Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου είναι και πάλι στην πόλη! Μετά από την περσινή Local Edition, το Athens Art Book Fair επιστρέφει με διεθνές πρόγραμμα και μας δίνει ραντεβού στο Ωδείο Αθηνών από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Οι 80 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι 60 συμμετοχές στο Συλλογικό Τραπέζι, καθιστούν τη φετινή έκθεση τη μεγαλύτερη ως τώρα στην ιστορία του θεσμού.

Με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας των σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδόσεων, το Athens Art Book Fair φέρνει κοντά καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές, DIY εκδόσεις και πολλές άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το έντυπο ως δημιουργικό μέσο. Η ετήσια έκθεση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη  φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πληθώρα καλλιτεχνών και να έρθουν σε επαφή με ανεξάρτητες εκδοτικές πρακτικές από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες του πλανήτη όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν, τα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες.

Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το Δημόσιο Πρόγραμμα ομιλιών του Athens Art Book Fair το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη εγχειρημάτων τα οποία αποκρίνονται σε τρέχοντα καλλιτεχνικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, το φετινό Δημόσιο Πρόγραμμα επιχειρεί μέσα από ομιλίες να εξερευνήσει την έννοια της αποκέντρωσης στη σύγχρονη ανεξάρτητη εκδοτική παραγωγή, αλλά και τη συμβολή των καλλιτεχνών βιβλίου στη δημιουργία νεοσύστατων πολιτιστικών και διασυνοριακών δικτύων υποστήριξης και προβολής του μέσου.

Εμείς θα βρεθούμε και φέτος στην ετήσια έκθεση του καλλιτεχνικού βιβλίου που προβλέπεται πιο μεγάλη από κάθε άλλη φορά, καθώς θα φιλοξενήσει από φεμινιστικές και διεθνείς εκδόσεις, κουήρ δημιουργούς και αυτοεκδόσεις, κι από μεγάλους εκδότες μέχρι ανεξάρτητους καλλιτέχνες!

Παρακάτω λοιπόν συγκεντρώσαμε 10 πολύ καλούς λόγους γιατί να επισκεφθείτε το φετινό Athens Art Book Fair:

1. Γιατί θα είναι μεγαλύτερο από ποτέ

Με 80 εκθέτες και 60 συμμετοχές στο Συλλογικό Τραπέζι, το φετινό Athens Art Book Fair θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουν την ελληνική σκηνή και να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα εγχειρήματα από το εξωτερικό.

2. Γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το AABF είναι και πάλι διεθνές

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν καλλιτεχνικές εκδοτικές πρακτικές από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες του πλανήτη όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, το Περού, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, τα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες.

3. Για να χαζέψεις το Συλλογικό Τραπέζι

Στο συλλογικό τραπέζι θα βρεις εκδόσεις και αφίσες από 60 καλλιτέχνες και φωτογράφους που δραστηριοποιούνται στην τοπική σκηνή.

4. Για να ανακαλύψεις κουήρ δημιουργούς

Το Brooke Palmieri (Camp Books) θα μιλήσει για το πως χτίζεται ένα κουήρ αρχείο την Κυριακή 25/9 ενώ το Μότσι Γεωργίου (Μπαταρία) θα διοργανώσει ραδιοφωνικό queer slam που θα αναμεταδοθεί μέσω του Fade Radio την ίδια μέρα.

5. Γιατί θα φιλοξενείται ειδική παρουσίαση εκδόσεων από το Περού

Το τραπέζι με την επιλογή των εκδόσεων από το Περού επιμελούνται η Nancy La Rosa και η Natalia Revila, οι δύο καλλιτέχνιδες και εκδότριες που δρουν στη Λίμα θα μιλήσουν στο Αθηναϊκό κοινό για την ανεξάρτητη περουβιανή εκδοτική σκηνή την Κυριακή (25/9).

 

6. Γιατί θα φιλοξενείται αποκλειστική παρουσίαση εκδόσεων από την Αίγυπτο

Η Marwa El Salouf και η από την ομάδα του Cairo Art Book Fair προσφέρουν στο Αθηναϊκό κοινό μια γεύση από τις Αιγυπτιακές εκδόσεις που θα παρουσιαστούν στην πρώτη τους εκδήλωση τον ερχόμενο χειμώνα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ομιλία τους την Κυριακή 25/9.

7. Για να μάθεις για πως συνδέεται ο φεμινισμός με τις αυτοεκδόσεις

Η zinster, ακαδημαϊκός και εκδότρια του Girls* to the Front από την Πολωνία, Όλα Καμίνσκα θα παρουσιάσει διάλεξη με τίτλο Girls and Queers to the Front! Carving Space for Resistance Through Zinemaking το Σάββατο 24/9.

8. Γιατί φέτος το Athens Art Book Fair εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με το Fade Radio!

Το Fade οποίο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα αναμετάδοσης και φιλοξενίας παράλληλων δράσεων του δημόσιου προγράμματος τις τρεις μέρες διεξαγωγής της έκθεσης. Εκεί θα παρουσιαστεί η επιμελημένη σειρά ηχογραφήσεων με τίτλο Broadcasting Pages: Tales from the Local Scene η οποία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην εγχώρια ανεξάρτητη εκδοτική σκηνή, ενώ το κοινό θα έχει πρόσβαση στις ομιλίες, αλλά και σε επιπλέον παρουσιάσεις και μουσικές επιλογές από εκθέτες/ριες της φετινής διοργάνωσης των οποίων η υβριδική πρακτική διαδρά με μέσα όπως ο ήχος και η περφόρμανς.

9. Για να γνωρίσεις μεγάλους εκδότες και ανεξάρτητους καλλιτέχνες

Το Athens Art Book Fair ακολουθεί συμπεριληπτική επιμελητική προσέγγιση, αυτό σημαίνει πως στην έκθεση συμμετέχει μεγάλη ποικιλία εκδοτών και καλλιτεχνών, από τους Patrick Frey (Ζυρίχη) και Wendy’s Subway (Νέα Υόρκη) που δρουν δεκαετίες στο χώρο των βιβλίων καλλιτεχνών, στους KEDA Press (Θεσσαλονίκη) και Hurrikan Press (Βουδαπέστη) που τρέχουν small, riso presses, στο PUNCH (Βουκουρέστι), BOOKS (Λονδίνο) και HYPER HYPO (Αθήνα) βιβλιοπωλεία με ειδικευση στα καλλιτεχνικά βιβλία, και στα VOID, ΜISC και Zoetrope, τοπικά εγχειρήματα που επικεντρώνονται στα φωτογραφικά βιβλία με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να διαδράσει μαζί τους, να μάθει για την πρακτική τους και φυσικά να προμηθευτεί τη δουλειά τους.

10. Γιατί οι εκθέτριες θα παίξουν και ζωντανή μουσική

Την Παρασκευή 23/9 θα παίξουν live οι Papi the Dog και το Σάββατο 24/9 οι I broke the vase. Μέλη και των δύο συγκροτημάτων συμμετέχουν με εκδόσεις στο συλλογικό τραπέζι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και για τις ακριβείς ώρες ενημερωθείτε στο www.athensartbookfair.gr