Μπορεί το θερινό ηλιοστάσιο που κηρύσσει επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού, να απέχει περίπου 20 μέρες, όμως στη ψυχή μας ξεκινάει σήμερα. Και τι σημαίνει καλοκαίρι; Πέρα από βουτιές στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία και λιωμένο παγωτό στο χέρι, σημαίνει νέες παραστάσεις, θερινά σινεμά και ατελείωτη μουσική με μία παγωμένη μπίρα στο χέρι. Έτσι πρέπει να το καλώς ορίσουμε! Αυτό το διήμερο λοιπόν θα αναβιώσετε μία αγαπημένη όπερα, θα ακούσετε το νέο άλμπουμ ενός ονειρικού συγκροτήματος, ενώ θα σας περιμένουν και δύο αγαπημένα φεστιβάλ: ένα φεστιβάλ για να γελάσετε με τη ψυχή σας και ένα με μπόλικη jazz ενέργεια.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 1 Ιουνίου

Τόσκα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Πρεμιέρα Φεστιβάλ Αθηνών)

πόλη
Φωτ.: Χ.-Ακριβιάδης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, στις 1, 2, 4, 6 και 11 Ιουνίου 2024, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Ούγκο ντε Άνα, και αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνας Πετσατώδη.

Η αναβίωση της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2024. Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Η Τόσκα του Ούγκο ντε Άνα είναι συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας τεράστιος σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής, πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Οι Still Corners live στο Gagarin

Φωτ.: Paul Winter

Η σχέση λατρείας που εχει το ελληνικό κοινό με τους Still Corners είναι πια δεδομένη, με το έξοχο “The Trip” (των εκατοντάδων εκατομμυρίων streams) να ακούγεται σταθερά στα ποιοτικά ραδιόφωνα της χώρας, όπως και άλλα μικρά διαμαντάκια τους, όπως τα “The Message”, “Black Lagoon”, “Endless Summer”.

Οι δε εμφανίσεις τους στο Gagarin έχουν μετατραπεί σε παράδοση, καθώς μετά από τη μαζική αγάπη του κοινού που έχουν δεχθεί εκεί, το θεωρούν ένα από τα πλέον αγαπημένα live venues τους. Ειδικά η συναυλία τους το 2018 και το αναπάντεχο sold out, υπήρξε μια πολύ σημαντική στιγμή για αυτούς, καθώς άλλαξε ριζικά την πορεία τους. Έκτοτε, κάθε φορά που περιοδεύουν στην Ευρώπη, η υπνωτιστική κιθάρα του Greg και η ευαίσθητη, αιθέρια φωνή της Tessa “πρέπει” να ακουστούν στο Gagarin.

Η συναυλία των Still Corners στην θα περιλαμβάνει τραγούδια από όλη την πορεία τους και εντάσσεται στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του νέου άλμπουμ τους “Dream Talk” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Athens Comedy Festival

Η μεγάλη γιορτή γέλιου με τον έντονο φεστιβαλικό αέρα έχει γίνει πλέον θεσμός και ήρθε για άλλη μια φορά να «ταρακουνήσει» την πόλη.

Οι φετινές παραστάσεις του Athens Comedy Festival μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολυσχηματικά Comedy Clubs, tailor made παραγωγές, work in progress παραστάσεις, τα αγαπημένα «Κάψε το Σενάριο», «Big Talk Live», «Comedy Battle», το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ «Logopaignia Fight Night», ενώ θα ξαναδούμε το «oι 1000», τη live μεταφορά σε θεατρική σκηνή της τηλεοπτικής εκπομπής «οι 100» του Star TV, μετά την μεγάλη περσινή του επιτυχία. Για πρώτη φορά φέτος στο φεστιβάλ συμμετέχουν και αγαπημένα Live Podcast Shows.

