Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε μια έρημο. Άγονη, αχανή και άβατη. Στοιχειωμένη από φαντάσματα και χαμένους ταξιδιώτες.

Αυτό ακριβώς περικλείει η μουσική των Still Corners: ένα δροσερό και ονειρικό ταξίδι στη βαθύτερη, μελαγχολική, έρημη γη. Μιλούν για όνειρα, μαγεία, φολκλόρ μύθους και παράξενες ιστορίες, αλλά προπάντων για ταξίδια.

Τα ταξίδια αποτελούν μια επαναλαμβανόμενη θεματική για το αγγλοαμερικανικό δίδυμο, Tessa Murray και Greg Hughes, γεγονός που ίσως αντανακλά το ατλαντικό ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει η μουσική τους. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε με το, Creatures of an Hour (2011), συνέχισε με το πολύ αγαπημένο Strange Pleasures (2013), σειρά πήραν τα Dead Blue (2016) Slow Air (2018) και The Last Exit (2021) και, φαίνεται να βρίσκει την ολοκλήρωσή του στην πιο πρόσφατη ονειρική τους δουλειά, το Dream Talk (2024).

Το Dream Talk φαίνεται να αποτυπώνει ρητά αυτή την διάθεση για ονειρικές περιπλανήσεις  – μιας και εμπνέεται από τα όνειρα τα ίδιας της Tessa. Αντλώντας από τον χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα αντανακλά το νέο πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε το άλμπουμ, είναι τόσο βυθιστικό όσο δεν πάει- ένα λεπτόπλοκο κομψοτέχνημα απόδραστικής, μελωδικής dream-pop που μας ταξιδεύει σε ένα μέρος πέρα από τα όρια του υπαρκτού, σε έναν ονειρικό μη τόπο. Βέβαια, τα ταξίδια αρχίζουν και τελειώνουν, και όπως οι ίδιοι μας διευκρίνισαν:
«Με έναν τρόπο το ταξίδι τελειώνει, με έναν άλλο τρόπο αρχίζει […] Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή».

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό απόγευμα του 2007 στο κέντρο του Λονδίνου. Το τρένο στο οποίο επέβαινε η Tessa προσπέρασε τον προορισμό της χωρίς να σταματήσει, με αποτέλεσμα να κατέβει στην αμέσως επόμενη στη στάση. «Συνήθως κάθομαι σε κάποιο παγκάκι και διαβάζω όσο περιμένω», αλλά καθώς έβρεχε, «όλα τα παγκάκια στην πλατφόρμα ήταν βρεγμένα». Εκεί υπήρχε μόνο άλλος ένας άνθρωπος, οπότε τον ρώτησε αν είχε μπερδευτεί κι εκείνος με τα τρένα και βρέθηκε εκεί κατά λάθος. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Greg. «Ανέφερα ότι θα έχανα την πρόβα με τη χορωδία εξαιτίας του μπερδέματος, κι εκείνος έψαχνε τραγουδίστρια». Είχαν 20 λεπτά μέχρι το επόμενο τρένο κι έτσι άρχισαν να μιλάνε. Άρχισαν να μιλούν για βιβλία, τέχνη και μουσική και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν. Τα υπόλοιπα είναι rock ‘n’ roll.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των Still Corners, από ένα βρεγμένο παγκάκι. Κι αν δεν ήταν η βροχή ίσως να μην είχε γεννηθεί μια από τις πιο επιδραστικές dreampop μπάντες της εποχής μας.

Φωτ.: Darcie Thompson

– Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν δεν κάνω λάθος όλα ξεκίνησαν από ένα «λάθος», μετά από εκείνη την τυχαία γνωριμία σας σε έναν σταθμό του μετρό. Μετά από αυτήν την τυχαία –κι όπως αποδείχθηκε καρμική συνάντηση, πιστεύετε στη μοίρα;
Δεν ξέρω αν είναι μοίρα, γιατί κυρίως εσύ δημιουργείς τις συνθήκες της ζωής σου. Σαφώς η τύχη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να συναντηθούμε, αλλά μετά και οι δύο αποφασίσαμε να ξανασυναντηθούμε και να φτιάξουμε μουσική, και να ‘μαστε εδώ σήμερα.

