν οι Αθηναίοι punk rockers, The Overjoyed.

Οι The Offspring δημιουργήθηκαν το 1984 στην Καλιφόρνια και αποτέλεσαν ένα από τα συγκροτήματα που αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον του κοινού για το punk στα 90s. Κύριος λόγος η κυκλοφορία του αξεπέραστου “Smash” (1994) στην Epitaph Records, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει τις 11 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, αποτελώντας μέχρι σήμερα το εμπορικότερο album ανεξάρτητης εταιρείας στην ιστορία της μουσικής, ενώ τα singles “Come Out And Play”, “Self Esteem” και “Gotta Get Away” εξελίχθηκαν σε διαχρονικούς ύμνους μιας ολόκληρης γενιάς και σφράγισαν τη θέση της μπάντας στην κορυφή του μουσικού στερεώματος.

Ακολούθησαν εμβληματικά άλμπουμ, όπως τα “Ixnay on the Hombre” (1997), “Americana” (1998) και “Conspiracy of One” (2000), θρυλικά τραγούδια όπως τα “Gone Away”, “Kids Aren’t Alright”, “You’re GonnaGo Far Kid”, “Pretty Fly (For A White Guy)”, “Why Don’t You Get A Job” και εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Dexter Holland, Noodle, Todd Morse, Jonah Nimoy και Brandon Pertzborn, μετά την κυκλοφορία του δέκατου δίσκους τους, “Let The Bad Times Roll” (2021), πραγματοποίησαν μια τεράστια περιοδεία με εμφανίσεις στην Αυστραλία, τις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Ευρώπη, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο που αποθέωσε μια από τις πιο ξεχωριστές μπάντες των τελευταίων δεκαετιών.

Το 2024, οι The Offspring γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “Smash” και θα ανέβουν στη σκηνή της Πλατείας Νερού για μια εμφάνιση που προβλέπεται να είναι από τις πιο εκρηκτικές του Release Athens 2024.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Books n’ beer 2024 στο Πεδίον του Άρεως

Το books n’ beer 2024 διαξάγεται από την Παρασκευή στην Πλατεία Οικονομίδη, στο Πεδίον του Άρεως και θα ολοκληρωθεί σήμερα με ωράριο λειτουργίας 12:00 -21:00.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε μέρος της φετινής σοδειάς, της ντόπιας λογοτεχνικής παραγωγής, με ένα μπαράζ οκτώ σύντομων παρουσιάσεων διάρκειας 20 λεπτών η καθεμία! Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στην μεσημεριανή αγκούσα με μια δροσιστική μπίρα αντί παρηγοριάς, για να ολοκληρωθούν μετά το σούρουπο με πολλές ακόμα…

Πρόγραμμα:

16:00 16:00 Jackville | Γιώργος Κόκκαλης | εκδόσεις Νίκας (μιλάει ο συγγραφέας).
16:30 La sirena | Τζίμης Τσουκαλάς | εκδόσεις red n’ noir (μιλάει ο ποιητής).
17:00 Ένα για τον δρόμο| Θεοδόσης Μίχος | εκδόσεις Μεταίχμιο (μιλάει ο συγγραφέας και ο Παύλος Μεθενίτης).
18:00 «Ο ποιητής συναντά τον Πεζογράφο» | Ν. Γ. Λυκομήτρος – Θ. Σούμας | Εκδόσεις Βακχικόν | (διπλή αλληλοπαρουσίαση).
18:30 Το ίδιο ποίημα | Πρόκνη | εκδόσεις Μπαταρία (μιλάει η ποιήτρια, η Ζωή Κόκα και το Μότσι Γεωργίου).
19:00 Το εξιλαστήριο θαύμα | Έλενα Μαρούτσου | εκδόσεις Κίχλη (μιλάει η συγγραφέας και ο Αριστοτέλης Σαΐνης).
19:30 Στα χρόνια της υπομονής | Νίκος Ζαννής | εκδόσεις red n’ noir (μιλάει ο συγγραφέας, η Νένα Γεωργιάδου και ένα γεια λέει ο Τάσος Θεοφίλου).
20:00 Τσουκνίδες | Γωγώ Λιανού | εκδόσεις red n’ noir (μιλάει η ποιήτρια και η Χάρις Γεωργίου).

Πληροφορίες εδώ.