80+ κορυφαίοι Έλληνες κωμικοί + guests

Φέτος το φεστιβάλ απαρτίζεται από το μεγαλύτερο αριθμό κωμικών που έχει υπάρξει ποτέ. Περισσότεροι από 80 από τους κορυφαίους Έλληνες stand up comedians, αλλά και ηθοποιοί και μουσικοί θα ανέβουν στις σκηνές του Athens Comedy Festival και θα μας χαρίσουν άπλετο γέλιο. Οι κωμικοί που συμμετέχουν είναι: Athina Kefalopoulos, Blink Mike, Dominik Sits, Lucumaki, Rasheed Ghalli, Stavroula Pabst, Άγγελος Κυριακίδης, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Αλέξανδρος Μουρατίδης, Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, Αλέξανδρος Τιτκώβ, Αλέξανδρος Τσιγγίλης, Αλέξανδρος Χαριζάνης, Ανδρέας Πασπάτης, Απόλλων Roach, Αριστοτέλης Ρήγας, Βαγγέλης Αναστασίου, Βαγγέλης Μουλαράς, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Ρούσσος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιώργος Αλεβίζος, Γιώργος Καραμανλής, Γιώργος Φαρφαρατζής, Γιώργος Χατζηπαύλου, Δήμητρα Θωμά, Δήμητρα Νικητέα, Δημήτρης Δημόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Μπότσας, Δημήτρης Παλλιγκίνης, Δημήτρης Παπαργύρης, Δημήτρης Χοντίδης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Διογένης Παπαδάκης, Διονύσης Ατζαράκης, Ειρήνη Ξυγκάκη, Έμιλυ Ντάνου, Ζήσης Ρούμπος, Ηλίας Φουντούλης, Ήρα Κατσούδα, Θανάσης Σαμαράς, Θάνος Αυγερινός, Θοδωρής Αδαμάκος, Θωμάς Ζάμπρας, Κύνθια, Κωνσταντής Μπίτσης, Κωνσταντίνος Capitano, Κωνσταντίνος Μπούρας Μπαϊμάκος, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Κώστας Κρύος, Λάλα Κωλοπή, Λάμπρος Φισφής, Λευτέρης Κουλώνης, Λούης Πατσαλίδης, Μάριος Δημητρόπουλος, Μελίνα Κόλλια, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μιχάλης Σεβαστέρης, Οδυσσέας Μαυρομμάτης, Οδυσσέας Ντενίζ Ουρέμ, Παναγιώτης Κούδας, Παναγιώτης Κούδας, Πάρις Ρούπος, Ρούλη Μπουραντά, Σαββούλα Οικονόμου, Σπήλιος Φλώρος, Σταμάτης Αθανασάκης, Σταύρος Μαργιώλος, Στέλιος Ανατολίτης, Χάρης Νταρζάνος, Χρήστος Πέτρου, Χριστίνα Βούλγαρη, Χριστίνα Μπάκου, Χρύσα Κατσαρίνη.

Οι Guests που συμμετέχουν είναι: Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Ουγγαρέζος, Βάσω Λασκαράκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Θοδωρής Μαραντίνης, Θανάσης Αλευράς, Παρθένα Χοροζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Jerome Kaluta.

Εισιτήρια και το πρόγραμμα εδώ.

Athens Jazz Festival στην Τεχνόπολη 

Το Athens Jazz Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ στην Τεχνόπολη και όλο το ΠΣΚ θα απολαύσουμε δωρεάν συναυλίες τζαζ καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη.

To Σάββατο 1η Ιουνίου, τους ρυθμούς ανεβάζει η επτάδα των Shake Stew από την Αυστρία με την γκρουβάτη τρέλα της, οι ξεσηκωτικοί Sunbörn: η γεμάτη ενέργεια εξάδα από τη Δανία, η Βρετανίδα ερμηνεύτρια Cherise.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου υποδεχόμαστε τη Nana Rashid και απολαμβάνουμε την ευθραυστότητα, την τρυφερότητα και την υπόκωφη ένταση που αναβλύζει από τη μελαγχολική μα και συνάμα δυναμική χροιά της. Στη συνέχεια, το πολυβραβευμένο Daahoud Salim Quintet από την Ισπανία έρχεται να καλύψει μια μεγάλη γκάμα τζαζ κατευθύνσεων και το γκρουβάτο και γεμάτο φαντασία σχήμα από τη Γερμανία, οι Botticelli Baby, κλείνουν τη βραδιά και μοιράζονται με το κοινό ποικίλα τζαζικά στυλ, εκρηκτική κίνηση, χορευτικές διαθέσεις.

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες εδώ.