Still Corners. Πώς προέκυψε το όνομά σας;
Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από ένα ποίημα του Robert Frost, το New Hampshire. Εκείνη τη περίοδο, είχα κολλήσει πολύ με τον  συγγραφέα, διάβαζα οτιδήποτε δικό του έπεφτε στα χέρια μου.  Μια μέρα, καθώς διάβαζα το ποίημα του “New Hampshire”, τα μάτια μου έπεσαν στη φράση “Still Corners” και αυτό ήταν. Το Still Corners είναι για εμάς ένα μέρος όπου μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω από τη μάχη της ζωής και να καθίσεις κάτω από ένα δέντρο όπου είναι δροσερά και στεγνά.

–  Όταν ξεκινήσατε το 2008, μπορούσατε να διανοηθείτε ότι θα το συνεχίζατε αυτό για 15 χρόνια;
Ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα! Αρχικά να ασχολούμαστε με τη μουσική επειδή την αγαπούσαμε και θα συνεχίζαμε ανεξάρτητα από το επίπεδο της επιτυχίας. Δεν σκεφτόμασταν πέρα από αυτό, απλά συγκεντρωθήκαμε στην παρούσα στιγμή.  Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα project πλήρους απασχόλησης και το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

– Το νέο σας άλμπουμ “Dream Talk” θα κυκλοφορήσει σύντομα. Πώς θα περιγράφατε τη νέα σας δισκογραφική δουλειά;
Και οι δύο συμφωνούμε ότι αυτό είναι το πιο συγκροτημένο και καλύτερο άλμπουμ μας.  Στην παραγωγή, τον ήχο και τη σύνθεση των τραγουδιών είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμασταν και παράλληλα περιλαμβάνει όλα όσα επιδιώκουμε, ρομαντισμό, ατμόσφαιρα και μια πινελιά μελαγχολίας.

– Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε τον δίσκο;
Η έμπνευση για πολλά από αυτά τα τραγούδια ήρθε μέσα από όνειρα. Κάθε βράδυ κατέγραφα τα όνειρα που μπορούσα να θυμηθώ. Μερικές φορές πρόκειται για αποσπάσματα και άλλες φορές για πολύ πιο ολοκληρωμένες αναμνήσεις.  Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα όνειρα ως αφετηρία για τα τραγούδια του άλμπουμ.  Τα όνειρα είναι μια ανάφλεξη του υποσυνείδητου.  Είναι εύκολο να χαθείς στην περισπασμό της ημέρας, χαμένος στο scrolling, καθώς το επίπεδο θορύβου είναι τόσο υψηλό.  Αλλά τα όνειρα σου μιλάνε και σου στέλνουν μηνύματα από το βαθύ υποσυνείδητο και είναι καλό να μπεις στη διαδικασία να τα αφουγκραστείς, καθώς αυτά μπορόυν να σε καθοδηγήσουν μέσα στο δάσος.

– Το νέο σας άλμπουμ περιλαμβάνει πολλά dream pop στοιχεία. Απ’ όσο γνωρίζω εσείς χαρακτηρίζετε το είδος της μουσικής σας ως “desert noir”. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τη σημασία αυτού του όρου;
Ο χώρος και η απόσταση μεταξύ όλων των πραγμάτων είναι σημαντική.  Η έρημος έχει την απαραίτητη απόσταση γύρω από κάθε φυτό, κι έτσι δεν γίνεται υπερβολικός συνωστισμός.  Υπάρχει λόγος που οι προφήτες ταξίδεψαν στην έρημο, καθαρίζει το μυαλό όταν ατενίζεις το αχανές τοπίο, το μυαλό ανοίγει και απελευθερώνεται χώρος για σκέψη.  Αυτό είναι που αποτυπώνεται στη μουσική μας.  Υπάρχει γαλήνη και χώρος που σου επιτρέπουν να ακούσεις και να σκεφτείς. Αναφερόμενος στη σύγχρονη μουσική, ο Bob Dylan είπε ότι «ο ήχος κυριαρχεί παντού», και συμφωνούμε με αυτό. Γίνεται μια  αχρείαστη υπερπαραγωγή που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε, με τον ίδιο τρόπο που η έρημος αποφεύγει την «υπερβολή».

