Βρεθήκαμε το Σαββατοκύριακο στον προαύλιο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης -TIF Helexpo και συναντήσαμε πλήθος κόσμου να απολαμβάνει καλό φαγητό και διαφορετική μουσική. H ανοιξιάτικη Θεσσαλονίκη φόρεσε τα γιορτινά της και υποδέχθηκε το Street Food Festival που έφερε χιλιάδες κόσμου σε απόσταση αναπνοής στην μετά-COVID εποχή. Νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία επισκέφτηκαν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν, διασκέδασαν και παράλληλα με την αντίστοιχη διοργάνωση στην Αθήνα έστειλαν μήνυμα για δυναμική επιστροφή στους ρυθμούς ζωής που γνωρίζαμε μέχρι το 2019.

Ποιοι κρύβονται όμως πίσω από τη διοργάνωση αυτού του σπουδαίου event;

Πρόκειται για τη δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki, κράμα των Upnloud & Black Radio Berlin (Κωστής Καρατζιάς, Ντέμης Σαμαράς και Χρήστος Εξαρχόπουλος), που δημιούργησε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης πριν πέντε χρόνια. Ο Costis Senior Caratzias κι ο Demis Samaras είναι γνωστοί dj της πόλης. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από ταξίδια αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό. Τονίζουν χαρακτηριστικά, πως η Νύφη του Θερμαϊκού ιστορικά υπήρξε κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας και σήμερα έχει διατηρήσει αυτή την πολυπολιτισμικότητα στις γεύσεις της: Μπαχάρια, αρώματα, πρώτες ύλες και συνταγές απ’ όλο τον κόσμο.

Tι αποκομίσαμε;

Είδαμε κόσμο που επιζητούσε την ανθρώπινη επαφή. Γνωριμίες, επικοινωνία, γεμάτα τραπέζια και stands στις πέντε rest areas. Δηλώθηκε η αγάπη των κατοίκων της πόλης για το καλό φαγητό. Αρκετοί μάλιστα με το “αλκοόλ” να ρέει δεν έχασαν χρόνο και παραδόθηκαν στους ρυθμούς της ηλεκτρονικής μουσικής και τα βράδια “έκλεισαν” σε αυτό το πρώτο κομμάτι με Μιθριδάτη και Koza Mostra. Aκολουθούν στις 20/5 οι Souled Out, στις 21/5 οι Taki Tsan & Phyrosun και στις 22/5 οι Polkar. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι τιμές δεν ήταν ιδιαιτέρως… προσιτές, επομένως αποτέλεσε συνειδητή επιλογή για τον καθένα να βρεθεί εκεί.

Για την πόλη που διαχρονικά αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών μία τέτοια διοργάνωση έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Λαχταριστά μπέργκερ από τα κορυφαία spots της πόλης στο πλευρό του αυθεντικού ελληνικού street food. Η ιταλική κουζίνα δίνει το δικό της τόνο, με τη ναπολιτάνικη πίτσα. Από το Thessaloniki Street Food Festival δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκλεκτές κοπές κρεάτων, οι χορτοφαγικές επιλογές με εναλλακτικές επιλογές γύρου αλλά και φαλάφελ που θα ζήλευαν ακόμα και στην Αραβία. Επίσης συναντήσαμε επιλογές από την Ασία με noodles, tikka masala και sushi και μέσα από αυθεντικά tacos, burritos, quesadillas ταξιδέψαμε μέχρι την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως για πρώτη φορά φέτος έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για ένα πιο «πράσινο» Φεστιβάλ. Μέσα από τη δράση Celebrate Awareness, το TSFF22 θα προσπαθεί να συλλέξει όλα τα πλαστικά ποτήρια του φεστιβάλ και μέσω του upcycling να δημιουργήσει τον εξοπλισμό των επόμενων φεστιβάλ. Μάλιστα ο καθένας που μάζευε 10 ποτήρια πριμοδοτούνται με μία δωρεάν μπύρα. Αναζητήστε και το προσεχές τριήμερο τους κάδους ανακύκλωσης και τα σχετικά QR codes στον χώρο για να μάθετε περισσότερα και να γίνετε κι εσείς μέρος ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικά δρώμενα εγκαινιάστηκε άτυπα αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Μία νέα φιλοσοφία δρόμου αναπτύσσεται και κερδίζει το κοινό. Ένας άτυπος γαστρονομικός επανασχεδιασμός σε εξέλιξη. Το “περιτύλιγμα κι η όμορφη παρουσίαση δημιουργούν ένα θελκτικό περιβάλλον σε ένα γευστικό χωριό που επιθυμία μας είναι να μας θυμίζει για χρόνια την αξία της συλλογικότητας. Κίνηση που έγινε λατρεία από την πρώτη στιγμή και σταδιακά να εξελίσσεται σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη.