Μια νέα σειρά θεματικών προβολών αφιερωμένων σε Έλληνες σκηνοθέτες εγκαινιάζει το Free Cinema πιάνοντας την άκρη της κινηματογραφικής μπομπίνας από τον Νίκο Νικολαΐδη.

Ακριβώς δεκαπέντε χρόνια μετά την απώλεια του χαρισματικού και διορατικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης επιλέγει έργα του που σημάδεψαν το σινεμά και το κοινό της Ελλάδας. «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» από το 1979 και η «Γλυκιά συμμορία» από το 1983 μιλάνε ακόμα στην ψυχή της Αθήνας.

Στις προβολές, που θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα στα Εξάρχεια, θα είναι παρόντες πρωταγωνιστές και συντελεστές των ταινιών, καθώς και η σύζυγος αλλά ταυτόχρονα σκηνογράφος και ενδυματολόγος των ταινιών του, Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου.

«Ο μοναδικός για το ελληνικό σινεμά», όπως τον χαρακτηρίζει ο Ηλίας Φραγκούλης, Νίκος Νικολαΐδης πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007 και στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος, απόψε θα προβληθούν δύο δικές του ταινίες και αύριο δύο ταινίες που «θα γούσταρε να δει σε ένα θερινό σινεμά».

«Ζήτησα από τη Μαρί Λουίζ να μου δώσει όσο περισσότερους τίτλους μπορούσε, ταίριαξα με θεματικούς άξονες δύο αμερικάνικα φιλμ τα οποία περιλάμβαναν οι λίστες και έτσι ξαφνικά, ξανά, θα βρεθούμε στο εξαρχειώτικο σινέ Ριβιέρα, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, να μιλήσουμε γι’ αυτές και να τις δούμε όπως τους αξίζει, στη μεγάλη οθόνη» λέει ο Ηλίας Φραγκούλης.

Τα κινηματογραφικά αφιερώματα σε σκηνοθέτες αναμένεται να συνεχιστούν και τον χειμώνα, ενώ η υλοποίησή τους είναι εφικτή χάρη στην στήριξη της μικρής ζυθοποιίας της Εύβοιας Septem.

Πρόγραμμα Προβολών

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα (1979) του Νίκου Νικολαΐδη
Ώρα προβολής: 20:00
Διάρκεια 123΄

Little murders | ελληνικός τίτλος: Μικροί Δολοφόνοι (1971) του Άλαν Άρκιν
Ώρα προβολής: 23:00
Διάρκεια 108΄

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

Γλυκιά Συμμορία (1983) του Νίκου Νικολαΐδη
Ώρα προβολής: 20:00
Διάρκεια 154΄

Butch Cassidy and the Sundance kid | ελληνικός τίτλος: Οι δυο ληστές (1969) του Τζορτζ Ρόι Χιλ
Ώρα προβολής: 23:00
Διάρκεια 110΄

Γενική τιμή εισόδου: 7 ευρώ
Με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρίνα Τζάτζο & Δημήτρης Κανελλόπουλος
Περισσότερες πληροφορίες στο freecinema.gr