Κυριακή, 2 Ιουνίου

“Και Λέγε Λέγε” της Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο Τέχνης

Φωτ.: Γιώργος Καπλανίδης

Κι ύστερα λένε πως φταίει ο φονιάς. Όταν σκοτώνεις επειδή πρώτα σκοτώσανε εσένα. Γιατί; Επειδή δεν είχες αίματα κατά τον σκοτωμό σου; Σοβαρά; Το αίμα για να ξεπηδήσει θέλει κάτι αιχμηρό, θέλει σίδερο, θέλει μασιά, θέλει όπλο, θέλει μέταλλο, το αχ όμως του λάρυγγα ή του φάρυγγα προκαλείται και από όργανα φονικά χωρίς δαχτυλικά αποτυπώματα, από λέξεις, από λόγια ωραία που στα πήρανε πίσω, από θανάτους που δεν υπολόγισες, από αυτούς που σε ανακινήσανε μέσα στην χούφτα τους σαν ζαράκι και σε παίξανε που λέμε, οπότε έτσι κάπως έχασες την ρομαντική σου διάθεση και είπες κι εσύ, άντε και γαμήσου, άντε και γαμηθείτε, ας κάνω ένα σόου, ας κάνω ότι χορεύω, ας κάνω ότι χαίρομαι, ας κάνω ότι ξέχασα και πάμε λοιπόν, κούνα το, γλέντα το, όπα όπα, όπα, όπα, δώστα στην τέχνη σου κι αυτή θα σου τα δώσει πίσω. Πήγαμε σε πάρτι, κάναμε πρεμιέρες, αγαπήσαμε τον Τσέχωφ και τους κλασικούς συγγραφείς, πιο πολύ όμως κι από τον Τσέχωφ αγαπήσαμε τον Λούκι Λουκ επειδή έφευγε πάντα μόνος στο τέλος – γιατί άραγε; – αγαπήσαμε και βενζινάδικα στα σύννεφα και σκουπιδιάρικα, μόνο φόνο δεν κάναμε, όλα τα άλλα τα κάναμε, βγήκαμε φωτογραφίες χαρούμενες, ήπιαμε, ήπιαμε, ήπιαμε τον κώλο μας, μόνο όπλο δεν χρησιμοποιήσαμε και για τον έρωτα, για να πούμε και τα καλά του, η καμένη γούνα που λέμε, ας πούμε ότι έχει την μαγική ιδιότητα να ξαναζωντανεύει ανά πάσα στιγμή, ξαναγίνεται ζωάκι που μοιάζει φιλικό και θέλει χάδια, η καμένη γούνα ξανασαλεύει, βγάζει καινούργιο τρίχωμα και περπατάει, ξαναγρυλίζει με δόντια κοφτερά, ξαναγουργουρίζει ευτυχισμένη από τα χάδια σου, αλλά, αλλά, ΑΛΛΑ σε κατάσταση τρελής πείνας, αυτό το ζωάκι θα επιλέξεις να φας, αυτό που σαλεύει μέσα στα χεράκια σου, αυτό που χαϊδεύεις για θεραπευτικούς λόγους, δεν θα φας τον εαυτό σου, γιατί τίποτα δεν ερωτεύεσαι περισσότερο από τον εαυτό σου σ’ αυτή τη ζωή, άντε και τη μάνα τους τα αγόρια, τον πατέρα τους τα κοριτσάκια και τέλος. Και όσο πιο μαλάκες τέτοιοι σου τύχουν, τόσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία του έρωτα προς αυτούς και τα πανομοιότυπα καλούπια τους που ερωτεύεσαι στο διάβα της ζωής σου και τόσο μεγαλύτερη η ανικανότητα αποσύνδεσης από αυτούς και τα πανομοιότυπα καλούπια τους. Γιατί φυσικά ερωτεύεσαι ό,τι δεν σου δίνεται και ευτυχώς που υπάρχει και ο έρωτας για να τρέχεις, τουλάχιστον να αθλείσαι. Όλο το θέμα στον έρωτα είναι νομίζω να μην σου τύχουνε πολύ μαλάκες γονείς και μαλάκα γονιό θεωρώ εγώ οποιονδήποτε χαίρεται να ασχολείται μαζί του το παιδί του. Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι φονιάδες βρίσκονται εκτός φυλακής, ας είμαστε λίγο επιεικείς με αυτούς που βρίσκονται εντός. Αυτά όσον αφορά το υπέροχο τραγούδι του Στράτου ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ που μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε ένα έργο για τον έρωτα, ανολοκλήρωτο, λάθος, εκτός εποχής, ανεπίκαιρο και ανέντιμο σαν τον έρωτα. Πώς λέμε η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Κάτι τέτοιο. Ευελπιστούμε η παρουσία μας και μόνο να είναι αρκετή. Εγώ προσωπικά είμαι ερωτευμένη και πιστεύω ότι θα μου φαίνεται όταν θα με κοιτάτε. Και προσωπικά δεν έχω αίσθηση για όλο αυτό που ζούμε. Αν είναι αλήθεια. Ή παραίσθηση.
Λένα Κιτσοπούλου.

