Bread and Roses” είναι ο τίτλος ταινίας του αγαπημένου Κεν Λόουτς, που προβλήθηκε το 2000 και παρουσίαζε τον αγώνα των κακοπληρωμένων εργατών στο Λος Άντζελες για το δικαίωμά τους να συνασπίζονται και να διεκδικούν μέσω των συνδικάτων τους.

Bread and Roses” είναι η ονομασία αγαπημένου συνεταιρικού εστιατορίου, που από το 2014 μας σερβίρει εύγεστα πιάτα ελληνικής -κυρίως- κουζίνας άλλοτε στην παραδοσιακή, κλασική τους εκδοχή και άλλοτε -πιο συχνά- με ένα μικρό αλλά θαυματουργό twist.  Φέτος το καλοκαίρι, και μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το “Bread and Roses”, που τα μεσημέρια φροντίζει να ικανοποιεί κατά βάση τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, μας υποδέχεται και πάλι τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου στην μοναδική ταράτσα του.

Και είναι όντως μοναδική η ταράτσα του όπως μοναδικό είναι και το κτήριο που το φιλοξενεί.

Στον αριθμό 64 της οδού Πανεπιστημίου ένα υπέροχο, καλοσχεδιασμένο κτίριο των τελών της δεκαετίας του ’50, διατηρεί, παρά τις τόσες δεκαετίες στην πλάτη του και τη σχεδόν ερήμωσή του, μια ανεπανάληπτη φινέτσα που αναδύεται από τι ξύλινες κουπαστές, τα artnouveau κάγκελα και το μοτίβο των ψηφιδωτών του. Ένα τέτοιο ψηφιδωτό δεσπόζει και στην ταράτσα του “Bread and Roses”, ένα ψηφιδωτό που εκτός από ιδανικό φόντο για τις ινστραγκραμικές μας σέλφι είναι και το ιδανικό φόντο για να απολαύσεις το φαγητό σου μια καλοκαιρινή βραδιά.

Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Με το που κάθομαι στην ταράτσα το βλέμμα μου στρέφεται στο μπλε ψηφιδωτό που απεικονίζει ψάρια και μου θυμίζει πολύ έντονα τις ψηφιδωτές πισίνες που ήταν σε παλιότερες δεκαετίες πολύ δημοφιλείς. Ένα απ’ τα δυνατά στοιχεία του σημείου αυτού είναι ότι ενώ βρίσκεσαι στην καρδιά της πρωτεύουσας παράλληλα έχεις την ιδανική για χαλάρωση απομόνωση. Αν και μπροστά απ΄το κτήριο περνάει η Πανεπιστημίου, ένας απ΄ τους πιο πολύβουους, κεντρικούς δρόμους της πόλης, ταυτόχρονα η ταράτσα δεν έχει καμία επαφή με όλα αυτά. Το γεγονός ότι το μαγαζί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ την Ομόνοια του δίνει έξτρα πόντους προτίμησης για όσους αναζητούν ένα φαγάδικο με εύκολη πρόσβαση αλλά παράλληλα μακριά απ΄τις φασαίεικες πιάτσες.

Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Εδώ θα έχεις δίπλα σου και τους πιο εναλλακτικούς τουρίστες που ψάχνουν τις επιλογές που ξεφεύγουν απ΄το τρίπτυχο «μουζάκα-τζατζίκι-gyros» αλλά κι αυτούς που κουράστηκαν, έστω και προσωρινά, απ’ τις πολυφορεμένες κοντινές γειτονιές. Ο Μηνάς Νικολαΐδης απ’ το μαγαζί λέει «Στο παρελθόν στην ταράτσα κάναμε μικρά αλλά πολύ ωραία live, αλλά φέτος προτιμήσαμε να οργανώσουμε βραδιές stand up comedy που πάνε και πολύ καλά», μερικοί μόνο απ’ τους κωμικούς που έχουν εμφανιστεί αυτό το καλοκαίρι είναι ο Στέλιος Ανατολίτης, η Ήρα Κατσούδα και ο Παναγιώτης Κούδας.

Ο Γιάννης Χασανάκος είναι ο μάγειρας του “Bread and Roses” ο οποίος ετοιμάζει πέρα απ’ τα φαγητά του σταθερού καταλόγου, στα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται πιάτα όπως τα σιουφιχτά ζυμαρικά με απάκι, τα  κεφτεδάκια φακής και το αργοψημένο χοιρινό πανέ με σως Β’n’R, και τα πιάτα ημέρας στα οποία φροντίζει να υπάρχει πάντα ένα με κόκκινο κρέας, ένα κοτόπουλο και μία vegetarian ή vegan επιλογή. «Αποφασίζουμε τι θα φτιάξουμε καθημερινά αναλόγως με το ποιες πρώτες ύλες έχουμε διαθέσεις σε συνδυασμό με την έμπνευση της στιγμής, τι συνειρμούς κάναμε σε σχέση με κάτι που είδαμε». Όλα αυτά με την έγνοια οι τιμές να μένουν σταθερά χαμηλά ακόμη και αυτή την περίοδο που η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί, «στο σταθερό μενού δεν υπάρχει πιάτο πάνω από 8 ευρώ» διευκρινίζει ο Γιάννης.

Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Σιουφιχτά ζυμαρικά με απάκι. Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν και προτάσεις που αφορούν μόνο το σερβίρισμα στην ταράτσα, δηλαδή δεν μπορείτε να τις παραγγείλετε μέσω wolt και e-food όπως τα υπόλοιπα πιάτα, και μεταξύ αυτών είναι και η περίφημη τηγανιά λουκάνικου με ξερά βερίκοκα και μέλι, που μπορεί να μοιάζει περισσότερο χειμωνιάτικη επιλογή αλλά αποτελεί μια από τις σπεσιαλιτέ του Γιάννη Χασανάκου απ’ την εποχή που μαγείρευε στο Κονσερβοκούτι και έχει μεγάλη ζήτηση και στην ταράτσα.

Κάθε μέρος είναι οι άνθρωποι του, αυτή φαίνεται να είναι και η φιλοσοφία στο “Bread and Roses” γιατί αυτό κρατάω τα λόγια του Μηνά: «Είναι σημαντικό μετά τα lockdown να ξαναγυρίσουμε στα εστιατόρια. Κατανοώ ότι τα delivery είναι μια πρακτική λύση για τον πολύ κόσμο, αλλά εστίαση σημαίνει να βγεις απ’ το σπίτι σου, να έρθεις να φας κοντά μας, αυτό που με φροντίδα ετοιμάσαμε για σένα».

Πλιγουροσαλάτα. Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης με μυρωδικά. Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

*Info: Bread and Roses, Δευτέρα – Τετάρτη 12:00 – 19:00, Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 00:30, Σάββατο 14:00 – 01:00 Πανεπιστημίου 64 (εντός στοάς), τηλέφωνο: 210 3802898