Φωτ.: Paul Winter

– Η μουσική βιομηχανία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά την ψηφιακή διανομή και τις υπηρεσίες streaming. Πώς διαχειρίζεστε αυτές τις αλλαγές ως ανεξάρτητο συγκρότημα; Και επίσης, γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη δική σας δισκογραφική εταιρεία Wrecking Light Records, ποιες ευκαιρίες ή προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη διαδικασία;
Οι αλλαγές στην ψηφιακή διανομή και το streaming μας προσέφεραν μεγάλες ευκαιρίες. Στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος της μουσικής βιομηχανίας ελεγχόταν από φρουρούς που αποφάσιζαν ποιοι καλλιτέχνες θα ακούγονταν και ποιοι θα έμεναν μονίμως στο περιθώριο. Με το streaming, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να ακούσουν όποια μουσική θέλουν, όποτε θέλουν. Είμαστε τυχεροί που ο κόσμος επέλεξε να ακούσει τη μουσική μας. ‘Οσον αφορά την απόφασή μας να δημιουργήσουμε τη δική μας δισκογραφική, μας άρεσε να δουλεύουμε με την Sub Pop, αλλά φτιάξαμε την Wrecking Light Records επειδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες όταν κατέχεις το 100% της μουσικής σου. Φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής!

– Η μουσική σας έχει συμπεριληφθεί σε έναν αξιοσημείωτο αριθμό ταινιών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και διαφημίσεων, αλλά με ποιον σκηνοθέτη θα θέλατε να συνεργαστείτε για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κινηματογραφικού soundtrack;
Θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με τον Peter Weir.  Είναι μετρ της ατμόσφαιρας και οι ταινίες του αποτέλεσαν βαθιά έμπνευση για εμάς.  Θα θέλαμε πολύ να δημιουργήσουμε τα ηχοτοπία για μια από τις ταινίες του.

– Η μουσική και οι στίχοι σας φαίνεται να φωτίζουν τις πιο υποσυνείδητες και ονειρικές, ας πούμε, πτυχές της ανθρώπινης φύσης, τις λιγότερο συμβατικές και ίσως ορατές, σαν μια καταβύθιση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε σκοτεινότερα συναισθήματα -όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο νέο σας κομμάτι Secret World. Θα μπορούσατε να το χαρακτηρίσετε την μουσική σας σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας;
Η μουσική μπορεί σίγουρα να προσφέρει θεραπεία κάθε είδους.  Αγγίζει τα αρχέγονα μέρη του εγκεφάλου μας και λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα, ορισμένα είναι διασκεδαστικά και ανάλαφρα, όπως όταν ετοιμάζεσαι να βγεις έξω το βράδυ με φίλους και άλλα πολύ πιο βαθιά και συγκινητικά.  Υπάρχει μια ιστορία για έναν γιατρό που έπαιζε μουσική για ηλικιωμένους- μουσική της γενιάς τους- και είδε φανταστικά αποτελέσματα στη διάθεση και τη σωματική τους δραστηριότητα.  Η μουσική μπορεί να μας θυμίσει μια μεγάλη αγάπη ή έναν χαμένο φίλο και να μας κάνει να κλάψουμε επί τόπου.  Η συγκέντρωση ανθρώπων για να παρακολουθήσουν μια συναυλία είναι πολύ δυνατή και μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και ότι στο ταξίδι μας σε τούτη τη γη, είμαστε όλοι μαζί. Υπάρχουν επίσης θεωρίες σχετικά με ορισμένες συχνότητες και πώς μας επηρεάζουν και αν ο τόνος των συναυλιών θα έπρεπε να είναι πράγματι στα 440 Hz σε αντίθεση με τα 432 Hz που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και πάει λέγοντας.  Όσο για εμάς το Secret World είναι ένα όνειρο που έχει γίνει τραγούδι, και είναι δύσκολο να το εξηγήσω, ειδικά το συγκεκριμένο, γιατί βγάζει νόημα μόνο στον κόσμο των ονείρων.