“To πάρκο της Επιστήμης”

Ένα εντυπωσιακό πάρκο αφιερωμένο στην Επιστήμη έχει ανοίξει στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα μοναδικό Πάρκο με εκθέματα εμπνευσμένα από τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη, τις μηχανές της αρχαιότητας και τους νόμους της Φυσικής.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να διασχίσουν έναν διάδρομο με ακτίνες λέιζερ, να χαθούν μέσα σε έναν λαβύρινθο από καθρέφτες, να ανεβάσουν τον εαυτό τους σε ύψος ενός μέτρου τραβώντας ένα σχοινί, να λύσουν τον γρίφο του Οστεομαχίου, να πειραματιστουν με σιδηρομαγνητικό υγρό, να μελετήσουν την επίδραση της φυγόκεντρου δύναμης, να δημιουργήσουν μία γιγάντια δίνη νερού, να μάθουν τα πάντα για την ανάκλαση και σύνθεση του φωτός, το ντεσιμπελόμετρο, τη γιγάντια μπάλα Plasma και να εξερευνήσουν εντυπωσιακά ολογράμματα και καθρέφτες άπειρου βάθους.

Το “πάρκο της Επιστήμης” περιλαμβάνει πλήθος διαδραστικών εκθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ιδιαίτερα επιτυχημένης έκθεσης “Planet Physics”, που χάρη στον ευρηματικό μουσειολογικό σχεδιασμό του εισάγει τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, στις έννοιες της Φυσικής και προκρίνει την ενεργό συμμετοχή τους.

Ο επισκέπτης μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία της έκθεσης με εκπαιδευτικά προγράμματα και πειράματα.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρωτοποριακή έκθεση “Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα”, η οποία διερευνά τη διαρκή επιρροή των Κόμικς πάνω στο σώμα της σύγχρονης Ζωγραφικής.

Βασισμένη σε ιδέα του εικαστικού και δημιουργού κόμικ Σπύρου Βερύκιου και σε συν επιμέλεια με τον ιστορικό τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο, η έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι εικαστικοί αντλούν έμπνευση από τις οπτικές και τις αφηγηματικές συμβάσεις των κόμικς, ξεπερνώντας τα όρια των παραδοσιακών καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιπαραθετικών εννοιών, όπως χαμηλή και υψηλή τέχνη.

Η έκθεση εστιάζει σε δύο κύριες παράλληλες εξελίξεις στην τέχνη στα τέλη του 20ού αιώνα, που σηματοδότησαν τον ορισμό νέων αισθητικών προσεγγίσεων διευρύνοντας τα όρια της τέχνης αλλά και της αφήγησης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης. Από τη μία πλευρά, καλλιτέχνες όπως ο Roy Lichtenstein, o Philip Guston και ο Andy Warhol ενσωματώνουν στα έργα τους στοιχεία από τη λαϊκή κουλτούρα και από την άλλη, νέοι δημιουργοί κόμικς όπως ο Art Spiegelman συνδυάζουν έννοιες και τεχνικές από τη σύγχρονη τέχνη, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών κατηγοριών.

Η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, με μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη δημιουργική ανταλλαγή. Η περίοδος σηματοδότησε την άνθηση των ελληνικών περιοδικών κόμικς, όπως η “Βαβέλ”, το “Παρά Πέντε”, καθώς και την έκδοση αναρίθμητων φανζίν, φθηνών αυτοεκδόσεων σε χαρτί φωτοτυπίας, οι οποίες κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι. Μέσα από τις σελίδες των περιοδικών αυτών, προσφέρεται ένα πλούσιο φάσμα εναλλακτικών προτάσεων για το τι μπορεί να είναι η ζωγραφική και το κόμικ στο κοινό.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας την ιστορική και φαινομενικά ασύμβατη σχέση των δύο μέσων. Θα παρουσιαστούν έργα των: Διαμαντή Αϊδίνη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Σπύρου Βερύκιου, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Steve Giannakos, Keith Haring, Κωνσταντίνου Λιανού, Steven C. Harvey, Χρήστου Μαυροδή Hergé, Χρίστου Μιχαηλίδη, Roy Lichtenstein, Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Javier Mayoral, Μποστ, Raymond Pettibon.

Είσοδος ελεύθερη