Σε περίπτωση που δεν το έχεις ακόμη ανακαλύψει, ένα τεράστιο, φανταστικό ενυδρείο υπάρχει στην Αθήνα, βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, λέγεται XPLORE oceans και αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ψυχαγωγικού κέντρου xplore entertainment center το οποίο διαθέτει άλλα δυο sections: τo XPLORE adventure και το XPLORE science. Ο χαρακτήρας του όλου concept είναι μεν ψυχαγωγικός αλλά καλύπτει και τον τομέα της επιστημονικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Έτσι ο επισκέπτης, μπορεί να περιπλανηθεί μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του ενυδρείου και να παρατηρήσει τα πανέμορφα τροπικά ψάρια μέσα στις γυάλινες κοιλότητές τους διαβάζοντας ή ακούγοντας σχετικές πληροφορίες για το κάθε ένα απ’ αυτά.

Είναι ένα ενυδρείο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο σε μικρά παιδιά. Μπαίνοντας μέσα σε πλημμυρίζει μια ακατανίκητη γαλήνη και ηρεμία καθώς νομίζεις πως βρίσκεσαι στον βυθό, περπατάς και μπορείς να παρατηρείς τα ψάρια δίπλα σου ή και από πάνω σου: σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σημείο του χώρου, η οροφή είναι γυάλινη και οι δυο καρχαρίες κόβουν ασταμάτητα βόλτες γύρω και πάνω από το κεφάλι σου. Στον χώρο που φιλοξενείται το σαλάχι, θα έρθεις σε πραγματικά πολύ στενή επαφή μαζί του, καθώς η γυάλα του είναι ανοιχτή και είναι πολύ φιλικό και κοινωνικό. Κουνάει τα πτερύγιά του για να σε χαιρετήσει ή κάνει απροσδόκητες βόλτες ερχόμενο προς το μέρος σου για να γνωριστείτε καλύτερα.

 

‘Οπως αναφέρει το XPLORE oceans στο επίσημο site : Οι ωκεανοί είναι γεμάτοι μυστικά, εκπλήξεις και ανεξερεύνητες γωνιές.

“Στο XPLORE Oceans, το πρώτο ενυδρείο της Αθήνας, θα πάρετε μία γεύση από τον εντυπωσιακό θαλάσσιο κόσμο που μας περιβάλλει, και θα ανακαλύψετε μυστηριώδη πλάσματα του βυθού και θαλάσσια είδη από τροπικά και εξωτικά μέρη. Σε 19 εντυπωσιακές δεξαμενές, σας περιμένουν περισσότερα από 2.000 ψάρια, καρχαρίες, σαλάχια, βασιλικοί κάβουρες και άλλα μοναδικά πλάσματα, με απίθανα χρώματα και ακόμα πιο απίθανα ονόματα!”

 

“Στο XPLORE Oceans, αγαπάμε το περιβάλλον και τη φύση. Εκπαιδεύοντας σήμερα τα παιδιά μας για το θαύμα, την ομορφιά και τη σπουδαιότητα των ωκεανών μας, επενδύουμε στο μέλλον που οραματιζόμαστε να έχουν. Πιστεύουμε με πάθος ότι ο καλύτερος τρόπος να τους μεταδώσουμε την αγάπη μας αυτή είναι μέσα από τις εμπλουτισμένες και διαδραστικές εμπειρίες που σχεδιάσαμε στο XPLORE Oceans, που ξεπερνούν όποια πληροφορία μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο, το σπίτι ή σε ένα βιβλίο.”

 

“Έχοντας στην ομάδα μας εμπειρογνώμονες παγκοσμίου φήμης, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων βιολόγων και οικολόγων, δημιουργήσαμε μια εμπειρία ενυδρείου που θα εμπνεύσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με γνώμονα την εκπαίδευση αλλά και τη διασκέδαση, το XPLORE Oceans θα τους διδάξει να σέβονται και να κατανοούν τον υδάτινο κόσμο, αλλά πάνω από όλα να ενδιαφέρονται για την προστασία των ωκεανών και της θάλασσας. Όπως δήλωσε ο Jaques Yves Cousteau, ένας από τους ιδρυτές της ωκεανογραφίας και της θαλάσσιας προστασίας: Οι άνθρωποι προστατεύουν αυτό που αγαπούν.”