– Φαντάζομαι ότι ο καθένας μαθαίνει κάτι για τον εαυτό του όταν συμμετέχει πάνω από μια δεκαετία σε μια μπάντα. Τι ανακαλύψατε εσείς για τον εαυτό σας;
Να δίνεις ό,τι μπορείς κάθε βράδυ στη σκηνή.  Να πίνεις λίγο αλλά όχι υπερβολικά.  Να μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου.  Η κιθάρα είναι ένα σύμπαν, που δεν τελειώνει ποτέ.  Εξασκήσου αλλά μην το παρακάνεις με την εξάσκηση.  Το τσάι είναι καλύτερο πριν από την παράσταση από τον καφέ.  Ο Greg είναι άνθρωπος της νύχτας και η Tessa πρωινή και τα δύο λειτουργούν καλά για το συγκρότημα.  Ο δρόμος είναι ο δρόμος, ξεχάστε όλες τις φήμες, όλα είναι αληθινά και ψεύτικα.

– Στο παρελθόν έχετε δηλώσει ότι σας αρέσει πολύ να επισκέπτεστε την Ελλάδα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη χώρα μας; Ποια ήταν η αγαπημένη σας από τις προηγούμενες επισκέψεις σας; Είστε ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψετε για την επερχόμενη συναυλία σας στο Gagarin σε λίγες μέρες;
Αγαπάμε πάρα πολύ την Ελλάδα.  Έχουμε συζητήσει πάρα πολύ για το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε εδώ.  Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουμε στο Gagarin και στην Αθήνα. Όλοι ήταν πάντα τόσο φιλόξενοι και αγαπάμε πολύ τους Έλληνες θαυμαστές μας.  Έτσι ήταν από την πρώτη μας κιόλας επίσκεψη.  Είναι όπως όταν νοικιάζεις ή αγοράζεις ένα μέρος για να ζήσεις, μπαίνεις μέσα και το αισθάνεσαι ή δεν το αισθάνεσαι, είναι κάτι που απλά το ξέρεις.  Μπορώ να αναφέρω όλα τα πράγματα, όπως η θάλασσα, ο αέρας, το φαγητό, οι άνθρωποι, η τέχνη, ο πολιτισμός, η μουσική, η ιστορία, αλλά αυτό δεν το αποτυπώνει πραγματικά.  Θα ήταν σαν να περιγράφεις τον ωκεανό σε έναν τυφλό, είναι πολύ δύσκολο.  Είναι απλά κάτι που ξέρουμε, ότι η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι μας και κομμάτι της μουσικής μας.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Αφού τελειώσουμε την περιοδεία, θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, θα χαλαρώσουμε δίπλα στη θάλασσα και θα βλέπουμε τα κύματα να χτυπούν την ακτή και θα γεμίσουμε το δημιουργικό μας πηγάδι και θα γράψουμε άλλο ένα άλμπουμ.

Still Corners

ΙΝΦΟ για το σκονάκι σου:
Οι Still Corners έρχονται στο αγαπημένο τους Gagarin για μια συναυλία την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και το Σάββατο 1 Ιουνίου!
31.05.2024 (SOLD OUT)
01.06.2024 EXTRA DATE

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

25 ευρώ (early bird), 27 ευρώ, 30 ευρώ
Πληροφορίες: www.detoxevents.gr, 2109636489