Το ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ είναι ένα συνολικό έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών: κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, φωτογραφίες του Γιώργου Καπλανίδη και του Τάκη Διαμαντόπουλου, ένα video clip σε τραγούδι του Νίκου Κυπουργού, μια ταινία μικρού μήκους της Λένας Κιτσοπούλου σε κινηματογράφηση της Εύης Καλογηροπούλου. Η σύνθεση όλων αυτών οδηγεί στο έργο που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης, προτείνοντας μια νέα θεώρηση της θεατρικής πράξης πέρα από τα όρια του ίδιου του θεάτρου.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Κέννυ & Φενού στο Studio Μαυρομιχάλη (τελευταία παράσταση)

Ο Κέννυ κι ο Φενού είναι στρατιώτες σε έναν περίεργο πόλεμο, που κρατάει για μέρες, μήνες, ή και χρόνια. Η αλήθεια είναι πως κανείς πια δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ο Κέννυ και ο Φενού φυλάν σκοπιά στη μέση του πουθενά. Ξεχασμένοι σε μια δυστοπία, μοιάζουν τα μόνα ζωντανά πλάσματα που έχουν απομείνει στον κόσμο. Ανήκουν σε αντίπαλες παρατάξεις. Ο Κέννυ είναι Κόκκινος και ο Φενού Μπλε, και όλοι ξέρουν πως οι Μπλε και οι Κόκκινοι ήταν πάντα τους εχθροί. Τα στρατόπεδά τους απλώνονται εκατέρωθεν ενός φυσικού συνόρου που αποκαλούν Ποτάμι, και ίσως κάποτε να ήταν…

Δυστυχώς όμως έχουν τόσα κοινά, και ακόμη χειρότερα: έχουν μόνο ο ένας τον άλλον. Ο Κέννυ φροντίζει τον Φενού. Ο Φενού κάνει τον Κέννυ να γελάει. Ο Κέννυ τραγουδάει στον Φενού τραγούδια, τα τραγούδια εκείνα που τον συντρόφευαν ως παιδί πριν το πόλεμο, κι ο Φενού μόνο έτσι ηρεμεί και κοιμάται. Όσο κι αν αντισταθούν θα καταλήξουν φίλοι. Κι έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να το κάνουν. 2 Νοεμβρίου, κάποιου έτους, Ημέρα των Νεκρών, και ο Κέννυ με αγγελιαφόρο το Ποτάμι έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σκληρή είδηση. Μια είδηση που θα ενώσει τη μοίρα των δύο στρατιωτών για πάντα. Πόσο ειλικρινής είναι μια φιλία στην οποία υπάρχουν μυστικά; Και τελικά: Συγχωρούνται όλα όταν υπάρχει αγάπη;

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Robert McCabe – “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων”

Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι. Φωτ.: Robert-McCabe

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων” στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην ‘ελληνική περίοδο’ του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Είσοδος Ελεύθερη

This is Athens – City Festival closing party στο parking του Λυκαβηττού

16.00 – 23.00, είσοδος ελεύθερη

DJs: Street Outdoors Soundsystem, Chevy x Papaioannou, Frankie Lluc

Το parking του Θεάτρου στο Λυκαβηττό έχει την πιο εκπληκτική και πανοραμική θέα της πόλης. Σε αυτό το χώρο λοιπόν μερικά από τα μεγαλύτερα party crews της Αθήνας ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά και δημιουργούν μια από τις κορυφαίες στιγμές του This is Athens – City Festival 2024.

Το This is Athens – City Festival closing party δίνει την εκκίνηση του καλοκαιριού μετατρέποντας το «μπαλκόνι» της Αθήνας, στην κορυφή του Λυκαβηττού, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά dancefloor του κόσμου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και ο χώρος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους – αμαξίδια, κατοικίδια, μικρούς και μεγάλους.
Μέτρα αντίστροφα για το μεγαλύτερο glo up της πόλης!