Πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και όπως πάντα καλωσορίζω τον νέο μήνα με μια επίσκεψη σε ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο. Αυτή τη φορά λέω να περάσω μια βόλτα από το μικροσκοπικό και πάντα cozy Λεμόνι (Ηρακλειδών 22) όπου ο Σπύρος και ο Αυγουστίνος με προθυμία και κέφι θα προτείνουν καινούργιες ενδιαφέρουσες εκδόσεις ή θα μου υπενθυμίσουν παλιότερες που έχουν ξεφύγει της προσοχής μου. Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου το Λεμόνι παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κολτούκη «Ταξιδεύον Φως». Φωτογραφίες από ταξίδια, τοπία αλλά και κολάζ εκτίθενται συνθέτοντας ένα μικρό ανθολόγιο πολύτιμων και μοναδικών στιγμών –μια εξωτερική αποτύπωση ενός εσώτερου κόσμου, μια απότομη λάμψη τρυφερότητας και ένα σκίρτημα φωτός αχνό σαν ανάμνηση. Στο φωτογραφικό σύμπαν του Βασίλη Κολτούκη ο χρόνος σταματά να κυλάει και μοιάζει να αιωρείται σαν αόρατο πέπλο που τυλίγει σιωπηλούς ανθρώπους και ασάλευτα τοπία. Ο φωτογράφος λέει σχετικά: «Δεν γνωρίζω σύνορα ούτε πατρίδες. Ο έρωτας και η ομορφιά με οδηγούν σε ένα ατελείωτο κυνηγητό της χαράς, της στιγμής, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ταξίδι δεν θέλω να τελειώσει. Ψάχνω μια χώρα αθώα».

Αφού αποχαιρετήσω τον Σπύρο και τον Αυγουστίνο θα κατευθυνθώ προς την Εθνική Πινακοθήκη (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50) καθώς στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του». Ο Παρθένης ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής ζωγραφικής από την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια βρέθηκε στη Βιέννη για να σπουδάσει την τέχνη της ζωγραφικής, πήγε στο Παρίσι για να δει από κοντά το θαύμα της γαλλικής πρωτοπορίας αλλά τελικά τον κέρδισε η καθαρότητα του αττικού φωτός. Έτσι επέλεξε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της ιδανικής του πατρίδας, με το εργαστήριό του να έχει το παράθυρο ανοιχτό στην θέα της Ακρόπολης. Περισσότερα από 150 έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη μας αφηγούνται την πορεία και τα πάθη ενός αληθινού ανανεωτή και δασκάλου της νεοελληνικής τέχνης.

Το βράδυ έχει κανονιστεί έξοδος στη Red Lion (Νηρηίδων 16) πίσω από το Hilton. Πρόκειται για την πιο παλιά pub της Αθήνας, συγκεκριμένα φέτος κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας. Από το μαγαζί περνούσε τακτικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον θίασο της, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αρλέτα, ο Μάνος Λοίζος, ο Γιάννης Βόγλης, ο Τέρης Χρυσός, ο Αντώνης Τρίτσης μέχρι και ο Frank Sinatra παρέα με τον Sammy Davis Jr. έχει πιεί το ουίσκι του μέσα στη Red Lion, το 1973 συνέβη αυτό. Θα βολευτούμε λοιπόν είτε στη φιλόξενη μπάρα της είτε στα κόκκινα booth της για να απολαύσουμε τις μπίρες μας και να χαρούμε την ανεπιτήδευτα φιλόξενη ατμόσφαιρα του μαγαζιού.

Σύμφωνα με τη πρόγνωση των μετεωρολόγων η Κυριακή θα είναι μια μέρα με συνεχόμενες καταιγίδες στην Αθήνα. Επειδή η σύσταση είναι να αποφύγουμε τις μετακινήσεις λέω να κάτσω στα αβγά μου και να χαλαρώσω σπίτι μου. Άλλωστε με περιμένουν τα ολοκαίνουργια επεισόδια του The Graham Norton Show, που έφτασε αισίως στην 30 σεζόν του. Βρίσκω το συγκεκριμένο σόου πραγματική απόλαυση και αυτό οφείλεται τόσο στο ευστροφία και στο πανέξυπνο χιούμορ του οικοδεσπότη του όσο και στη καλή διάθεση των φιλοξενούμενων του που χάρη στην έλλειψη σοβαροφάνειας που τους διακρίνει μοιράζονται μαζί μας μικρά συμβάντα αυτό-γελοιοποίησης. Πολλά από αυτά φτάνουν σε ακραίες περιπτώσεις «καφρίλας» όμως η πλάκα δεν γίνεται ποτέ χοντροκομμένη ακριβώς γιατί οι αφηγήσεις χαρακτηρίζονται από βρετανικό φλέγμα, που υποπτεύομαι ότι είναι κολλητικό αφού χαρακτηρίζει τις αφηγήσεις ακόμη και των Αμερικανών καλεσμένων. Άλλωστε σε ποια ελληνική εκπομπή έχεις την ευκαιρία να δεις σε έναν καναπέ συγκεντρωμένους ανθρώπους που έχουν κερδίσει Όσκαρ ή Γκράμι ή ολυμπιακά μετάλλια;